Huolehdi varoistasi nyt ja huomenna

Kun omaisuutta karttuu, korostuu myös siitä huolehtimisen merkitys. Tällöin on tärkeää huolehtia ajoissa kuntoon, miten perheen varallisuutta suojataan ja siirretään eteenpäin seuraaville sukupolville.

Kuva: Xingchen Yan / Unsplash

Julia Olsbom
Varainhoito

Jokaisella on oman omaisuutensa suhteen erilaisia tavoitteita ja toiveita, ja ne voivat erota eri ihmisten välillä huomattavastikin. Tärkeintä on, että jokaisen oma tahtotila toteutuu mahdollisimman hyvin. Mandatumin Legal Counsel Aryan Kumar kertoo, millaisia toiveita varakkailla yksityishenkilöillä yleisimmin on ja mitkä asiat kannattaa hoitaa ajoissa kuntoon.

”Toiveena voi olla esimerkiksi perheen varallisuuden suojaaminen ja siirtäminen eteenpäin seuraaville sukupolville. Toisaalta tavoitteena voi olla pyrkiä verotusta koskevien kysymysten ennakoitavuuteen niin sijoittamisessa kuin omaisuuden siirtymisessä sukupolvien välillä”, kertoo Kumar yleisimmistä tavoitteista.

Verotuksen osalta on usein keskeistä pyrkiä ennakoimaan erilaisten vaihtoehtojen seuraamuksia ja varautua niihin myös taloudellisesti edeltä käsin.

”Koska moniin asioihin ei enää voi vaikuttaa sen jälkeen, kun jotakin on tapahtunut, kannattaa asiat huolehtia kuntoon hyvissä ajoin etukäteen”, korostaa Kumar.

Huolehdi ainakin nämä asiat kuntoon:

1. Perintövero

Yleensä keskeisin asia varakkailla yksityishenkilöillä on varautuminen perillisille lankeavan perintöveron maksamiseen. Tällöin on tärkeää kartoittaa, onko jälkeläisillä tarpeeksi likvidiä omaisuutta perintöverojen maksamiseen.

”Jos kaikki rahat ovat kiinni vaikkapa seinissä tai metsissä, voi perintöveron maksaminen aiheuttaa haasteita. Yksi keino varautua riskiin voi olla lahjoittaa vaikkapa kesämökki jo elinaikana, mutta pitää itsellään hallinta- ja käyttöoikeus siihen”, kertoo Kumar yhdestä yleisimmistä huolenaiheista.

Muita keinoja voivat olla esimerkiksi lahjoitusten ja verovapaiden lahjojen hyödyntäminen varallisuuden siirtämisessä. Myös perinnöstä luopuminen omien rintaperillisten hyväksi säästää yhden sukupolven perintöveroilta kokonaan.

Joissakin tapauksissa erillisen sijoitusyhtiön perustaminen voi tarjota tarkoituksenmukaisen mallin.

”Tällöin omaisuutta ja varallisuutta siirretään yhtiöön jo omana elinaikana. Perilliset voivat tulla mukaan yhtiön toimintaan jo perustamisvaiheessa. Tämän vaihtoehdon soveltuvuus ja muut tarkemmat yksityiskohdat kannattaa kuitenkin tarkistaa aina yhdessä juristin kanssa, jotta esimerkiksi lahja- ja perintöverotukseen liittyvät seikat tulevat huomioiduksi jo perustamisvaiheessa”, kertoo Kumar.

2. Testamentti

Testamentissa jokainen voi itse määrittää, miten ja kenelle haluaa oman omaisuutensa jaettavan kuoleman jälkeen. Testamentilla ei voida sulkea pois rintaperillisten lakiosaa, mutta sillä voidaan esimerkiksi poistaa perillisen puolison avio-oikeus testamentattuun omaisuuteen. Testamenttiin voidaan myös kirjata toissijaismääräyksiä, joilla voidaan varmistaa, että testamentilla saatu omaisuus pysyy testamentin tekijän omassa sukuhaarassa.

”Keskeistä on miettiä ajoissa, kenelle varallisuutta halutaan tulevaisuudessa siirtää ja halutaanko perintö jakaa täysin tasan kaikkien perillisten kesken vai jakaa omaisuutta toisilla tavoin.”

Testamentilla voidaan saavuttaa perheessä tarkoituksenmukaisia ratkaisuja jakamalla esimerkiksi perintöverosta vapaita perintöjä, joita voidaan jakaa enintään 19 999 euroa. Näin voidaan osaltaan madaltaa muiden perillisten perintöosia ja sitä kautta lopullista perintöveroprogressiota.

"Tietyissä tilanteissa voi myös olla aiheellista luopua perinnöstä omien rintaperillisten hyväksi pidättämällä kuitenkin hallinta- ja käyttöoikeus. Tämä on monesti tehokasta verotuksellisesta näkökulmasta”, kertoo Kumar.

3. Avioehto

Monen toiveena on myös varmistaa, että kerrytetty varallisuus pysyy omassa perhepiirissä esimerkiksi avioerotilanteessa. Jos avioehtoa ei ole tehty, lähtökohtaisesti erotilanteessa molempien puolisoiden nettovarallisuudet lasketaan yhteen ja jaetaan puoliksi.

”Avio-oikeuden toteuttamisen myötä lesken omaisuuden ja vainajan jäämistön tulisi olla yhtä suuret. Jos siis osituksen jälkeen vainajan omaisuus on suurempi kuin lesken, tulee vainajan perikunnan maksaa leskelle tasinkoa, joka on verovapaata”, avaa Kumar.

Avioehdolla voidaan rajata puolisoiden avio-oikeutta ja varmistaa omaisuuden säilyminen suvussa mahdollisessa avioerotilanteessa. Avio-oikeuden ei kuitenkaan tarvitse olla täysin poissulkeva, vaan se voidaan toteuttaa avioparin omien toiveiden ja tahtotilan mukaisesti.

”Avioehto voidaan toteuttaa erilaisin tavoin, eikä siinä tarvitse määrätä puolisoiden varojen täyttä erottamista. Avioehto voi koskea vaikkapa vain toista osapuolta”, Kumar muistuttaa.

4. Edunvalvontavaltuutus

Edunvalvontavaltuutus määrittää, kenellä on oikeus huolehtia asioistasi ja millaisella valtuutuksella, jos vaikkapa sairastut tai vammaudut niin, että tarvitset apua erilaisten asioiden hoitamisessa.

On tärkeää miettiä, kenet haluaa nimittää hoitamaan omaan terveyteen liittyviä asioita tai varallisuuteen liittyviä päätöksiä. Kannattaa myös pohtia, haluaako valtuutukset eri asioihin antaa samalle henkilölle vai löytyykö lähipiiristä erilaisella osaamisella varustettuja luottohenkilöitä.

”Edunvalvontavaltuutusta koskevan edunvalvontavaltakirjan voi antaa henkilö, joka ymmärtää valtakirjan merkityksen. Tämän vuoksi se kannattaa tehdä hyvissä ajoin. On tärkeää miettiä, kenellä on oikeus huolehtia omista asioista sen jälkeen, jos jotakin tapahtuisi.”

Muista päivitys tarvittaessa

Perheoikeudellisia asiakirjoja kannattaa tarkastella ja päivittää aina, kun elämässä tapahtuu suurempia muutoksia. Tällaisia voivat olla vaikkapa muutokset perhesuhteissa, asumisessa tai omissa tavoitteissa.

”Sopimukset kannattaa muutoinkin käydä läpi vähintään viiden vuoden välein yhdessä juristin kanssa. Näin voidaan varmistaa, että sisällöt vastaavat yhä omia toiveita, eikä sääntelyssä mahdollisesti tapahtuneet muutokset ole vaikuttaneet tilanteeseen”, päättää Kumar.

Lainsäädäntöä ja verotusta koskevat tiedot perustuvat Mandatumin käsitykseen esityksen tekohetkellä voimassa olevasta lainsäädännöstä ja verotuskäytännöstä. Tiedot koskevat vain Suomessa yleisesti verovelvollisia henkilöitä. Verotus ei ole osa vakuutussopimusta, eikä Mandatum tai sen asiamiehet vastaa lainsäädännön tai verotuskäytännön muutosten vaikutuksista tai verottajan yksittäisten ratkaisujen yhdenmukaisuudesta esityksen tietojen kanssa. Asiakas vastaa itse tietojen pohjalta mahdollisesti tekemistään päätöksistä. Mandatum tai sen asiamiehet ei takaa esitettyjen tietojen, näkemysten tai arvioiden oikeellisuutta tai täydellisyyttä eikä vastaa tietojen käytöstä mahdollisesti aiheutuvista suorista tai epäsuorista vahingoista, kuluista tai menetyksistä.

Lähteet: https://dvv.fi/edunvalvontavaltuutus-eli-tuen-tarpeen-ennakointi, https://www.suomi.fi/kansalaiselle/talouden-hoitaminen/oman-talouden-suunnittelu/opas/testamentti/testamentin-tekeminen, https://www.minilex.fi/a/avioero-ja-omaisuuden-ositus-ilman-avioehtoa

17.12.2024

Varainhoito

TILAA UUTISKIRJE

Mitä markkinoilla tapahtuu ja miksi? 
Lue Mandatumin uutiskirjeestä kiinnostavimmat artikkelit taloudesta ja sijoittamisen eri tavoista, sekä uudista näkökulmiasi työelämästä, yritysmaailmasta ja arjen riskeihin varautumisesta.