Viikkokatsaus 7.9.2021: Miksi USA:n työllisyysraportti oli pettymys markkinoille?

Miten luvut vaikuttavat Fedin päätöksiin? Millainen on kuluttajien luottamus talouteen? Onko talouden jyrkin kasvuvauhti taittumassa? Miltä osakemarkkinoilla näytti viime viikolla? Lue nämä ja muut viikon kysymykset markkinoista vastauksineen.

Miten sijoitusmarkkinat kehittyivät viime viikolla?

Ne kehittyivät suotuisasti varsin uutisköyhällä viime viikolla. Yrityslainojen riskilisät painuivat lievästi alaspäin ja osakemarkkinat jatkoivat noususuunnassa. Otsikkotason uutisointi keskittyi Ida-myrskyyn ja Afganistanin tilanteeseen, mutta markkinoilla seurataan tarkasti myös työllisyyden kehittymistä, suunnitelmia talouksien avaamisesta sekä keskuspankkiirien kommentteja.

USA:sta tuli hieman negatiivisia uutisia, kun elokuun työllisyysraportti oli pienoinen pettymys markkinoille. Miten tämä linkittyy keskuspankin suunnitelmiin?


Uusia työpaikkoja syntyi vain 235 000, kun markkinat odottivat yli 700 000 uutta työpaikkaa. Lukema on heikoin sitten tammikuun. Heinäkuussa talouteen syntyi yli miljoona uutta työpaikkaa. Odotettua heikomman kehityksen arvioidaan mutkistavan USA:n keskuspankin suunnitelmia rahaelvytyksen vähentämisestä, sillä keskuspankkiirit ovat kommenteissaan korostaneet elvytyksen vähentämisen olevan ehdollista työmarkkinoiden positiiviselle kehitykselle. USA:n keskuspankin seuraava korkokokous on 22. syyskuuta. Tämä on viimeinen raportti, joka julkistetaan ennen sitä. Raportti varmasti mutkistaa tilannetta.

USA:n työmarkkinat näyttävät toipuvat, mutta onko tahti riittävä Fedille?

Yhdysvaltain keskuspankki julkaisi vuoden 2020 syksyllä uuden strategiatyönsä, jossa painotetaan täystyöllisyyttä.  Keskuspankki on kommunikoinnissaan sitonut rahaelvytyksen vähentämisen työmarkkinoiden toipumiseen.  Keskuspankki ei ole antanut mitään numeerista tavoitetta työllisyyden suhteen, joten markkinat arvailevat, onko toipuminen Fedille liian epätasaista vai riittävää.

Julkaistut luvut joka tapauksessa mutkistavat keskuspankin pelikirjaa. Todennäköisesti Fed odotti korkeampia lukuja uusien työpaikkojen määrästä elokuussa. Työmarkkinoilla koronasta toipuminen on jokseenkin epätasaista, ja matkan varrella on ollut isompia notkahduksia uusien työpaikkojen määrässä, kuten joulukuussa 2020.

Työttömyyskorvaushakemusten määrä tarkasteltaessa kehitys on ollut positiivista. Korvaushakemusten määrä on kuitenkin edelleen korkeampi kuin koronakriisiä edeltävän aikana.

Ilmeisesti myös muukin julkistettava talousdata oli odotuksia heikompaa. Mitä kuluttajaluottamusta kuvaava indeksi kertoi?


USA:n työllisyysraportti ei ollut viikon ainoa talousjulkistus, joka jäi markkinoiden odotuksista. Muun muassa Conference Boardin julkaisema kuluttajaluottamusta mittaava indeksi oli odotuksia heikompi. Elokuun puolivälissä julkistettu Michiganin yliopiston vastaava indeksi jäi odotuksista ennennäkemättömästi, elokuun lopun julkistus oli odotusten mukainen.


Mistä hiipunut luottamus johtuu?

Syyksi on arvioitu esimerkiksi koronan vuoksi maksettujen ylimääräisten työttömyyskorvausten loppumista.  Muuten luottamuksen hiipumiselle on hankalaa nähdä tiettyä syytä, koska työmarkkinat ovat toipuneet koronakriisistä melko hyvin, ja useilla toimialoilla on pulaa työntekijöistä.


Myös talouden yllätysindeksien perusteella talousdata ei enää yllätä positiivisesti. Miten indeksin lukemia kannattaa tulkita?

Talouden yllätysindeksit kuvaavat, yltääkö julkistettava talousdata markkinoiden odotuksiin vai onko data odotuksia heikompaa.  Talouden yllätysindeksit USA:sta, euroalueelta ja Kiinasta kertovat nyt siitä, ettei julkistettava talousdata yllätä enää positiivisesti.

Viime aikoina indeksit tulleet alaspäin kaikilla markkina-alueilla, etenkin Euroopassa. Tämä ei tarkoita sitä, että talous olisi kääntymässä laskuun. Talouden ”yllätysindeksit” mittaavat talousdatan vahvuutta suhteessa odotuksiin.

Indeksiä voi tulkita siten, että talouden toipumisessa jyrkin kasvuvauhti taittumassa ja talous on hakeutumassa lähemmäs pidemmän aikavälin trendikasvua, jota nähtiin ennen koronakriisiä.

EKP pitää korkokokouksensa tällä viikolla. Mitä markkinat odottavat kokoukselta erityisesti hätä-osto-ohjelman osalta?

Euroopan keskuspankin odotetaan vähentävän pandemian myötä aloitetun hätäosto-ohjelman (PEPP) alla tehtäviä arvopaperiostojaan. Keskuspankki pitää korkokokouksensa torstaina 9. syyskuuta. Markkinat odottavat keskuspankin ilmoittavan ostojen asteittaisesta vähentämisestä tällä viikolla. Tähän mennessä ohjelmaa on ilmoitettu jatkettavan vähintään maaliskuuhun 2022 saakka. Markkinat odottavat keskuspankin päättävän PEPP-ohjelman ensi vuoden maaliskuussa, joskaan ilmoitusta päättämisestä ei odoteta vielä tällä viikolla.

Millainen tilanne on korko- ja osakemarkkinoilla?

Korkotaso vakiintunut viime viikkoina. Korkotason muutokset vaikuttavat ajavan toimialatuottoja tällä hetkellä. Suhdanneherkät toimialat ovat tuottaneet heikommin kesän aikana, mutta niiden kehitys on paranemassa suhteessa koko markkinaan.

 

 

 

Periodi

Ennuste (BBG)

Vaihteluväli

Edellinen

Ma 6.9.

Saksa

Teollisuustilaukset (k/k)

Heinäkuu

-

-

4.1 %

Ti 7.9.

Saksa

Teollisuustuotanto (k/k)

Heinäkuu

-

-

-1.3 %

Ti 7.9.

Saksa

ZEW-indeksi, rahoitusmarkkinoiden luottamus

Syyskuu

-

-

40.4

Ke 8.9.

Kiina

Inflaatio (v/v)

Elokuu

-

-

1.0 %

To 9.9.

Euroalue

Keskuspankin korkokokouksen päätös

Syyskuu

-

-

0.00 %

Pe 10.9.

Iso-Britannia

Teollisuustuotanto (k/k)

Heinäkuu

-

-

-0.7 %

Lähde: Bloomberg