Viikkokatsaus 11.5.2021: Onko korkotaso Euroopassa hiipimässä uuteen nousuun?

Miksi Yhdysvaltain työllisyysraporttia kuvattiin jättipettymykseksi? Miten sijoitusmarkkinoilla reagoitiin työllisyyslukuihin?  Tuloskausi on loppusuoralla. Millaisia tulokset ovat olleet odotuksiin nähden Euroopassa ja Yhdysvalloissa? Millaista tuloskasvua odotetaan ensi vuodelle? Lue nämä ja muut viikon kysymykset markkinoista vastauksineen.

Miltä markkinoiden tunnelma nyt yleisesti näyttää?

Julkistettava talousdata on pääsääntöisesti odotuksia vahvempaa etenkin Euroopassa. Suhdanneherkempien toimialojen osakkeet ovat kehittyivät vahvasti viime viikolla, vastaavasti teknologiayhtiöiden kurssit olivat alavireisiä.

Tartuntamäärät lisääntyvät globaalisti, mutta kasvu selittyy lähes yksinomaan Intian virustilanteen pahenemisella. USA:ssa ja Euroopassa parantuva rokotekattavuus on vähentänyt tartuntoja. Markkinoiden huomio keskittyy näin ollen talouksien asteittaiseen avaamiseen.

Perjantaina julkistettiin USA:n työllisyysraportti. Miksi sitä kuvattiin jättipettymykseksi?

Odotuksissa olleen lähes miljoonan uuden työpaikan sijaan USA:han syntyi vain 266 000 uutta työpaikkaa. Vaikka normaalioloissa luku olisi kelvollinen nousukauden lukema, jäi se reilusti sekä odotuksista että maaliskuun aikana syntyneistä uusien työpaikkojen määrästä (780 000). Työttömyysaste nousi 6,1 %:iin aiemmasta 6,0 %:sta.

Markkinoilla on myös kyseenalaistettu raportoidun uusien työpaikkojen määrän paikkansapitävyys, sillä yritykset kertovat rekrytointitahdin olevan kova ja talouskehitys muutoin viittaisi myös työmarkkinoiden nopeaan parantumiseen.

USA:n valtionvarainministeri Janet Yellen kommentoi odotuksia heikompaa lukemaa painottamalla, että yhden kuukauden lukua ei tulisi pitää merkkinä trendin muutoksesta, vaan pikemminkin poikkeuksena trendistä.

Miten raportti otettiin sijoitusmarkkinoilla vastaan?

Sijoitusmarkkinoilla työllisyysraportti otettiin vastaan varsin hyvin. Työmarkkinan hidas toipuminen tarkoittaisi lisäisi toisaalta todennäköisyyttä siitä, että keskuspankki jatkaa elvytystään pidempään, minkä takia sijoitusmarkkinoille työmarkkinoiden ”huonot uutiset ovat hyviä uutisia”.

Yellen oli otsikoissa muutenkin kuin työllisyysraportin vuoksi. Miksi USA:n valtionvarainministeri Yellenin korkoja koskevaa lausuntoa pidettiin erikoisena?

”Saattaa olla, että korkojen täytyy nousta, jotta talous ei ylikuumene”, entinen keskuspankin pääjohtaja, nykyisen valtionvarainministerin Yellen lausui medialle.

Hänen lausuntoaan pidettiin erikoisena, sillä sen tulkittiin olevan kannanotto itsenäisen keskuspankin rahapolitiikkaan, mitä poliitikot eivät perinteisesti ole kommentoineet. 

Yellen pakittikin seuraavana päivänä sanomalla, ettei kommentillaan ennustanut keskuspankin rahapolitiikkaa ja että hän jos joku kunnioittaa keskuspankin itsenäisyyttä. Kommentti aiheutti kuitenkin sijoitusmarkkinoilla hermostuneisuutta.

Millainen tilanne on nyt korkomarkkinoilla?

USA:ssa korot verrattain rauhalliset, yrityslainamarkkinoilla tilanne on ennallaan.

Euroopassa jatkuu sama trendi, josta puhuimme jo viime viikolla. Täällä korkotaso hiipii hiljalleen ylöspäin. Mikäli tämä trendi jatkuu, Suomen 10-vuotinen laina puhkaisee nollakoron pian. Olemme saaneet valtion tasolla negatiivisella korolla lainaa, joten pian maksamme valtion lainoistamme korkoja.

Yrityslainamarkkinoilta ei mitään uutta raportoitavaa, siellä riskilisät liikkuneet todella pienessä vaihteluvälissä viime viikkojen ajan.

Erittäin vahva ensimmäisen vuosineljänneksen tuloskausi loppusuoralla. Millaisia tulokset ovat olleet odotuksiin nähden Yhdysvalloissa?

Yritysten tuloskasvu on ylittänyt odotukset laaja-alaisesti useimmilla toimialoilla USA:ssa.

Noin 88 % yhtiöistä raportoinut tuloksensa ja noin 87 % raportoineista on ylittänyt markkinaodotukset. Raportoineiden yritysten tuloskasvu on ollut +47 %, liikevaihdon kasvu puolestaan +10 %.

Erityisen vahvaa tuloskasvu on ollut rahoitussektorilla ja raaka-ainesektorilla sekä suhdanneherkissä kuluttajayhtiöissä, joita hyödytti rajoitusten asteittainen poistuminen sekä elvytyspaketin myötä kansalaisille jaetut shekit.

Millaista tuloskasvua Yhdysvalloissa odotetaan ensi vuodelle?

Tuloskasvuodotus vuodelle 2021 on +32 %.

Euroopassa on ollut ilmeisesti ylitetty odotukset roimasti. Millä sektoreilla tuloskasvu on ollut vahvaa vuoden ensimmäisellä neljänneksellä?

Euroopassa tulokset ovat olleet roimassa kasvussa Noin 72 % yhtiöistä raportoinut tuloksensa ja niistä noin 70 % raportoineista on ylittänyt markkinaodotukset.

Raportoineiden yritysten tuloskasvu on ollut tuloskasvu +153 % ja liikevaihdon kasvu +3 %.

Erityisen vahvaa tuloskasvu on ollut rahoitussektorilla, raaka-ainesektorilla, teollisuudessa sekä kuluttajayhtiöissä, joissa vertailukauden tulokset ovat olleet heikkoja. Toisaalta kuluttajayhtiöt hyötyivät rajoitusten asteittaisesta poistamisesta.

Millaista tuloskasvua Euroopassa odotetaan ensi vuodelle?

Tuloskasvuodotus vuodelle 2021 on +40 %.

Markkinaindikaattorit:

 

 

 

Periodi

Ti 11.5.

Saksa

ZEW-indeksi, rahoitusmarkkinoiden luottamus

Toukokuu

Ke 12.5.

Euroalue

Teollisuustuotanto (v/v)

Maaliskuu

Ke 12.5.

USA

Pohjainflaatio (v/v)

Huhtikuu

Pe 14.5.

Euroalue

EKP:n korkokokouksen pöytäkirja

Huhtikuu

Pe 14.5.

USA

Vähittäismyynti pl. autot (k/k)

Huhtikuu

Pe 14.5.

USA

Teollisuustuotanto (k/k)

Huhtikuu

Pe 14.5.

USA

Kuluttajien luottamus (Michigan)

Toukokuu

Lähde: Bloomberg