Allokaationäkemys: Vaalituulia
Yhdysvaltojen vaalit ja Donald Trumpin valinta nostattivat osakemarkkinoita Yhdysvalloissa. Euroopassa ilmassa on ollut epävarmuutta markkinoiden odottaessa, millaisia vaikutuksia Trumpin politiikkamuutoksilla tulee olemaan Atlantin tälle puolelle.
Alessandro Venturi / Unsplash
Yhdysvaltojen presidentinvaalit ovat olleet markkinoiden keskiössä kuluneen kuukauden aikana. Lokakuun aikana osakemarkkinoiden kehitys pysytteli globaalisti lähes nollan tuntumassa markkinoiden valmistautuessa presidentinvaalien lopputulokseen. Vaalien lopputuloksena Donald Trump tuli valituksi Yhdysvaltojen presidentiksi seuraavalle kaudelle ja välittömästi vaalitulosta seuraavina päivinä markkinat nousivat voimakkaasti Yhdysvalloissa.
Osaltaan markkinareaktion taustalla on Trumpin vaalikampanjassaan lupaamat politiikkamuutokset muun muassa yritysverojen alentamisen kautta. Toisaalta taustalla on myös sijoittajien riskinottohalun palaaminen vaalien lopputuloksen varmistuttua ilman suurempaa dramatiikkaa. Vaalituloksen varmistumisen jälkeen myös markkinoiden odotettua hintaheiluntaa mittaava VIX-indeksi laski selkeästi, mikä osaltaan viestii markkinatunnelmien rauhoittumista.
Korkomarkkinoilla Trumpin valinta nostatti Yhdysvalloissa korkotasoa läpi korkokäyrän, sillä Trumpin kampanjoinnissaan lupaamat politiikkamuutokset olisivat todennäköisemmin lähtökohtaisesti inflaatiota nostattavia. Trump puhui kampanjansa aikana muun muassa tuontitulleista, joiden ennakoidaan kiihdyttävän inflaatiota. Esimerkiksi otsikoissa esiintynyt 10 prosentin tulli kaikelle ulkomaan tuonnille nostaisi yhdysvaltalaisten kuluttajien hintoja, oli kyse sitten valmiista lopputuotteista tai esimerkiksi teollisuuden komponenteista. Tuontitullien oletetaan myös olevan Trumpin agendalla melko nopeasti valtaantulon jälkeen. Erityisesti Trumpin kampanjoinnin keskiössä olivat Yhdysvaltojen suhteet Kiinaan, josta suuntautuvan tuonnin odotetaan olevan korkeimpien tullien kohteena. Myös maahanmuuttoa kiristävien muutosten odotetaan kiristävän työmarkkinaa ja siten nostattavan inflaatiota.
Euroopan osakemarkkinan tuotto pysytteli vaalitulosta seuraavina päivinä nollan tuntumassa, mikä osaltaan viittaa siihen, että markkinoilla on ollut epävarmuutta kaavailtujen politiikkamuutosten vaikutuksesta Euroopan taloudelle. Tullien vaikutus kokonaisuutena on todennäköisemmin talouskasvua heikentävä, mutta paljon riippuu siitä, minkälaisia tulleja Trump lopulta laittaa täytäntöön ja mihin tuotteisiin tullit kohdistuvat. Mikäli tulleja kohdistettaisiin enemmän kiinalaisiin tuotteisiin, niin tämä todennäköisemmin voisi aiheuttaa näiden tuotteiden myynnin Eurooppaan alennetuin hinnoin, mikä puolestaan vähentäisi tuotantoa Euroopassa. Euroopan teollisuussektori on pitkään kärsinyt myös todella heikosta kasvusta ja tullien voimaantulo ei tätä tilannetta helpottaisi.
Koronlaskuja ja positiivista virettä tuloskaudella
Vaaleja seuraavana päivänä myös Yhdysvaltojen keskuspankki Fed piti korkokokouksensa ja laski ohjauskorkoaan 0,25 prosenttiyksiköllä. Trumpin ajaman politiikan inflatorisuuden myötä markkinoilla on vähennetty hinnoittelua Yhdysvaltalaisista lisäkoronlaskuista. Toistaiseksi jää nähtäväksi, että missä pisteessä tasapaino ohjauskorkojen laskun suhteen menee. Kuitenkin varmaa on, etteivät potentiaaliset inflatoriset vaikutukset heijastu talouteen välittömästi, vaan enemmän kyse on siitä, että millä aikataululla muutoksia aletaan tekemään Trumpin astuttua virkaan vuoden 2025 alussa. Tätä kirjoittaessa markkinoilla hinnoitellaan Fedin laskevan ohjauskorkoaan kaksi kertaa ensi vuoden maalliskuuhun mennessä.
Euroopan korkotilanne on puolestaan poikkeava suhteessa Yhdysvaltoihin. Euroalueella inflaatio on jo laskenut keskuspankin tavoitteeseen noin kahden prosenttiyksikön ympärille ja toisaalta kasvukuva Euroopan taloudessa on edelleen melko vaisu. Euroopan keskuspankilta EKP:lta odotetaankin vielä yhtä koronlaskua tämän vuoden aikana joulukuun kokouksessaan ja tämän jälkeen koronlaskuja on hinnoiteltu neljä kappaletta ensi vuoden kesään mennessä.
Euroopassa yritysten tuloskasvun odotetaan kääntyvän positiiviseksi loppuvuoden ja vahvemmin ensivuoden jälkipuoliskon aikana, mikä osaltaan antaa koronlaskujen kanssa tukea Euroopan osakemarkkinalle yleisemmin. Kuten vuoden toisen neljänneksen, niin myös kolmannen neljänneksen tulosjulkistusten yhteydessä Euroopan yritykset ovat julkaisseet hieman nollan yläpuolella olevia tuloskasvulukuja, joten negatiivisen tuloskasvun kausi vaikuttaisi tulevan Euroopassa päätökseen vähitellen.
Myös Yhdysvalloissa tuloskasvu on vahvaa ja vuoden kolmannen neljänneksen tulosjulkistusten yhteydessä noin kolme neljäsosaa yrityksistä on julkaissut odotettua suurempia tuloskasvulukuja. Myös Yhdysvalloissa odotetaan ensi vuodelle yhä kasvavaa tuloskasvua, joka osaltaan tukee myös Yhdysvaltojen osakemarkkinan tuottoja. Tuloskasvu on toistaiseksi ollut vahvaa Yhdysvalloissa läpi toimialojen ja ainoastaan energiasektorilla sekä teollisuustoimialoilla on ollut odotetusti negatiivista tuloskasvua viime vuosineljänneksellä.
Lisäsimme osakesalkkumme riskiä
Osakesalkussamme olemme kuluneen kuukauden aikana muokanneet positiotamme sekä riskinoton että riskien lähteiden näkökulmasta. Nostimme kuluneen kuukauden aikana yhdysvaltalaisten osakkeiden painoa salkussamme hieman. Samalla lisäsimme salkkuumme myös pienyhtiöitä globaalisti. Näkemyksemme mukaisesti kesällä markkinoilla tapahtunut rotaatio Yhdysvaltalaisiin pienyhtiöihin saa tukea Yhdysvaltoihin kaavailluista veronalennuksista sekä tuontitulleista. Toisaalta myös Euroopan laskeva korkotaso tukee pienempien yhtiöiden tuottopotentiaalia pidemmällä aikavälillä myös Yhdysvaltojen ulkopuolella.
Yhdysvalloissa ostimme myös markkinaindeksiä laajasti tasapainotettuna, sillä näkemyksemme mukaisesti laajan yhdysvaltalaisen indeksin tuottojen keskittyminen muutaman suuren teknologiayhtiön harteille tulee purkautumaan vähitellen ja toisaalta valuaatioerot suurten teknologiayhtiöiden sekä muun Yhdysvaltain markkinan välillä tukevat painon lisäämistä teknologiayhtiöiden ulkopuoliselta osalta markkinaa. Samassa yhteydessä vähensimme globaalisti matalamman hintaheilunnan osakkeita sekä yhdysvaltalaisia arvo-osakkeita, ja näin ollen muutoksen myötä lisäsimme osakesalkkumme riskiä hieman markkinaympäristön näyttäytyessä suotuisalta.
Korkosalkussamme olemme pitäneet positiomme ennallaan kuukauden aikana. Näemme edelleen Euroopan olevan vahvemmalla uralla korkojen laskun suhteen ja olemme positioituneet tätä varten muun muassa lyhyiden valtionlainojen kautta. Näkemyksemme mukaan myös Trumpin kaavailemat tuontitullit sekä politiikkamuutokset tukevat korkotason laskua Euroopassa. Uskomme EKP:n toteuttavan ohjauskoron laskuja markkinahinnoittelun mukaisesti, mikä osaltaan laskisi lyhyempiä korkoja Euroopassa.
Mikään tässä esitetty ei ole eikä sitä tule käsittää sijoitussuositukseksi tai kehotukseksi merkitä, ostaa tai myydä arvopapereita. Sijoittajan tulee sijoituspäätöksiä tehdessään tutustua huolellisesti rahoitusvälineistä annettuihin tietoihin ja ymmärtää niihin liittyvät riskit. Sijoittajan tulee perustaa päätöksensä omaan arvioonsa, tavoitteisiinsa ja taloudelliseen tilanteeseensa. Sijoitustoimintaan liittyy aina riskejä. Rahoitusvälineiden arvo voi nousta tai laskea. Rahoitusvälineiden tuottojen historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta. Esitetyt tiedot perustuvat esityksen tekohetkellä käytössä olleisiin tietoihin sekä Mandatumin sen hetkisiin näkemyksiin ja arvioihin. Mandatum ei takaa esitettyjen tietojen, näkemysten tai arvioiden oikeellisuutta tai täydellisyyttä eikä vastaa tietojen käytöstä mahdollisesti aiheutuvista suorista tai epäsuorista vahingoista, kuluista tai menetyksistä. Mandatum voi muuttaa näkemyksiään tai arvioitaan ilman erillistä ilmoitusta.
21.11.2024
21.11.2024
-
Markkinakatsaus |
Markkinakatsaus: Yhdysvallat ja Eurooppa taasen eri teillä
-
Markkinakatsaus |
Markkinakatsaus: Pienyhtiöt nousussa vaalien jälkimainingeissa
-
Markkinakatsaus |
Markkinakatsaus: Volatiliteettia vaalihuumassa
TILAA UUTISKIRJE
Mitä markkinoilla tapahtuu ja miksi?
Lue Mandatumin uutiskirjeestä kiinnostavimmat artikkelit taloudesta ja sijoittamisen eri tavoista, sekä uudista näkökulmiasi työelämästä, yritysmaailmasta ja arjen riskeihin varautumisesta.