Yrittäjä, tämän takia sijoittaminen kannattaa aloittaa nyt

Suomalaiset ovat perinteisesti varovaisia sijoittajia. Kun pankkitileiltä saatavat korot ovat laskeneet nollaan tai kääntyneet jopa negatiivisiksi, kannattaa yrittäjänkin etsiä varoilleen parempia sijoituskohteita.

Kuvat: Tomi Parkkonen

Kun pankkitileiltä saatavat korot ovat laskeneet nollaan tai kääntyneet jopa negatiivisiksi, kannattaa yrittäjänkin etsiä varoilleen parempia sijoituskohteita.

”Monella yrittäjällä on ylimääräistä varallisuutta sijoitettavaksi. Jos sijoittamista ei ole mietitty, pahimmassa tapauksessa kovalla työllä hankittu varallisuus alkaa sulaa käsiin. Toisaalta sijoittamalla varaudutaan ennakolta myös huonoihin aikoihin”, Mandatum Lifen yritysmyynnin johtaja Lasse Alvesalo sanoo.

Minne, jos ei pankkiin?

Korot ovat olleet jo pitkään hyvin matalalla tasolla. Tämän vuoksi pankkitileiltä, edes talletustileiltä, ei juuri enää saa korkotuottoa.

Viime vuonna pankit alkoivat ensimmäisen kerran periä negatiivista korkoa tilille talletetuista varoista. Tuoton sijaan yrittäjä voi siis jopa joutua maksamaan siitä, että säilyttää rahojaan pankissa.

”Matala korkotaso on esimerkiksi asuntovelalliselle hyvä juttu, mutta kun ylimääräisille varoille pitäisi saada tuottoa, joutuu näkemään enemmän vaivaa kuin ennen”, Alvesalo huomauttaa.

Lisäksi inflaatio sekä yrityksen kulujen, kuten palkkojen, vuokrien ja hankintojen, kasvu laskevat rahan arvoa koko ajan. Yrityksen kustannukset kasvavat vuodessa yleensä noin 2–4 prosentin vauhtia. Varoilleen pitäisi siis saada vähintään muutaman prosentin tuotto, jotta ne edes säilyttävät arvonsa.

Yrityksen ylimääräisiä kassavaroja ei yleensä haluta sijoittaa kovin suurella riskillä. Yrittäjä taas voi haluta ottaa omilla varoillaan suurempaakin riskiä ja hakea näin korkeampaa tuottoa esimerkiksi osakemarkkinoilta.

”Vaikka sijoittamista olisikin aiemmin jo tehty tai mietitty, hyvin tyypillisesti yrittäjä ei ole pitkään aikaan käynyt läpi sijoitustensa hajauttamista ja jakautumista korkoihin ja osakkeisiin. Nyt, kun sijoitusmarkkinat ovat menneet koko ajan monimutkaisemmiksi, on lisäksi pohdittava korko- ja osakesijoitusten rinnalla muita vaihtoehtoisia sijoituskohteita. Painotukset on syytä käydä säännöllisin väliajoin läpi suhteessa omiin tavoitteisiin ja markkinatilanteeseen. ”, Alvesalo korostaa.

Ilmoittaudu webinaariin: Sijoittamalla kasvua yrittäjän ja yrityksen varoille.

Apua asiantuntijalta

Yrittäjällä on aina kiire ja yrityksen pyörittämisessä hallittavana monta asiaa – kiireestä huolimatta omien ja yrityksen varojen läpikäyntiin kannattaa käyttää vähintään hetki silloin tällöin.

”Jotkut haluavat seurata sijoituksiaan hyvinkin aktiivisesti itse, ja tehdä päätökset muutoksista. Meidän kokemuksemme yhteistyöstä yrittäjien kanssa on, että monet heistä arvostavat asiantuntijan apua, sillä oma aika ei yksinkertaisesti riitä”, Alvesalo kertoo.

”Tavoitteemme on helpottaa yrittäjän elämää: tarjoamme ratkaisuja, joissa huolehdimme sijoituskohteiden valinnasta asiakkaan puolesta ja pidämme hänet ajan tasalla varojen kehittymisestä.”

Yrittäjän ja erityisesti yrityksen varojen sijoittamisessa on tärkeää, että varat saa tarvittaessa nopeasti käyttöönsä. Mandatum Lifen tarjoamissa sijoitusratkaisuissa tämä on otettu huomioon, ja varat ovat helposti nostettavissa.

Epävarma markkinatilanne on ajanut monia sijoittajia hakemaan vaihtoehtoja perinteisten osake- ja korkosijoitusten ulkopuolelta vaihtoehtoisista sijoituskohteista. Suomalaisen sijoittajan salkussa tyypillisin vaihtoehtoinen sijoitus on kiinteistösijoitus. Mandatum Lifen vaihtoehtoisissa sijoituskohteissa voidaan sijoittaa esimerkiksi asumiselle varattuihin tontteihin kasvukeskuksissa. Uusia vaihtoehtoisia kohteita tuodaan asiakkaiden saataville koko ajan.

”Olemme tuoneet markkinoille viime vuonna aivan uudenlaisia, vaihtoehtoisia sijoituskohteita, joista suuret sijoittajat ovat olleet innoissaan. Yrittäjät pääsevät myös hyötymään kanssasijoittamisen mallistamme, jossa tehdään yhteistyötä suursijoittajien kanssa uusien tuottomahdollisuuksien löytämiseksi ja sijoitusten hajauttamiseksi”, Alvesalo kuvaa.

Varallisuuden hoidon rinnalla Mandatum Lifen asiantuntijat auttavat yrittäjiä edelleen oman sosiaaliturvan täydentämisessä ja eläkeajan toimeentulon varmistamisessa.

Kaipaatko vinkkejä sijoittamiseen? Miltä näyttää tilanne markkinoilla?
Ilmoittaudu webinaariin: Sijoittamalla kasvua yrittäjän ja yrityksen varoille.