Viikkokatsaus 28.2.2022: Miten Venäjälle asetetut pakotteet vaikuttavat maailmantalouteen ja markkinoille?

Millaisia pakotteita Venäjälle viikonloppuna asetettiin ja miten sanktiot näkyvät Venäjällä? Sulkeeko Venäjä energiahanat vastauksena pakotteille? Miten Venäjän ja Ukrainan välinen sota vaikuttaa globaaliin talouteen?

Markkinoiden fokuksessa on nyt Venäjän ja Ukrainan tilanne. Tilanne muuttuu nyt nopeasti ja sitä seurataan herkeämättä. Tämä katsaus on kirjoitettu maanantaiaamun tilanteen perusteella.

Miten Venäjän hyökkäys Ukrainaan on näkynyt markkinoilla?

Venäjän aloitti keskiviikon ja torstain välisenä yönä hyökkäyssodan Ukrainassa usealla eri rintamalla. Venäläiset joukot ovat lähestyneet pääkaupunki Kiovaa ja muita isoja asutuskeskuksia, mutta eivät ole toistaiseksi ottaneet niitä haltuunsa. Venäjän tavoitteet ovat epäselvät, mutta moni asia viittaa siihen, että Ukrainan hallinto pyritään lamauttamaan ja varmistamaan, ettei maa tulevaisuudessa edistä läntistä integraatiotaan.

Hyökkäyksen alettua osakkeet laskivat rajusti erityisesti Euroopassa ja rahaa hakeutui turvasatamakohteisiin, kuten valtionlainoihin ja dollariin. Perjantaina markkinat kuitenkin palautuivat, kun uutiset Venäjän ja Ukrainan välisistä rauhanneuvotteluista levisivät. Esimerkiksi S&P 500 –indeksi päätyi viikon päätteeksi plussalle.

Viikonloppuna alustavasti varovaiseksi asetettuja Venäjän pakotteita kiristettiin rajusti. Pakotteet ja Venäjän mahdolliset vastatoimet ovat nyt markkinoiden fokuksessa. Markkinoilla tähän viikkoon on lähdetty taas laskutunnelmissa.

Viikonloppuna Venäjälle asetettuja pakotteita kiristettiin rajusti. Millaisia pakotteita asetettiin ja miten sanktiot näkyvät Venäjällä?

Länsimaiden asettamat aiemmat alustavat pakotteet olivat vielä melko rajallisia, mutta viikonlopun aikana niitä on kiristetty rajusti. Venäjän keskuspankin valuuttavarantojen jäädytys, venäläisten pankkien sulku SWIFT-järjestelmän ulkopuolelle sekä monet muut toimet ovat jopa odotettua rajumpia. Energiasektori on jätetty kuitenkin toistaiseksi laajalti pakotteiden ulkopuolelle.

Pakotteet ovat jo nyt näkyneet ja tulevat vielä näkymään Venäjän taloudessa pitkään. Venäjän osakemarkkinat ovat laskeneet rajusti samoin rupla ja huolena on myös talletuspako. Venäjän ohjauskorkoa onkin nostettu nyt 20 %:iin, kun vielä perjantaina se oli ”vain” 9,5 %. Toipumisessa tulee näillä näkymin kestämään pitkään.

Viime viikon lopulla Venäjälle asetettujen pakotteiden lista näytti seuraavanlaiselta:

Poliitikkoja ja kansalaisia koskevat pakotteet:

 • Pakotelistalla olevien politiikkojen määrää kasvatettiin reilusti, mukana myös valkovenäläisiä.
 • Putinin ja Lavrovin varat jäädytetään.
 • Venäjän kansalaiset eivät voi tallettaa yli 100t € arvoisia summia EU-alueen rahoituslaitoksiin.
 • ”Kultaisten passien” eli rahalla saatavien muiden maiden kansalaisuuksien hankkiminen estetään.

Rahoituslaitoksia koskevat pakotteet:

 • Venäjän keskuspankin varat jäädytetään eikä se voi myydä dollari, punta tai eurovaluuttojaan markkinoille.
 • Venäläisiä pankkeja suljetaan SWIFT-järjestelmän ulkopuolelle.
 • Venäjän suurimmat pankit, VTB ja Sperbank on käytännössä suljettu dollarikaupankäynnin ulkopuolelle ja niiden varat Yhdysvalloissa on jäädytetty.
 • Venäläisten pankkien ja yritysten sekä valtion varainhankinta länsimarkkinoilta muuttuu hankalaksi tai mahdottomaksi erilaisten kieltojen ja rajoitteiden takia.
 • Norjan öljyrahasto aloittaa venäläisten omistustensa myynnin.

Teknologia, energia ja muut:

 • Teknologiavientiä Venäjälle rajoitetaan.
 • Euroopan ilmatila suljetaan venäläisiltä lentoyhtiöiltä.
 • NordStream 2 –kaasuputken avaus jäihin.

Mitä venäläisten pankkien sulkemista SWIFT järjestelmästä ja dollarikaupan ulkopuolelle pidetään niin merkittävinä toimina?

Swift-järjestelmä mahdollistaa rahoitustapahtumat pankkien ja instituutioiden välillä ympäri maailman. Käytännössä järjestelmä välittää tiedon siitä, mitä siirretään, mille tilille ja mistä syystä. Järjestelmän ulkopuolelle sulkeminen hankaloittaa siis rahaliikennettä Venäjältä ja Venäjälle. Periaatteessa transaktioihin tarvittavaa tietoa voi välittää myös toisilla tavoilla eikä SWIFT-järjestelmän ulkopuolelle sulkeminen sulje rahaliikennettä ulkopuolelle suljetuilta pankeilta Venäjältä kokonaan.

Lisäksi Venäjän suurimmat pankit, VTB ja Sperbank on käytännössä suljettu dollarikaupankäynnin ulkopuolelle ja niiden varat Yhdysvalloissa on jäädytetty. Tämä on siinä mielessä vielä merkittävämpi toimi, että se käytännössä estää pankkien toiminnan globaaleilla finanssimarkkinoilla hyvin tehokkaasti. Swift-järjestelmää voisi verrata putkiston termostaattiin ja pankkien varojen jäädyttämistä sekä dollarikaupankäynnin ulkopuolelle sulkemista voisi taas ajatella itse putkien sulkemisena kokonaan.

Yhdysvaltalaispankeille on annettu 30 päivän siirtymäaika ulossulkemisen toteuttamiseen, mutta niiden voidaan olettaa haluavan toimia mahdollisimman nopeasti.

Sulkeeko Venäjä energiahanat vastauksena pakotteille?

Markkinoiden kannalta on keskeistä, miten Venäjä pakotteisiin vastaa. Moni Euroopan maa on riippuvainen Venäläisestä energiasta ja nyt pohditaan erityisesti, sulkeeko Venäjä energiahanoja. Jos Venäjä lopettaisi energian jakelun Eurooppaan, nostaisi se energian hintoja sekä sitä kautta myös inflaatiota. Toisaalta kireiden valuuttarajoitusten myötä energia voisi olla Venäjälle yksi tapa saada valuuttaa, eikä energiahanojen sulkeminen siksi ole täysin ongelmatonta.

Tällä hetkellä on vaikea sanoa, miten tilanne kehittyy, mutta joka tapauksessa energiakysymys on keskeinen niin Euroopalle kuin Venäjälle. Yhdysvallat on selvästi vähemmän riippuvainen venäläisestä energiasta, mutta hintojen nousu vaikuttaisi myös Yhdysvaltoihin korkeamman inflaation sekä heikentyvien talousnäkymien kautta.

Miten Venäjän ja Ukrainan välinen sota vaikuttaa globaaliin talouteen?

Sodan vaikutukset globaaliin talouteen riippuvat ennen kaikkea asetettujen pakotteiden sekä Venäjän asettamien vastapakotteiden vaikutuksesta ja energian saatavuudesta ja sen hinnan kehityksestä. Energian hinnan nousu laskisi erityisesti Euroopan talouden näkymiä, ja vaikeuttaisi keskuspankkien tehtävää entisestään myös Yhdysvalloissa.

 

Skenaario

Energiakauppa jatkuu, markkinat rauhoittuvat

Energiakauppa vaikeutuu, energian hinta nousee, markkinoilla vähennetään riskiä

Energiakauppa pysähtyy, markkinoille tilapäinen shokki

Sanktiot

Laajat pankkeja, yksityishenkilöitä ja teknologiaa koskevat rajoitukset.

Edellisten pakotteiden lisäksi venäläiset yritykset suljettaisiin globaalin kaupan ulkopuolelle energiasektoria lukuun ottamatta.

Venäjä asetettaisiin kauppasaartoon ja suljettaisiin SWIFT-järjestelmästä. Venäjä sulkisi Euroopan kaasuhanat.

Vaikutus Eurooppaan

Nousevat energianhinnat heikentävät kasvua, inflaatio pysyy odotettua korkeammalla. Rahapolitiikan kiristäminen edelleen todennäköistä.

Korkeat energian hinnat ja niiden kerrannaisvaikutukset sysäävät Euroopan lievään taantumaan. Inflaatio jatkuu korkeana, keskuspankki siirtää koronnostot vuoteen 2023.

Korkeat energianhinnat ja puutteet energiasta johtavat taantumaan.

Vaikutus Yhdysvaltoihin

Korkeammat energian hinnat laskevat kasvuodotuksia hieman ja nostavat samalla inflaatio-odotuksia. Keskuspankin tehtävä vaikeutuu.

Korkeammat energian hinnat ja markkinoiden haasteet hidastavat kasvua ja nostavat inflaatiota.

Energian hintojen aiheuttama piikki pakottaa keskuspankin nostamaan korkoja kysynnän vähentyessä.

 

Mitä markkinadataa tällä viikolla saadaan?

Tällä viikolla saadaan myös mielenkiintoista dataa, kuten tiettyjen euromaiden inflaatioluvut, lopulliset ostopäällikköindeksit sekä Yhdysvaltain työllisyysdata. Markkinoiden näkökulmasta talousdata jäänee kuitenkin nyt paitsioon.

Onko Mandatumin salkuissa tehty muutoksia?

Teimme salkuissamme pienen muutoksen maanantaina, jolloin kevensimme hieman eurooppalaisten osakkeiden painoa ja vastaavasti nostimme hieman yhdysvaltalaisten teknologiaosakkeiden painoa, jotka ovat kuitenkin edelleen alipainossa verrattuna globaaliin osakemarkkinaan. Lyhyellä aikavälillä Ukrainan sota painaa edelleen eurooppalaisia osakkeita. Toisaalta se vähentää teknologiaosakkeisiin kohdistuvaa riskiä korkojen noususta. Muutoin olemme pitäneet salkkujemme riskitason neutraalina, jossa se on ollut jo viime vuonna.

 

Viikon markkinaindikaattorit

 

 

 

Periodi

Edellinen

Ma 28.2.

USA

Chicagon ostopäällikköindeksi

Helmikuu

65.2

Ti 1.3.

Saksa

Vähittäísmyynti (v/v)

Tammikuu

0.0 %

Ti 1.3.

Saksa

Kuluttajahinnat (v/v)

Helmikuu

4.9 %

Ti 1.3.

USA

Teollisuuden luottamus (ISM)

Helmikuu

57.6

Ke 2.3.

Euroalue

Inflaatio (1. julkaisu, v/v)

Helmikuu

5.1 %

To 3.3.

Euroalue

Tuottajahinnat (v/v)

Tammikuu

26.2 %

To 3.3.

USA

Tehdastilaukset (k/k)

Tammikuu

-0.4 %

To 3.3.

USA

Palvelusektorin luottamus (ISM)

Helmikuu

59.9

Pe 4.3.

Euroalue

Vähittäismyynti (v/v)

Tammikuu

2.0 %

Pe 4.3.

USA

Maatalouden ulkopuolisten työpaikkojen muutos

Helmikuu

467 000

Lähde: Bloomberg