Viikkokatsaus 16.8.2021: Onko edessä suhdanneherkkien osakkeiden uusi tuleminen?

USA:sta saatiin perjantaina yllättävä kuluttajaluottamusluku. Miksi matala luku oli markkinoille niin suuri yllätys? Onko Kiinan verkossa toimivien yhtiöiden regulaation kiristystoimissa kyse yksittäisistä toimista vai jostain laajamittaisemmasta? Miltä tuotto-odotukset nyt näyttävät? Lue nämä ja muut viikon kysymykset markkinoista vastauksineen.

Mihin markkinoiden huomio nyt kiinnittyy?

Korona on pysynyt edelleen markkinoiden ykköshuolenaiheena. Kuluttajia ja sijoittajia huolestuttaa nyt erityisesti koronaviruksen deltamuunnoksen leviäminen ja siitä mahdollisesti aiheutuva rajoitustoimien pitkittyminen.

Tartuntaluvut ovat viime viikkoina kääntyneet kasvuun myös maissa, joissa rokotusaste on jo varsin korkea. Näyttäisikin siltä, että leviämisen estämiseen tarvitaan hyvinkin korkea rokotusaste. Viime viikolla julkaistiin myös toistaiseksi vertaisarvioimaton tutkimus, jonka mukaan Pfizerin ja Bio-N-Techin rokotteen teho deltamuunnosta vastaan olisi aiemmin oletettua heikompi.

Voiko deltavariantin leviäminen pysäyttää talouksien toipumisen?

Virusmuunnoksen leviämisestä aiheutuva rajoitustoimien pitkittyminen voi viivästyttää talouden toipumista. Vielä ei kuitenkaan näytä siltä, että muunnos pysäyttäisi talouden toipumisen, vaan että se vaikuttaisi enemmänkin siihen kuinka isolla kulmakertoimella talous toipuu.

Talouden toipuminen on tiukasti kytköksissä markkinoiden toiseen pääaiheeseen, inflaation, sillä talouden toipumisen hidastuessa myös inflaatio-odotusten pitäisi laskea. Markkinoilla seurataankin tartuntamääriä nyt tarkasti.

Vuoden alkupuolisko meni pitkälti inflaation kiihtymispelkojen vallitessa. Nyt USA:n inflaatio näyttää tasaantumisen merkkejä. Mistä käänne johtuu?

Viime viikolla julkaistut heinäkuun inflaatioluvut näyttävät merkkejä tasaantumisesta.

Vuositasolla, eli verrattaessa hintojen kehitystä tämän vuoden heinäkuulta viime vuoden heinäkuuhun, inflaatio on edelleen korkea 5,4 %, mutta kuukausitasolla enää 0,5 % (kesäkuussa 0,9 %). Kesä- ja heinäkuussa nähty korkea vuositasoinflaatio johtuu osin viime vuoden heikoista luvuista, joihin vaikuttivat silloiset koronaviruksen rajoitukset.

Vuoden edetessä viime vuoden vertailuajan luvut kuitenkin koko ajan paranevat ja vuositasoinflaation odotetaankin alkavan tulla alaspäin. Jos näin tapahtuu, tilanne vastaisi FEDin keväistä viestiä siitä, että inflaation kiihtyminen on vain kausiluontoista. Myös markkinat ovat alkaneet hinnoittelussaan mukailla keskuspankin kevään viestiä.

Sama efekti on näkyvissä myös pohjainflaatiossa. Pohjainflaation eli inflaatio pois lukien energian ja ruoan hinnat olivat vuositasolla 4,3 % ja kuukausitasolla 0,3 %. Inflaation kehitys pysyneekin edelleen yhtenä markkinoiden pääaiheena.

USA:n senaatti hyväksyi 550 mrd. dollarin infrastruktuuripaketin. Voiko paketti mennä läpi piankin?

Senaatti hyväksyi 550 mrd. dollarin paketin odotetusta äänin 69-30, eli demokraattien lisäksi 19 republikaanisenaattoria tuki pakettia. Infrastruktuuripaketti siirtyy seuraavaksi edustajainhuoneen käsittelyyn.

Edustajainhuoneessa paketin hyväksyminen näyttää haastavammalta. Edustajainhuoneen puheenjohtaja Nancy Pelosi on ilmoittanut, ettei vie infrastruktuuripakettia äänestykseen ennen kuin edustajainhuone on hyväksynyt demokraattien esittämän laajemman 3500 mrd. dollarin menokehyksen. Vaikka itse infrapaketille löytyy kannatusta molemmista puolueista, republikaanit vastustavat laajempaa menokehystä.

Mitä vaikutuksia infrastruktuuripaketilla olisi markkinoille?

Paketin hyväksyminen olisi markkinoiden kannalta hyvä asia. Se tukisi USA:n talouskasvua ja tiettyjä toimialoja, kuten teollisuutta ja raaka-aineita. Paketin ennustetaan kiihdyttävän myös inflaatiota. Kuitenkin jos raportoitu inflaatio lähtee laskemaan, inflaation kiihtymistä paketin vuoksi ei nähdä niin suurena huolena.

USA:sta saatiin perjantaina yllättävä kuluttajaluottamusluku. Miksi matala luku oli markkinoille niin suuri yllätys?

Kuluttajien luottamusta seurataan laajasti Michiganin yliopiston julkaiseman indeksin ja Conference Boardin julkaiseman indeksin kautta. Viime viikolla saatiin tuorein Michiganin indeksiluku, joka sukelsi alle koronakriisin 2020 tason, alimmilleen sitten vuoden 2011. Luku jäi merkittävästi markkinaodotuksista.

Indeksin signaloima kuluttajaluottamuksen heikentyminen hämmensi sijoittajia, sillä USA:n talous toipuu vauhdilla ja tietyillä toimialoilla on jo työvoimapula. Myös Conference Boardin julkaisema indeksi heinäkuulta osoittaa päinvastaisesti kuluttajaluottamuksen olevan lähes vuosien 2018-19 huippulukemissa.

On kuitenkin hyvä huomioida, että yksi datapiste ei vielä tarkoita trendin kääntymistä. Markkinoilla odotetaankin seuraavia indeksin julkistuksia mielenkiinnolla.

Kahden viikon välein julkaistava Michiganin yliopiston indeksi julkaistaan taas 27.8. ja kerran kuussa julkaistava Conference Boardin indeksi julkaistaan seuraavan kerran 31.8.2021.

Miten markkinat reagoivat odotukset reippaasti alittaneeseen lukuun?

Viime viikolla Yhdysvalloissa korot olivat nousussa valtaosan viikkoa, kunnes perjantaina kuluttajaluottamuslukujen julkaisu taittoi jenkkikorot uudelleen laskuun. USA:n 10-vuotinen valtionlainan korko päätti viikon tasolle 1,27 %. Tämä heijastui myös suhdanneherkkien toimialojen osakkeisiin.

Onko suhdanneherkkien osakkeiden lento tulossa päätökseen?

Suhdanneherkät toimialat pärjäävät perinteisesti hyvin korkojen noustessa, sillä sekä suhdanneherkät toimialat sekä korkotaso saavat tukea vahvistuvasta talouskasvusta. Jenkkikorkojen ollessa tasaisessa nousussa viime viikolla myös suhdanneherkät toimialat olivat hyvässä vedossa. Tältä osin kesällä nähty kehitys, jossa suhdanneherkät toimialat tuottivat heikommin, vaikutti olevan kääntymässä korkotason mukana positiiviseksi.

Perjantain kuluttajaluottamusuutisten jälkeen tilanteeseen tuli kuitenkin taas käänne ja vakaampien alojen osakkeet tuottivat paremmin suhteessa suhdanneherkkiin osakkeisiin. Markkinoilla seurataankin nyt tiiviisti, kumpaan suuntaan vaaka lopulta kallistuu.

Miltä tuotto-odotukset nyt näyttävät?

Inflaatiopelkojen maltillistuessa korkotaso on laskusuunnassa niin Yhdysvalloissa kuin Euroopassakin. Matalasta korkotasosta ja riskilisien supistumisesta johtuen korkosijoitusten tuotto-odotus on matala. Myös yrityslainoissa riskilisät ovat historiallisessa mittakaavassa alhaiset.

Tuotto-odotus on maltillistunut myös osakemarkkinoilla, mutta osakkeiden riskipreemio on pysynyt suhteellisen hyvällä tasolla, ja osakkeet ovat edelleen houkuttelevia suhteessa korkosijoituksiin

Onko Kiinan verkossa toimivien yhtiöiden regulaation kiristystoimissa kyse yksittäisistä toimista vai jostain laajamittaisemmasta?

Kiinassa viranomaiset jatkavat verkossa toimivien yhtiöiden regulaation kiristystoimia. Viime viikolla vuorossa olivat verkon kautta vakuutuksia myyvät yritykset, joiden osalta viranomaiset nostivat esille ongelmat vakuutusten markkinoinnissa ja hinnoittelussa sekä yksityisyydensuojassa.

Kiinan regulaatiota näytettäisiinkin kiristävän tasaisesti ja nyt nähdyt kiristykset näyttäisivät olevan yksittäisten toimien sijaan osasta hallinnon läpiajamaa pidempiaikaista uudistusohjelmaa.

Viikon markkinaindikaattorit:

 

 

 

Periodi

Edellinen

Ti 17.8.

Euroalue

Bruttokansantuote (n/n, 1. julkaisu)

Q2

2.0 %

Ti 17.8.

USA

Vähittäismyynti pl. autot (k/k)

Heinäkuu

1.3 %

Ti 17.8.

USA

Teollisuustuotanto (k/k)

Heinäkuu

0.4 %

Ke 18.8.

Iso-Britannia

Inflaatio (v/v)

Heinäkuu

2.5 %

Ke 18.8.

USA

Keskuspankin korkokokouksen pöytäkirja

Heinäkuu

-

To 19.8.

Euroalue

Keskuspankin korkokokouksen pöytäkirja

Heinäkuu

-

Pe 20.8.

Iso-Britannia

Vähittäismyynti (v/v)

Heinäkuu

9.7 %

Lähde: Bloomberg