Fearless Finns: Kehityskohteita
Alppihiihtäjä Charlotte Henrikssonin lapsuuden unelma toteutuu pian Levillä. Aurinkoiset lumileirit Sveitsin Saas Feessä ovat tarjonneet paljon apua valmistautumiseen.
Hei,
Kaksi lumileiriä on takana Sveitsin Saas Feen ihanissa vuorimaisemissa, ja maanantaina on viimeisen kerran lähtö sinne tänä syksynä. Saas Fee on tarjonnut enimmäkseen sinisiä taivaita ja hyviä rinnepäiviä. Naisten maajoukkue on pitänyt kyseistä jäätikköä tämän syksyn tukikohtana.
Saas Feen vaativista rinteistä ovat löytyneet kaikki maailman huiput, kuten Mikaela Shiffrin. Tämän hetken paras mieslaskija Alexis Pinturault laski jopa kanssani samaa rataa yksi päivä. Olipahan ainakin kirittäjä kohdillaan!
Muuten syksy on koostunut koulunkäynnistä, fysiikkatreeneistä ja kaverien näkemisestä. Päivät ovat olleet kiireisiä, mutta onneksi tykkään olla koko ajan menossa. Tätä kirjoittaessani olen Vuokatissa maajoukkueen fysiikkatesteissä. Fysiikkatestien lisäksi meillä on Vuokatissa myös kehonkoostumusmittaus, verikoe ja triathlonisti Kaisa Sali luennoimassa ravitsemuksesta.
Laskeminen on tuntunut hyvältä ja olen saanut valmentajilta positiivista palautetta. Laskemiseni on heidän mukaansa kehittynyt hyvin, mikä on tietenkin kiva kuulla. Suurpujottelu ja super-g kulkevat hyvin, mutta pujottelussa riittää vielä paljon tekemistä. Onneksi ehdin marraskuun aikana treenata paljon pujottelua Levillä vielä ennen Levin maailmancup -kilpailuja.
Keskityn kaikissa lajeissa käännöksen ajoitukseen, eli siihen missä vaiheessa aloitan seuraavaa käännöstä, jotta saan parhaan laskulinjan ja sen myötä voimakasta painetta suksiin juuri oikeaan aikaan. Sillä saa vauhdin kiihtymään käännöksestä toiseen. Jos aloitan käännöstä liian aikaisin, joudun kohti tai liian lähelle porttia ja joudun jo heti korjaamaan laskulinjaa ennen keppiä.
Jos taas aloitan käännöstä liian myöhään, joudun kääntämään liikaa kepin alapuolella, mikä taas hidastaa tahtia, kun kepin alapuolella muodostuu liikaa painetta suksiin. Oikean ajoituksen myötä kaikki muuttuu helpommaksi. Tämä on yksi lajin isoimmista haasteista, sillä radat vaihtuvat päivittäin ja kisalasku on aina ensimmäinen kovavauhtinen lasku kyseisellä radalla.
Oikean ajoituksen lisäksi minun pitäisi pyrkiä käännöksen vaihdossa saamaan paino voimakkaammin eteen, koska tällä hetkellä jään helposti takapainoon. Jos jään käännöksen alussa liian takapainoon, minun on vaikea saada suksien kärkiin painetta, mikä taas heikentää ohjattavuutta. Sukset tahtovat mennä suoraan, kun pitäisi saada ne voimakkaammin kääntymään. Silloin edellä mainittu ajoituskin kärsii.
Myös yläkroppa olisi hyvä pitää selvemmin rinteen alaosaa kohti niin, että se ei käänny suksien suuntaisesti, koska silloin paineet karkaavat helposti ulkosukselta ja olen herkempi virheisiin.
Davor "Lazo" Lazeta, toinen valmentajistamme, on kuvannut joka päivä useita laskuja rinteestä. Tykkään katsoa videoita, koska laskeminen tuntuu välillä erilaiselta kuin miltä se näyttää. Videolta näkee myös hyvin parannettavat asiat. Uskon palasten loksahtavan paikoilleen pitkäjänteisen harjoittelun myötä, ja sitten sukset vasta kulkevatkin kovaa. Kroppani on toiminut hyvin eikä mitään vammoja ole ollut, mikä on positiivista.
Kauden tavoite on luonnollisesti laskea kovempaa kuin edellisellä kaudella. Konkreettisempia tavoitteita on parantaa FIS-pisteitä ja saada Eurooppa-cupista pisteitä. Eniten odotan kaudella Levin maailmancup-osakilpailua ja nuorten maailmanmestaruuskisoja Kanadassa. Vaikka pujottelu ei olekaan paras lajini, on kilpaileminen Levillä ollut lapsena jo pikku-Charlotten unelma ja nyt siitä tulee totta. Minua ei vielä jännitä Levin kisa, mutta tilanne on varmasti toinen lähtökopissa reilun kuukauden päästä. Odotan myös innolla, että pääsen laskemaan kauden aikana uusiin paikkoihin Keski-Euroopassa.
Hyvää syksyä,
Charlotte