Viikkokatsaus 30.8.2021: Tuleeko Fedin elvytyksen vähentämisestä alkulaukaus koronnostoille?

Mitä uutisia viime viikolla saatiin rokoterintamalta ja miten markkinat niihin reagoivat? Milloin elvytystä voitaisiin käytännössä alkaa vähentämään? Saako Powell jatkaa virassaan myös seuraavan kauden? Miltä osakemarkkinoilla näytti viime viikolla? Lue nämä ja muut viikon kysymykset markkinoista vastauksineen.

Miltä viime viikko yleisesti näytti?

Viime viikko oli markkinoilla rauhallinen. Edellisviikon alavire kääntyi viime viikolla kuitenkin osakemarkkinoilla nousuksi. Korkomarkkinoiden liikkeet jäivät maltillisiksi.

Keskeisimpiä teemoja sijoitusmarkkinoilla olivat USA:n keskuspankin rahapolitiikan mahdollinen kiristyminen sekä deltamuunnoksen leviäminen. Viikon keskeisimpänä tapahtumana oli USA:n keskuspankin vuotuinen Jackson Holessa järjestetty tapahtuma.

Mitä uutisia viime viikolla saatiin rokoterintamalta ja miten markkinat niihin reagoivat?

Rokoterintamalta tuli viime viikolla hyviä ja huonoja uutisia.

Hyvinä uutisina Pfizer sai rokotteelleen lopullisen hyväksynnän USA:n lääkeviranomaiselta, kun tähän asti sitä on markkinoitu väliaikaisella poikkeusluvalla. Uutisia pidettiin markkinoilla luonnollisesti positiivisina.

Huonot uutiset taas tulivat Israelista, jossa virus on lähtenyt leviämään uudelleen, vaikka valtaosa väestöstä on rokotettu. Uutinen on siinä mielessä merkittävä, että muita maita huomattavasti nopeammin rokotuksissa edennyttä Israelia on pidetty eräänlaisena pioneerina ja maata onkin seurattu tarkkaan. Tällä hetkellä Israelissa noin 60 prosenttia sairaalahoidossa olevista on tuplarokotettuja eli niin sanotun täyden rokotesuojan saaneita henkilöitä. Israel sai rokotettua suuren osan väestöstään jo helmikuussa ja näyttäisikin siltä, että rokotesuoja heikkenee noin 6 kuukauden kuluessa rokotuksista.

Deltamuunnos on lähtenyt leviämään myös muissa maissa, joissa rokotekattavuus on hyvä. Markkinoita huolettaakin nyt rajoitustoimien mahdollinen piteneminen, mutta suurempia reaktioita uutisiin ei ainakaan vielä ole markkinoilla nähty.

USA:n keskuspankin vuotuinen tapaaminen Jackson Holessa järjestettiin viime viikolla. Saatiinko kokouksesta vahvistusta spekulaatioihin elvytyksen vähentämisen aloittamisesta jo tänä vuonna?

USA:n keskuspankin vuotuinen tapaaminen Jackson Holessa järjestettiin viime viikolla, tällä kertaa tosin virtuaalisena kokoontumisena. Jackson Holen tapahtuma ei ole niin sanottu normaali korkokokous, vaan siellä keskustellaan asioista laajemmin ja enemmän isomman strategian ja pitemmän aikajänteen näkökulmasta.

Kokouksesta odotettiin vahvistusta elvytyksen vähentämisen aloittamiselle vielä tämän vuoden puolella. Vastaavia kommentteja oli jo saatu Fedin johtokunnan jäseniltä ja paikallisten keskuspankkien pääjohtajilta.

Vahvistusta myös saatiin. Powell kuitenkin pehmensi viestiä hieman kokouksen jälkeisessä puheessaan ja sanoi, että elvytyksen vähentämisen aloittaminen jo tänä vuonna edellyttää, että talousdata pysyy positiivisena ja työmarkkinat kehittyvät positiivisesti.

USA:n seuraava eli elokuun työllisuusraportti julkaistaan tämän viikon perjantaina ja siihen kohdistuukin nyt normaalia enemmän mielenkiintoa.

Milloin elvytystä voitaisiin käytännössä alkaa vähentämään?

Käytännössä elvytyksen vähentämisen aloittaminen ajoittuisi joko Fedin syyskuun tai joulukuun kokoukseen. Syyskuun kokous on tulossa jo kolmen viikon päästä, mikä olisi jo aika pian.

Markkinoiden kannalta ei ole kuitenkaan niin ratkaisevaa kumpana ajankohtana ilmoitus elvytyksen vähentämisestä tulee, vaan millä tahdilla elvytystä käytännössä ruvetaan purkamaan. Tästä keskuspankkiirit eivät ole vielä puhuneet.

Tuleeko elvytyksen vähentämisestä alkulaukaus koronnostoille?

Powell korosti viime viikkoisessa puheessaan, ettei keskuspankki kiirehdi koronnostoja. Eli toisin sanoen elvytyksen vähentäminen ei tulisi olemaan niin sanottu alkulaukaus koronnostoille.

Markkinat hinnoittelevat koronnostoa Fedin viestin mukaisesti, eikä markkinoilla siis odoteta, että ohjauskorkoa lähdettäisiin lähiaikoina nostamaan voimakkaasti. Ensimmäistä ohjauskoron nostoa hinnoitellaan tällä hetkellä alkuvuoteen 2023 (90%:n todennäköisyydellä). Vuoden 2022 loppupuolelle koronnostoa hinnoitellaan markkinoilla hieman alle 40 %:n todennäköisyydellä.

USA:n keskuspankin pääjohtajan Jerome Powellin kausi on päättymässä helmikuussa. Saako Powell jatkaa virassaan myös seuraavan kauden?

Powellin ensimmäinen kausi pääjohtajana päättyy helmikuussa 2022. Pääjohtajan nimittää presidentti ja Bidenin ennakoidaan tekevän päätöksensä lähiaikoina.

Powellin mahdollisuudet jatkokaudelle nähdään hyvänä. Hänen nähdään suoriutuneen tehtävässään hyvin. Koska Powell on taustaltaan republikaani ja Trumpin nimeämä, voitaisiin hänen valitsemisensa jatkokaudelle nähdä myös eräänlaisena kädenojennuksena Bideniltä republikaaneille. Tiettävästi myös valtiovarainministeri Janet Yellen on asettunut tukemaan Powellin valintaa.

Sijoitusmarkkinat todennäköisesti ottaisivat uutisen Powellin jatkokaudesta vastaan positiivisesti, sillä myös markkinoilla hänen arvioidaan selviytyneen yleisesti ottaen tehtävästä hyvin ja valinta takaisi jatkuvuuden rahapoliittisessa linjassa.

Miltä osakemarkkinoilla näytti viime viikolla?

Osakemarkkinoiden kehitys kääntyi viime viikolla positiiviseksi. Merkittäviä muutoksia ei kuitenkaan nähty eri alueiden pörssien kehityksessä suhteessa toisiinsa.

Suhdanneherkät toimialat, kuten rahoitus, pärjäsivät viime viikolla hieman muita aloja paremmin. Rahoitusalan tuotto toukokuusta tähän päivään oli USA:ssa paras. Samalla aikavälillä taas häntäpäätä pitävät energia ja materiaalit ovat vielä hiukan pakkasen puolella. Suurempia muutoksia ei kuitenkaan nähty eri toimialojen tuotoissa viime viikolla. Jonkinlaisia signaaleja voidaan kuitenkin nähdä olevan ilmassa siitä, että suhdanneherkkien toimialojen kehitys olisi kääntymässä parempaan suuntaan.

Viikon markkinaindikaattorit:

 

 

 

Periodi

Edellinen

Ma 30.8.

Euroalue

Talouden luottamus (ESI)

Elokuu

119.0

Ti 31.8.

Euroalue

Inflaatio (1. julkaisu, v/v)

Elokuu

2.2 %

Ti 31.8.

USA

Kuluttajien luottamus

Elokuu

129.1

Ke 1.9.

USA

Teollisuuden luottamus (ISM)

Elokuu

59.5

To 2.9.

USA

Tehdastilaukset (k/k)

Heinäkuu

1.5 %

Pe 3.9.

Euroalue

Vähittäismyynti (v/v)

Heinäkuu

5.0 %

Pe 3.9.

USA

Maatalouden ulkopuolisten työpaikkojen määrän muutos

Elokuu

943 000

Pe 3.9.

USA

Palvelusektorin luottamus (ISM)

Elokuu

64.1

Lähde: Bloomberg