Helsingin pörssissä erinomainen alkuvuosi

Helsingin pörssin painorajoitettu indeksi on noussut alkuvuoden aikana osingot mukaan lukien reilut kymmenen prosenttia, mikä nostaa sen parhaiden joukkoon eurooppalaispörssien alkuvuoden tuotoilla mitattuna.
Kuvat: Tomi Parkkonen

Helsingin pörssin painorajoitettu indeksi on noussut alkuvuoden aikana osingot mukaan lukien reilut kymmenen prosenttia, mikä nostaa sen parhaiden joukkoon eurooppalaispörssien alkuvuoden tuotoilla mitattuna.

Helsingin pörssin vahva veto johtuu suuryhtiöiden hyvästä kurssikehityksestä. Erityisesti metsäsektorin yhtiöt UPM, Stora Enso ja Metsä Board ovat nousseet vahvasti sellun hinnan perässä.

”Sellun hinta on noussut vahvasti viime vuodesta lähtien tasaisesti kasvavan kysynnän ja rajallisen tarjonnan myötä. Erityisesti Kiinassa kysyntä on vahvaa ja maan tuontirajoitteet kierrätyskuidulle ovat lisänneet sellun kysyntää ja tukeneet sellun hintaa tiukassa markkinatilanteessa”, Mandatum Lifen salkunhoitaja Mika Heikkinen sanoo.

Metsä Boardin osakekurssi on noussut yli 40 prosenttia tammikuun alun lukemista. Stora Enson kurssi on noussut vastaavasti yli 30 prosenttia UPM:n yli 20 prosenttia.

”Stora Ensolla, UPM:llä ja MetsäBoardilla riittää kaikilla sellua yli oman tarpeen ja myytäväksi maailmalle. Lisäksi paperien hinnoissa on edelleen laskevasta kysynnästä huolimatta nousupaineita, kun maailmalla ilman omaa sellua paperia tuottavilla yhtiöillä kustannukset nousevat.”

Myös Nokian osakekurssi on noussut vahvasti viime talven pohjalukemista. Nokia on hyötynyt alkuvuonna kiinalaisen kilpailijansa ZTE:n epäselvästä tilanteesta.

”ZTE:n mahdollisuuksista ja ehdoista jatkaa liiketoimiaan USA:n markkinoilla käydään keskustelua USA:n nykyisen hallinnon aloitteesta”, salkunhoitaja Heikkinen sanoo.

Helsingin pörssin suuryhtiöistä myös Fortum ja Neste ovat tarjonneet omistajilleen ilonaiheita. Fortum on varmistamassa pitkään hieromansa Uniper-yrityskaupan. Yrityskaupan lisäksi Fortum on hyötynyt nousseista sähkön ja päästöoikeuksien hinnoista.

Nesteen osakekurssi on noussut yli 20 prosenttia alkuvuoden aikana. Kesäkuun alussa Nesteen osakekurssi kävi ennätyskorkealla, yli 70 eurossa. Hyvä kurssikehitys on seurausta onnistumisesta uusiutuvien polttoaineiden liiketoiminnassa.

"Neste on rakentamassa lisäkapasiteettia, joka saadaan käyttöön joidenkin vuosien päästä kun samaan osakkeen arvostus kertoo kohonneista odotuksista tulevaisuuden suhteen."

"Valtio kevensi omistusosuuttaan Nesteessä kesäkuussa, ja ajoitus myyntien suhteen näyttää onnistuneelta", Heikkinen arvioi.

Jaa artikkeli