Yrityskaupan kynnyksellä – 5 askelta kohti onnistuneempaa exitiä

Yrittäjän pitää valmistautua yrityskauppaan huolellisesti. Mandatum Lifen Senior Legal Counsel Mikko Ranta ja kaksi yrityskauppaa tehnyt perheyrittäjä Eeva Kovanen kertovat vinkkinsä.

Kuva: Eduardo Alvarado / Unsplash

Yrityskaupan onnistuminen ei ole sattuman kauppaa. Yksinkertaiseltakin vaikuttava yrityskauppakuvio vaatii elämäntyötään myyvältä yrittäjältä paljon päätettävää. Myydäänkö yhtiö vai liiketoiminta? Säilyvätkö arvokkaat jakelusopimukset yrityskaupan yhteydessä? Millaiset ovat omat veroseuraamukset? Entä työoikeudelliset seikat? Yrityksen mukana siirtyvien työntekijöiden vuosilomien määräytyminenkin on otettava huomioon. Yritystä myyvän pitää valmistella lukuisia asioita. Näistä viidestä kannattaa aloittaa.

Tiedosta, mitä myyt

Ensimmäinen pääkysymys on se, onko kyse osakekaupasta vai liiketoimintakaupasta. Oli kyse kummasta tahansa tilanteesta, kaupan seuraukset on tärkeää tiedostaa etukäteen, sanoo Mandatum Lifen Senior Legal Counsel Mikko Ranta:

”Jos yksi ihminen omistaa 100 %:a yrityksen osakkeista ja hän päättää myydä yhtiön, myyjälle tulee henkilökohtaisia veroseuraamuksia. Jos hän myy liiketoiminnan, myyjänä ei ole yksityishenkilö vaan yhtiö, ja kauppahinta sekä veroseuraamukset tulevat yhtiölle.”

Perheyritys Kovasen juuret ovat kuljetusliiketoiminnassa. Vuonna 2017 kuljetusalan perheyrityksestä tuli sijoitusyhtiö, kun elintarvikelogistiikka ja henkilöliikennebisnes myytiin.

”Elintarvikelogistiikka oli oma tytäryhtiönsä, jonka emoyhtiö omisti sataprosenttisesti. Myimme ostajalle koko tytäryhtiön”, Kovanen Capital Oy:n toimitusjohtaja Eeva Kovanen sanoo. Henkilökuljetusliiketoiminnasta tuli useampi ostotarjous. Myyntiprosessi kesti kauemmin ja osoittautui hieman monimutkaisemmaksi.

eeva_kovanen.jpg
Eeva Kovanen

”Henkilöliikennetoiminta kuului konsernin emoyhtiöön, jota emme olleet myymässä. Meillä oli tarkoituksena jatkaa perheyrityksemme toimintaa, joten tämän vuoksi myimme emosta ainoastaan henkilöliikenteen liiketoiminnan.”

Kovasen omistajat päättivät myydä liiketoiminnan ja jättää kaupasta tulleet varat yritykseen. Toimitusjohtaja kertoo yhtiön tulevaisuuden suunnitelmien liittyvän palveluliiketoimintaan. Erityisesti kuluttajabisnes kiinnostaa.

Kaipaako yhtiön tase siivousta?

Toinen tärkeä ennakoitava asia liittyy kiinteästi edelliseen.

”Ennen yrityskauppaa on perusteltua miettiä, onko yhtiössä mahdollisuutta tehdä yhtiön tasetta keventäviä toimenpiteitä”, Mandatumin Ranta sanoo.

Kuvitellaan yrityskaupan kohteeksi tuottava leipomo, joka on ollut saman yrittäjän omistuksessa pitkään. Leipomon taseeseen on vuosien saatossa kertynyt paljon muutakin kuten osakkeita ja sijoitusasuntoja.

”Ostaja on kiinnostunut tuottoisasta leipomosta, mutta hän ei varmaankaan ole kiinnostunut liiketoimintaan liittymättömistä sijoituksista. Yrityksen ’siistiminen myyntikuntoon’ pitää tehdä ajoissa”, Ranta neuvoo.

Ennakoi veroseuraamukset

Kolmantena tärkeänä seikkana Ranta nostaa varautumisen veroseuraamuksiin.

”Myyjän on perusteltua olla tietoinen veroseuraamuksista jo etukäteen. Kauppakirjaa allekirjoittaessa on myöhäistä alkaa miettiä verokohtelua.”

Ennakoimattomuus voi käydä kalliiksi. Ranta kertoo kuvaavan esimerkin. Yrittäjä on omistanut yrityksensä 9 vuotta ja 8 kuukautta ja myy sen. Jos omistaja olisi odottanut neljä kuukautta eli omistanut yrityksen 10 vuotta, myyntivoiton veroseuraamukset olisivat olleet myyjän kannalta edullisemmat.

Satsaa asiantuntija-apuun

Eeva Kovanen pitää erittäin tärkeänä sitä, että myyjällä on prosessissa tukena ammattitaitoiset asiantuntijat.

Myyntineuvotteluissa ja veroteknisissä asioissa Kovasen perheyrityksellä oli apuna kansainvälinen tilintarkastus- ja konsultointiyhtiö ja sopimusoikeudellisissa asioissa liikejuridiikan toimisto.

”Asiantuntijapalvelut olivat jokaisen euron arvoisia ja maksoivat itsensä kyllä takaisin. Kun kyseessä on ammattiostaja, pitää myyjäpuolellakin olla ammattitaitoa, ettei tule väärinymmärryksen riskiä.”

Yrityskauppa vaikuttaa aina myyjän taloudelliseen tilanteeseen. Jotta kauppa hyödyttää mahdollisimman paljon myös yrittäjää itseään, voi varainhoidon näkökulmasta olla tarpeen turvautua asiantuntija-apuun.

”Myyjän kannattaa miettiä, miten yrityskaupasta saatavat varat sijoitetaan järkevästi ja onko esimerkiksi riittävät tulot eläkeajalle jo varmistettu”, Rantaa sanoo.

Mieti yrityksen etua

Kovanen nostaa esiin myös yrityskauppaan liittyvät tunnemyrskyt ja niihin varautumisen.

”En ole kokenut olevani ylitunteellinen ihminen, mutta kyllä liiketoiminnan myyntihetkessä tuli yllätyksenä se, miten tunteikas prosessi se lopulta oli. Saimme siskoni kanssa molemmat vielä esikoislapsemme yrityskauppaprosessin ollessa kesken, joten sukupolvelta toiselle siirtyvä jatkuvuuden teema nousi isosti esiin.”

Myyntitilanteessa kannattaa Kovasen mielestä muistaa se, että on myyntitilanteessa mukana yrityksen omistajana eikä yksittäisenä henkilönä tai työntekijän roolissa.  

”Se, mikä on yritykselle hyvää, on myös sen omistajalle hyvää. Mutta se, mikä on omistajalle hyvää, ei aina välttämättä ole yritykselle hyvää. Tämä täytyy pitää mielessä.”