Viikkokatsaus: Päivitys markkinatilanteeseen 24.2.2022

Ylimääräinen katsaus markkinoihin Ukrainan tilanteen vuoksi.

Venäjän hyökkäys Ukrainaan vaikuttaa markkinoihin ja talouteen monella tasolla. Laajamittaisen hyökkäyksen alettua sijoittajat ovat myyneet riskillisimpiä sijoituksiaan ja vastaavasti turvasatamasijoituksina pidettyihin valtionlainoihin ja dollariin on virrannut rahaa. Historiallisesti markkinoiden reaktiot geopoliittisiin kriiseihin ovat olleet väliaikaisia ja rajattuja, mutta nykyinen tilanne poikkeaa monista aiemmista kriiseistä ja sen vaikutuksia markkinoihin on haastavaa arvioida.

Talouden ja markkinoiden näkökulmasta näemme keskeiseksi sen, miltä länsimaiden määräämät pakotteet ja toisaalta Venäjän näihin määrittämät vastapakotteet näyttävät. Euroopan talouteen vaikutukset tulevat keskeisesti energian hinnan kautta, joka kriisin ja mahdollisten pakotteiden myötä kallistuu ja vaikuttaa jo kohollaan olevaan inflaatioon. Tämä voi aiheuttaa Yhdysvaltain ja Euroopan keskuspankille lisäpaineita rahapolitiikan kiristämiseen lähitulevaisuudessa. Suorat vaikutukset talouteen vaihtelevat Euroopassa maittain ja toimialoittain ja riippuvat esimerkiksi siitä, kuinka suuri kunkin tahon riippuvuus Venäjältä tulevasta kaasusta on. Ekonomistien arvioiden mukaan pelkästään nouseva energian hinta ei ajaisi Euroopan taloutta taantumaan, mutta vaikutuksia on vaikeaa arvioida ennen pakotteiden julkistusta.

Pidimme salkkujemme riskitason maltillisena viime vuonna emmekä ole tehneet siihen muutoksia kriisin eskaloitumisen seurauksena. Salkkujemme suora Venäjään liittyvä riski on varsin maltillinen.

Seuraamme tilannetta jatkuvasti ja muokkaamme salkkujamme tarvittaessa ja näkemyksemme muuttuessa.

Jaa artikkeli