Viikkokatsaus 19.9.2022: Yhdysvaltojen inflaatioluvut yllättivät markkinat

Yhdysvaltojen odotettua huonompi inflaatioraportti kaatoi kylmää vettä sijoittajien niskaan. Välttämättömien kustannusten historiallisen kova nousu järisytti erityisesti teknologiamarkkinoita, mutta Yhdysvaltojen asuntomarkkinoilla hinnat tasaantuivat. Mitä sijoittajan kannattaa tällä viikolla seurata? Lue lisää markkinoiden ajankohtaisista tapahtumista viikkokatsauksesta. 

Viime viikon keskeisin markkinatapahtuma oli tiistainen Yhdysvaltojen elokuun inflaatioraportin julkaisu, joka yllätti markkinat negatiivisesti. Vuositason inflaatio (8,3 prosenttia) laski viime kuusta, ollen kuitenkin paljon odotuksia korkeampaa. Kuukausitasolla inflaatio taas kasvoi odotusten vastaisesti.

Polttoaineen ja raaka-aineiden hinnat laskivat elokuussa, mikä toi pientä helpotusta kuluttajille. Suurin yllätys tuli kuitenkin välttämättömistä kustannuksista. Esimerkiksi asumiskustannusten nousu vuositasolla oli korkeimmillaan neljäänkymmeneen vuoteen.

Asumisen kustannusten nousu on erityisen merkittävää, koska se vastaa peräti kolmanneksesta Yhdysvaltain kokonaisinflaatiosta. Lisäksi asuinkustannusten nousu on tyypillisesti ”tahmeaa”: noustuaan hinnat pysyvät korkeina, toisin kuin esimerkiksi polttoaineen hinnalla, joka seuraa kansainvälisiä öljyn hintoja.

Osakemarkkinoilla syksyn synkkyyttä

Osakemarkkinoiden alkuviikon orastava positiivisuus katkesi Yhdysvaltain inflaatiolukujen jälkeen. Nasdaq-indeksi laski yli 5 prosenttia ja S&P 500 yli 4 prosenttia. Erityisesti koroille ja inflaatiolle herkät alat, kuten teknologia, reagoivat raporttiin voimakkaasti. Myös globaalit markkinat kääntyivät viime viikolla laskuun USA:n johdolla.

Markkinat reagoivat voimakkaasti inflaatiouutisiin, koska historiallisesti osakkeiden laskumarkkinat ovat kääntyneet takaisin nousuun vasta vuositason inflaation ja ohjauskorkojen kääntyessä laskuun. Keskuspankit puolestaan tekevät korkopäätöksensä inflaatiokehityksen perusteella. Kaikki riippuu tällä hetkellä siis hintatason vakautumisesta.

Hinnat ovat tasaantuneet USA:n asuntomarkkinoilla

Vaikka asumisen kustannukset kasvoivat ennätysmäisen paljon USA:ssa, asuntojen hinnat vaikuttaisivat tasaantuneen. Korkeat korot ovat nostaneet asuntolainojen kustannuksia, eikä kuluttajilla ole varaa ostaa asuntoja entiseen malliin.

Asumiskustannusten hintakehitys on aiemmin seurannut asuntojen hintakehitystä viiveellä. Nyt kun asuntojen hinnat ovat tiukan rahapolitiikan ansiosta tasaantuneet, myös asumisen kustannuksien voidaan ennakoida laskevan keskipitkällä aikavälillä.

Mitä tulevalla viikolla kannattaa pitää silmällä?

Tällä viikolla markkinoilla seurataan erityisesti keskiviikkoista USA:n keskuspankin kokousta. Fedin ennakoidaan ilmoittavan kokouksessa seuraavasta 0,75 prosentin ohjauskoron nostosta. Sijoittajat kuuntelevat myös tarkasti, miten Fedin jäsenet puhuvat taloudesta.

Perjantaina julkaistaan euroalueen, Saksan ja USA:n yhdistetyt ostopäällikköindeksit, jotka koostuvat yritysten ostopäälliköille tehtyjen kyselyiden tuloksista ja kuvaavat yritysten tuotantoa, uusia tilauksia, työllisyystasoa ja muita olennaisia indikaattoreita. Indeksi antaa hyvän kuvan talouden ja inflaation kehityksestä, sillä yritykset vievät tilauksistaan maksamiaan hintoja edelleen omiin hintoihinsa ja siten joko nostavat tai laskevat inflaatiota. Jos yritys on tehnyt paljon uusia tilauksia, se voi puolestaan viitata talouskasvun elpymiseen.

 

Viikon markkinaindikaattorit

 

 

 

Periodi

Edellinen

Ke 21.9.

USA

Keskuspankin korkopäätös

Syyskuu

2.25 % - 2.50 %

To 22.9.

Euroalue

Kuluttajien luottamus (1. julkaisu)

Syyskuu

-24.9

Pe 23.9.

Saksa

Yhdistetty ostopäällikköindeksi (1. julkaisu)

Syyskuu

-

Pe 23.9.

Euroalue

Yhdistetty ostopäällikköindeksi (1. julkaisu)

Syyskuu

-

Pe 23.9.

USA

Yhdistetty ostopäällikköindeksi (1. julkaisu)

Syyskuu

-

Lähde: Bloomberg