Allokaationäkemys: Joko uskaltaa juhlia?

Markkinoilla on iloittu viimeaikaisista positiivisista tulliuutisista. Nyt kysymys onkin, onko riemu vielä liiallista vai löytyykö etenkin Yhdysvaltojen reippaalle markkinanousulle perusteet.

Kuva: Chelaxy Designs / Unsplash

Lassi Järvinen, Henri Piiksi
Markkinakatsaus

Huhtikuun alun suuri hintaheilunta on saanut hetkeksi väistyä ja globaalit osakemarkkinat ovat nousseet voimakkaasti Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin huhtikuussa julistamien tuontitullien jälkeisiltä pohjiltaan. Yhdysvallat on siirtynyt tullien osalta kahdenvälisiin neuvotteluihin eri kauppakumppanimaiden kanssa ja neuvottelujen osalta on saatu riittävästi edistysaskeleita markkinoiden rauhoittamiseksi. Tätä kirjoittaessa viimeisimpänä edistysaskeleena Yhdysvallat ja Kiina julkistivat väliaikaisia liennytyksiä tuontitulleihinsa ja sopivat laskevansa vastavuoroisesti tuontitullejaan merkittävästi 90 päivän ajaksi, mikä osaltaan mahdollistaa paremman neuvottelurauhan maiden välille. Markkinat reagoivat Yhdysvaltojen ja Kiinan välisiin liennytyksiin erittäin positiivisesti ja välittömästi julkistuksen jälkeisenä kaupankäyntipäivänä markkinat nousivat Yhdysvalloissa noin kolme prosenttia. 

Sijoittajien kannalta keskeisenä kysymyksenä tällä hetkellä on kuitenkin se, että onko nykyiselle markkinanousulle etenkin Yhdysvalloissa perusteita. Yhdysvaltalaiset osakemarkkinat ovat tätä kirjoittaessa suurin piirtein samoilla tasoilla kuin ennen tullien nostamista, mutta samanaikaisesti se on historiallisesti katsottuna kohtalaisen korkeasti hinnoiteltu. Nykyisellään markkinat hinnoittelevat tullien aiheuttamaa tappiota enemmän kertaluontoisena tapahtumana globaalille kaupankäynnille, vaikka toisaalta ilman merkittäviä lisäliennytyksiä tullit ovat enemmän kaupankäyntiä vaikeuttava jatkuva kiila. Jatkuessaan ne jarruttavat globaalia kasvua verrattuna maailmaan ennen tulleja.

Epävarmuuden jatkumisesta huolimatta markkinoiden tulevaa riskiä ennakoiva VIX-indeksi on laskenut voimakkaasti huhtikuun alun huipuiltaan ja toisaalta korkomarkkinoiden luottoriskilisät ovat myös laskeneet huipuiltaan. Markkinoiden kohentunut vire perustuu paljolti tulleista saatavaan uutisvirtaan, sillä toistaiseksi vielä niin sanottua kovaa dataa tullien vaikutuksesta talouskasvuun ei ole saatu. Mikäli erinäiset talouteen syvemmin vaikuttavat luvut alkaisivat heikentyä, niin tällä olisi suurella todennäköisyydellä vaikutuksia myös markkinoiden pohjavireeseen.

Tuloskausi ylitti odotukset, tulevaisuus vielä sumun peitossa

Toistaiseksi nykytilanne ei näy yritysten tuloksissa vielä juurikaan. Ensimmäisen vuosineljänneksen osalta yritysten tuloskausi on sujunut maailmanlaajuisesti positiivisissa merkeissä. Ensimmäisen vuosineljänneksen tulokset ovat useilla alueilla ylittäneet analyytikoiden ennusteet, ja erityisesti teknologia-alan yhtiöt ovat jatkaneet vahvaa suorittamistaan. Hyvistä ensimmäisen neljänneksen tuloksista huolimatta loppuvuoden tulosnäkymät ovat epävarmoja ja yritysten näkyvyys tulevaan on heikentynyt. Myös analyytikoiden odotuksissa yritysten tuloskehitysodotuksia on vedetty viime aikoina selkeämmin alaspäin.

Korkomarkkinoilla saatiin kuluneen kuukauden aikana myös odotettuja korkopäätöksiä sekä Yhdysvaltain että Euroopan keskuspankeilta. Yhdysvalloissa keskuspankki Fed päätti toukokuun korkokokouksessaan odotetusti pitää ohjauskorkonsa ennallaan. Keskuspankin puheenjohtaja Jerome Powell korosti kokouksen yhteydessä lehdistötilaisuudessa, että työttömyyden ja inflaation riskit ovat nousussa sekä toisaalta talousnäkymissä on yhä kasvavaa epävarmuutta. Powell korosti myös, ettei Fed näe tarpeelliseksi ryhtyä ennakoiviin koronlaskuihin, sillä inflaatio pysyttelee yhä keskuspankin tavoitetason yläpuolella ja toisaalta tällä hetkellä keskuspankilla ei ole riittävää näkyvyyttä ennakoivien toimenpiteiden tekemiseen. 

Euroopan keskuspankki (EKP) puolestaan laski huhtikuun kokouksessaan ohjauskorkojaan 25 korkopisteellä. Päätöksen taustalla oli muun muassa inflaation maltillistuminen ja palkkakehityksen tasaantuminen. EKP:n mukaan euroalueen talous on kehittänyt jonkin verran iskunkestävyyttä globaaleja shokkeja vastaan, mutta samaan aikaan kasvuennusteet ovat heikentyneet kaupankäynnin kiristyneiden ehtojen ja lisääntyneen epävarmuuden vuoksi. Keskuspankki korosti päätöksen yhteydessä edelleen myös datariippuvuuttaan tulevien päätösten osalta. Tätä kirjoittaessa markkinat hinnoittelevat vielä kahta ohjauskoron laskua sekä Yhdysvaltoihin että Eurooppaan loppuvuodelle. 

Näkemyksemme

Omassa näkemyksessämme nykytilanne näyttäytyy edelleen epävarmana. Huhtikuun alkupuolen aikana Trumpin kommentointi ja tullipolitiikkaan liittyvien neuvottelujen aloittamiset tarjosivat kuitenkin selkeämmän lyhyen aikavälin lattian osakemarkkinan pudotukselle ja hyödynsimme tämän lisäämällä lievästi osakepainoa Eurooppaan ja Yhdysvaltoihin. Nämä positiot ovat lyhyellä aikavälillä tuottaneet erinomaisesti ja näiden muutosten jälkeen olemme olleet osakkeiden ja korkojen välisessä allokaatiossamme neutraalissa painossa. Olemme kuitenkin edelleen varautuneita siihen, että markkinat saattavat heikentyä talousdatan heikentymisen mukana ja seuraamme tilanteen kehittymistä tarkasti. Olemme toteuttaneet viimeaikaisen osakepainon kasvattamisen futuurien kautta, mikä mahdollistaa myös tarvittaessa erittäin joustavan reagoinnin markkinoiden potentiaalisesti heikentyessä. 

Korkosalkussamme olemme kotiuttaneet osan Eurooppalaisiin ja Yhdysvaltalaisiin luottoriskilisien suojauksiin saamistamme voitoista, mutta pidämme edelleen positiossamme osan Yhdysvaltalaisiin matalamman luottoluokituksen yhtiöihin tekemästämme suojauksesta. Korkosalkkumme osalta emme muutoin ole nykytilanteessa nähneet tarvetta tehdä suuria muutoksia ja olemme onnistuneet edellä mainitulla aktiivisella luottoriskin sekä korkoriskin hallinnalla saamaan ylituottoa suhteessa markkinaan alkuvuoden aikana. 

Mikään tässä esitetty ei ole eikä sitä tule käsittää sijoitussuositukseksi tai kehotukseksi merkitä, ostaa tai myydä arvopapereita. Sijoittajan tulee sijoituspäätöksiä tehdessään tutustua huolellisesti rahoitusvälineistä annettuihin tietoihin ja ymmärtää niihin liittyvät riskit. Sijoittajan tulee perustaa päätöksensä omaan arvioonsa, tavoitteisiinsa ja taloudelliseen tilanteeseensa. Sijoitustoimintaan liittyy aina riskejä. Rahoitusvälineiden arvo voi nousta tai laskea. Rahoitusvälineiden tuottojen historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta. Esitetyt tiedot perustuvat esityksen tekohetkellä käytössä olleisiin tietoihin sekä Mandatumin sen hetkisiin näkemyksiin ja arvioihin. Mandatum ei takaa esitettyjen tietojen, näkemysten tai arvioiden oikeellisuutta tai täydellisyyttä eikä vastaa tietojen käytöstä mahdollisesti aiheutuvista suorista tai epäsuorista vahingoista, kuluista tai menetyksistä. Mandatum voi muuttaa näkemyksiään tai arvioitaan ilman erillistä ilmoitusta.

20.5.2025

Markkinakatsaus

TILAA UUTISKIRJE

Mitä markkinoilla tapahtuu ja miksi? 
Lue Mandatumin uutiskirjeestä kiinnostavimmat artikkelit taloudesta ja sijoittamisen eri tavoista, sekä uudista näkökulmiasi työelämästä, yritysmaailmasta ja arjen riskeihin varautumisesta.