Viikkokatsaus 29.8.2022: Miltä alkava syksy osakesijoittajalle näyttää?

Miksi Fedin terveiset Jackson Holen kokouksesta yllättivät markkinat? Onko energiatilanteeseen näkyvissä helpotusta? Miltä alkava syksy osakesijoittajalle näyttää? Viikkokatsauksesta löydät vastaukset näihin ja muihin ajankohtaisiin kysymyksiin markkinoista.

Miltä alkava syksy osakesijoittajalle näyttää?

Kesää kohti markkinoilla lähdettiin pessimistisissä tunnelmissa ja siksi kesän markkinaralli niin osake- kuin korkomarkkinoilla tuli hienoisena yllätyksenä. Pääostajina pienikauppavolyymisillä kesämarkkinoilla olivat systemaattiset strategiat (pääosin shorttien takaisinostoa), yritysten takaisinosto-ohjelmat tuloskauden blackout-periodin päätyttyä ja retail- eli yksityissijoittajat. Institutionaaliset sijoittajat pysyivät kesän rallissa katsomon puolella.

Isot kauppavolyymit ja jos mukana on tyypillisesti jähmeämmin muutoksia tekevät sijoittajia, kuten eläkeyhtiöitä ja rahastoja, nousu on usein kestävämmällä pohjalla. Nyt tilanne oli kesän nousussa päinvastainen. Kesän vaihtuessa syksyyn alkaa näyttää vahvemmin siltä, että kyseessä oli niin sanottu ”bear market rally” eli pidemmän laskumarkkinan sisällä tapahtuva hetkellinen nousu. Kesällä nähty nousu oli noin 15 %, joka vielä mahtuu tyypillisen bear market rallyn mittoihin. Viime viikkoina markkinat ovatkin olleet taas laskusuuntaisia

Helpotusta ei näyttäisi olevan edessä syyskuussakaan. Keskuspankeilta saadut tuoreimmat viestit ovat olleet odotettuakin haukkamaisempia, eikä historiakaan lupaa alkavalle kuulle suurempaa toivoa, sillä esimerkiksi S&P 500:ssa vuodesta 1985 laskettuna syyskuista alle puolet on ollut positiivisia.

Miksi Fedin terveiset Jackson Holen kokouksesta yllättivät markkinat?

Viime viikon ehkä odotetuin tapahtuma oli Yhdysvaltojen keskuspankki Fedin vuosittain kokous Jackson Holessa perjantaina. Markkinat odottivat kokoukselta rauhoittelevaa, jopa kyyhkymäistä viestiä siitä, ettei ajateltua kovempiin inflaatiotalkoisiin välttämättä jouduttaisikaan. Fedin pääjohtaja Jerome Powellin viesti kokouksen jälkeen oli kuitenkin eri.

Jos keskuspankit ovat aiemmin tukeneet sijoitusmarkkinoita, nyt tuuli on viimeistään kääntynyt. Powellin lyhyen ulostulon mukaan keskuspankin fokuksessa on nyt inflaation taltuttaminen kovinkin keinoin. Tätä varten talouskasvua pitää jarruttaa, kysyntää pitäisi saada alas ja työllisyyttä jäähdytettyä. Kombo korkeampia korkoja, alhaisempaa talouskasvua ja pehmeämpää työmarkkinaa on tehokas ase inflaatiota vastaan, mutta kotitalouksille ja yrityksille se tulee käymään kipeää. Keskuspankin mukaan hinta on kuitenkin syytä maksaa, jotta inflaatio ei pääsisi karkaamaan pahemmin ja muuttuisi pitkäaikaisemmaksi ilmiöksi. Powell painotti kuitenkin, että Fed seuraa tiiviisti tilannetta ja etenee sitä mukaan, kun uutta informaatiota saadaan.

Markkinat reagoivat keskuspankin viestiin negatiivisesti ja viime viikko päättyi laskusuuntaisesti.

Fediltä saatiin odotettua tiukempaa viestiä inflaatiosta ja taloudesta. Miten Euroopan ja Kiinan keskuspankit näihin nyt suhtautuvat?

Euroopan keskuspankki EKP on viestinyt jokseenkin yhteneväisesti Fedin kanssa: inflaation tartuttamiseksi talouskasvussa ja työllisyydessä on tehtävä uhrauksia. Reutersin saaman sisäpiiritiedon mukaan EKP harkitsisi parhaillaan nostavansa korkoja seuraavassa eli syyskuun korkokokouksessa jopa 75 korkopistettä, mikä olisi keskuspankin historian kovimpia nostoja.

Taas Kiinassa tiukat koronarajoitustoimenpiteet ja kiinteistösektorin ongelmat ovat ajaneet keskushallinnon ja -pankin hyvin erilaiseen tilanteeseen kuin lännessä. Maan talouskasvu on vakavissa ongelmissa. Kiinan keskushallinto pelaakin sijoittajien kanssa samalla puolella edelleen jatkuvilla elvytystoimillaan. Kiinan viranomaiset ovat myös vaihtaneet regulaation kiristyksestä höllentämiseen. Esimerkiksi viime perjantaina Yhdysvaltojen ja Kiinan viranomaiset sopivat, että yhdysvaltalaistilintarkastajat voivat tulla tarkastamaan Yhdysvaltoihin listattuja internetyhtiöitä. Tämän odotetaan tukevan kyseisten yhtiöiden tilannetta.

Onko energiatilanteeseen näkyvissä helpotusta?

Energiakriisi Euroopassa tuhoaa kuluttajien ostovoiman. Öljyn hinnassa ehdittiin nähdä jo pientä helpotusta, mutta tulevaisuus ei näytä yhtä ruusuiselta. OPEC+:n mukaan öljyn hinnan lasku ei ollut perusteltua ja alle 100 dollaria barrelilta on heidän näkökulmastaan liian matala. Ryhmittymä onkin uhannut leikkaavansa öljyntuotantoa, eikä helpotusta tätä kautta ole eurooppalaiseen energiatilanteeseen.

Joitakin hyviäkin uutisia on saatu. Esimerkiksi Saksasta uutisoitiin maakaasuvarastojen täyttyvän nopeammin kuin on odotettu. Tulevasta talvesta näyttäisi kuitenkin joka tapauksessa tulevan vaikean.

Millaiset osakkeet ovat viime aikoina pärjänneet?

Kasvu- ja arvo-osakkeet liikkuvat usein päinvastaisiin suuntiin korkojen nousun ja laskun mukaan. Kasvuosakkeiden arvo on tiukasti sidoksissa tulevaisuuteen, ja korkojen noustessa kasvuosakkeet alkavat näyttää sijoittajan silmään kalliilta. Arvo-osakkeet taas tyypillisesti pärjäävät paremmin korkojen noustessa. Kesällä korkojen käännyttyä laskusuuntaan kasvuosakkeet olivat arvo-osakkeisiin nähden niskan päällä niin Yhdysvalloissa kuin Euroopassa. Korkojen käännyttyä nyt taas nousuun, arvo-osakkeet ovat taas olleet nousussa ja kasvuosakkeet laskussa.

Samantyylistä vuoroliikettä on nähtävissä myös pienyhtiöiden ja suuryhtiöiden välillä. Viime aikoina pienyhtiöt ovat olleet nousussa erityisesti kehittyvillä markkinoilla sekä hienoisesti myös muilla markkinoilla. Euroopassa pienyhtiöiden alamäki alkaa olla jo historiallisen matalalla tasolla, mutta sielläkin on nähtävissä viitteitä tiestä ylöspäin.

 

Viikon markkinaindikaattorit

 

 

 

Periodi

Edellinen

Ti 30.8.

Euroalue

Talouden luottamus (ESI)

Elokuu

99.0

Ti 30.8.

USA

Kuluttajien luottamus

Elokuu

95.7

Ke 31.8.

Euroalue

Inflaatio (1. julkaisu, v/v)

Elokuu

8.9 %

Ke 31.8.

USA

Chicagon ostopäällikköindeksi

Elokuu

52.1

To 1.9.

Saksa

Vähittäismyynti (v/v)

Heinäkuu

-9.8 %

Pe 2.9.

USA

Maatalouden ulkopuolisten työpaikkojen muutos

Elokuu

528 000

Pe 2.9.

USA

Tehdastilaukset (k/k)

Heinäkuu

2.0 %

Lähde: Bloomberg