Fearless Finns: Hurrikaani-harjoituksia

Naisten alppimaajoukkue treenaa kesällä tulevaa kilpailukautta varten. Fearless Finns -blogia päivittää tällä kertaa Charlotte Henriksson, jonka tavoitteena on olla kesän jälkeen paremmassa kunnossa kuin koskaan aiemmin.

Kuvat: Charlotte Henriksson / Ski Sport Finland

Mandatum Lifen kumppani, alppihiihdon naisten maajoukkue, kirjoittaa kauden aikana viikottaista Fearless Finns -blogia Mandatum Lifen verkkosivuilla. Joukkueeseen kuuluu kaudella 2021-2022 Riikka Honkanen, Erika Pykäläinen, Rosa Pohjolainen, Nella Korpio ja Charlotte Henriksson. Blogissaan urheilijat kertovat kilpailuista, harjoituksista sekä siitä, millaisia muutoksia poikkeuksellinen vuosi on tuonut uralle. Kaiken taustalla on alppimaajoukkueen periksiantamattomuus, kyky uusiutua, ja polttava halu pitää kiinni tavoitteista

Kesätreenikausi on lähtenyt vauhdilla käyntiin. Olen treenannut fysiikkaa aiemminkin paljon kesällä, mutta tänä kesänä harjoittelen entistä enemmän. Nyt ei nimittäin riitä fysiikan harjoitteleminen vain sen kuntoa nostavassa merkityksessä, vaan minulla on myös fysiikan yo-kirjoitukset syksyllä.

charlotten-kasillaseisonta.jpgHaluan tietenkin olla kesän jälkeen paremmassa kunnossa kuin koskaan, jotta jaksan laskea talvella paremmin ja palaudun nopeammin. Kesätreeniohjelmani koostuu monipuolisista harjoitteista. Teen jalkavoimaa punttisalilla, loikkia hiekkapoluilla, keskivartalotreenejä tangolla, voimistelutemppuja nurmikolla ja peruskuntolenkkejä, sekä pelaan erilaisia pelejä. Vahvuuteni ovat räjähtävä voimantuotto esimerkiksi ponnistuksissa sekä vartalonhallinta, joka on lähtöisin kilpatelinevoimistelutaustastani. Heikkouteni on kestävyys, ja se onkin keskeisin kehityskohde tänä kesänä.

Parhaiten toimivaksi ohjelmaksi minulle on todettu rytmi, jossa on 3 päivää treeniä, minkä jälkeen on yhden päivän lepo. Ohjelma vaihtuu parin viikon välein. Ensin on kestovoimajakso, sitten perusvoimajakso ja viimeinen jakso keskittyy maksimivoimaan. Treenaan yleensä yksin tai parhaan kaverini kanssa, ja kuuntelen lähes aina musiikkia. Kaverin kanssa on mukavampi treenata ja musiikki auttaa jaksamaan. Välillä kun teen jotain erityisen rankkaa, tulevat ihmiset sanomaan: "Toi mitä teet on ihan hullua," ja se antaa aina lisäboostia.

Urheilu on minulla todella lähellä sydäntä. Lempitreenejäni ovat sellaiset, joissa pääsen hyödyntämään telinevoimistelutaustaani, eli taito- ja core-treenit. Pidän myös intervallitreeneistä.  Vähiten pidän pitkäkestoisista kestävyystreeneistä. Alan helposti juosta kestävyystreeneissä liian kovaa, mikä tekee lenkistä raskaamman kuin olisi tarkoitus. Ei ihme, että lähden lenkeille aina liian kovaa, kun lajini on kuitenkin alppihiihto, missä tarkoitus ei ole hidastella. Toivottavasti jossain kohtaa voin juosta lenkkejä kovaa vauhtia ilman, että sykkeeni nousevat liian korkealle.

charlotte-salilla.jpgMinulla on viha-rakkaussuhde porrastreeneihin, joita fysiikastani vastaava valmentajani Mikko Heiskanen kutsuu ”Hurrikaani-harjoituksiksi”. Nimestä voikin jo päätellä, että ne ovat todella rankkoja, ja vuosien varrella olen oppinut, että ruokailun ja "Hurrikaani-harjoituksen” välissä kannattaa pitää kunnon tauko. Rankat rappustreenit ovat hirveitä, mutta niiden jälkeen on voittajafiilis!

Treenin jälkeen pyrin aina syömään sekä proteiinia että hiilihydraattia, jotta lihakset saavat rakennusmateriaalia. Koitan myös nukkua pitkiä yöunia, mutta joskus rankimpien treenien jälkeen en nuku kovin hyvin – kroppani käy luultavasti vielä ylikierroksilla.

Kesä menee aina todella nopeasti ohi, ja sitten olen taas laskemassa jäätiköillä.

Hyviä kesätreenejä kaikille!

Charlotte

 

Tutustu Charlotten treeniviikkoon ja poimi ideoita omiin treeneihin:charlotte-treeniohjelma.jpg