Viikkokatsaus 23.1.2023: Vuosi alkanut markkinoilla viime vuoden vastakohtana

Markkinoilla vuoden alku on ollut monin tavoin viime vuoden vastakohta: osakkeet ovat nousseet, korot laskeneet ja euro vahvistunut suhteessa dollariin. Eurooppalaiset ja kiinalaiset osakkeet ovat olleet nousukärjessä yhdysvaltalaisten jäädessä hieman jälkeen. Pitkät korot ovat laskeneet selvästi, mikä on johtanut korkokäyrien jyrkentymiseen.

Viime viikko jatkoi uuden vuoden teeman mukaisesti: osakkeet jatkoivat globaalisti tasaista nousua, Eurooppa ja kehittyvät markkinat kärkipäässä. Euroopan talousnäkymät ovat piristyneet tuntuvasti energiakriisin jäätyä torsoksi ja kaasun hinnan ennakoitaessa pysyvän maltillisena pitkälle kevääseen. Kiinassa taas ihmisten kulutusaktiivisuus on kasvussa koronarajoitusten poistuessa.

Euroopan ja Kiinan hyvien talousuutisten varjopuolena on Yhdysvaltojen hidastuva talous. Viime viikkoina keskeiset talousindikaattorit ovat heikentyneet edelleen ja kireä rahapolitiikka uhkaa tukahduttaa orastavankin talouskasvun. Hymyt voivat hyytyä myös Atlantin tällä puolen, jos Yhdysvallat ajautuvat ennusteiden mukaisesti taantumaan, koska talousmahdin hidastuminen vaikuttaisi talouteen globaalisti.

Maailmanlaajuiset finanssiolosuhteet ovat keventyneet osakkeiden noustessa ja korkojen ja luottoriskipreemioiden laskiessa. Yhdysvalloissa keskuspankki ei ole puuttunut tilanteeseen yhtä hanakasti kuin syksyllä, mutta rahoitusolosuhteiden keventyminen herättää huolta kiihtyvästä inflaatiosta. Valopilkkuna Yhdysvaltojen viime viikon tuottajahinnat kuitenkin alittivat odotukset selvästi ja kuluttajahintojen odotetaan seuraavan perässä tulevina viikkoina ja kuukausina.

Tuloskausi on käynnistynyt yhdysvaltalaisten finanssialan toimijoiden johdolla. On vielä aikaista vetää suuria johtopäätöksiä, mutta alkumetrien tunnelmat vaikuttavat vaihtelevilta: Yhdysvalloissa on ylitetty pienellä marginaalilla odotukset sekä myynnin että tulosten osalta, mutta mieliä synkentää muutaman suuryrityksen merkittävästi odotuksia heikompi tulos. Euroopassa on saatu vasta muutama tulos ja johtopäätösten vetäminen on siten turhan aikaista.

Maakaasufutuurien hinnat ennakoivat energian hinnan maltillistumista

Vaikka maakaasun hinnat ovat laskeneet huomattavasti viime vuoden huippulukemista, ne ovat edelleen noin kaksi kertaa korkeampia kuin ennen Venäjän hyökkäyksen alkamista Ukrainaan. Kaasun hinta näyttää matalalta myös tulevaisuudessa; maakaasufutuurit on hinnoiteltu jopa puolet halvemmiksi kuin vielä kuukausi sitten.

On kuitenkin hyvä pitää mielessä, että futuurien hintojen toteutuminen etenkin energiasektorilla on ollut viime vuoden aikana heikkoa. Rohkeimmat voisivat silti jo todeta, että energiakriisi on vältetty ainakin tämän vuoden osalta.

 

Viikon markkinaindikaattorit

 

 

 

Periodi

Edellinen

Ma 23.1

Euroalue

Kuluttajien luottamus

Tammikuu

-37.8 %

Ti 24.1

Saksa

Kuluttajien luottamus

Tammikuu

-22.2 %

Ti 24.1.

USA

Ostopäällikköindeksi, 1. julkaisu

Tammikuu

-

Ti 24.1.

Saksa

Ostopäällikköindeksi, 1. julkaisu

Tammikuu

-

Ti 24.1.

Euroalue

Ostopäällikköindeksi, 1. julkaisu

Tammikuu

-

Ke 25.1

Saksa

Ifo-indeksi, liike-elämän luottamus

Tammikuu

88.6

To 26.1.

USA

BKT-kasvu (n/n, vuotuistettu)

Q4

2.3 %

To 26.1.

USA

Käyttötavaratilaukset

Joulukuu

-2.1 %

Pe 27.1.

USA

Kuluttajien Luottamus (Michigan)

Tammikuu

64.6

Lähde: Bloomberg