Kulissien takaa: Miltä Mandatum Lifen salkunhoidossa näyttää juuri nyt, kun markkinoilla ryskyy?

Hermostuneisuus markkinoilla on jatkunut useiden viikkojen ajan talouden ajautuessa taantumaan länsimaissa. Koronaviruksen vaikutukset ja pelot ovat aiheuttaneet ennätyssuuria markkinaliikkeitä.  On siis hyvä aika kysyä, millaiset tunnelmat ovat Mandatum Lifen salkunhoidossa.

”Kuvailisin tunnelmaa levolliseksi ja jopa rauhalliseksi. Tämä kumpuaa siitä, että luotamme siihen, mitä teemme. Tämä kaikki näkyy pitkäjänteisenä ja vastuullisena omistajuutena. Emme tee päätöksiä vertailuindeksien vieminä, vaan voimme tarvittaessa kulkea myös vastavirtaan tai odottaa oikeita sijoituskohteita pitkäänkin”, salkunhoitaja Petteri Joensuu toteaa tyynesti.

Ei panikointia, vaan rauhallista oikean tilaisuuden odottamista

Historiallisesti laskukaudet ovat olleet erilaisia sekä syiltään, kestoltaan ja syvyydeltään. Ne ovat kestäneet parista kuukaudesta kahteen vuoteen. Mutta noustu on aina. Juuri nyt markkinoilla kuitenkin hermoillaan. Päivät ovat täynnä tippuvia puukkoja, mahdollisuuksia impulsiivisiin ja myös vääriin ratkaisuihin.

”Sen sijaan että nykytilanne aiheuttaisi panikointia, salkunhoitajamme näkevät tilanteen pitkästä aikaa herkullisena tilaisuutena varmistaa ja kohentaa tulevien aikojen tuotto-odotuksia sijoitusratkaisuissamme. Samanlainen suhtautuminen on nähtävissä asiakaskunnassammekin”, Joensuu kertoo.  

Hänen mukaansa Mandatum Lifella ei ole tehty muutoksia esimerkiksi allokaatioratkaisuihin, eli omaisuusluokkien hajautuksiin. Tämä johtuu siitä, että osakepainoa vähennettiin ennakoivasti jo loppuvuodesta 2019.

”Olemme olleet liikkeellä varovaisemmalla jalalla osakemarkkinoiden suhteen jo pitempään. Näimme tämän vuoden tulosennusteet liian positiivisina suhteessa reaalitalouden kehitykseen. Ennakoivan varovaisuuden vuoksi meillä ei ole ollut syytä tehdä isoja muutoksia mandaattivarainhoidon omaisuusluokka-allokaatioihin.”

On pärjätty juuri tällaisina hetkinä

Mandatum Life on pitkäjänteinen ja kärsivällinen sijoittaja. Juuri nyt se seuraa tilanteen kehittymistä sitä tiukasti analysoiden.

”Seuraaminen on hyvinkin laaja-alaista; perusnäkemys pohjautuu markkina-analyysiin, omien salkunhoitajiemme analyysiin ja yhteistyöhön Sampo-konsernin sijoitusyksikön kanssa”, Joensuu avaa.    

Sampo-konsernin sijoitusasiantuntijat ovat yhteydessä toisiinsa säännöllisesti, tässä markkinatilanteessa jopa useamman kerran päivässä. Tästä näkemyksestä kerrotaan säännöllisesti myös asiakkaille. Mandatum Life on koronaepidemian aikana julkaissut verkkosivuillaan viikoittain uusimman markkinakatsauksen, jossa käydään läpi talouden ja sijoitusmarkkinoiden keskeisimmät tapahtumat ja niiden vaikutukset.

Koronavirusepidemia, kuten sen negatiiviset taloudelliset vaikutukset, ovat väliaikaisia ja poistuvat jossain vaiheessa. Tässäkin markkinatilanteessa sijoittajille on tarjolla lukuisia hyviä mahdollisuuksia. Niitä seurataan Mandatum Lifen salkunhoidossa nyt erityisen tarkasti.

”Tämä on meidän DNA:ssamme. Osaamisemme ja laajat verkostomme avaavat meille mahdollisuuksia, minkä ansiosta voimme valita kulloinkin tilanteeseen parhaiten sopivan omaisuuslajin, kumppanin ja sijoituskohteen.”