Viikkokatsaus 30.1.2023: Eurooppalaisosakkeet sijoittajien suosiossa

Tuloskausi on Yhdysvalloissa täydessä vauhdissa. Alkaneella viikolla seurataan keskuspankkien superviikkoa sekä datajulkistuksia.

Sijoitusmarkkinoiden nousujohteinen kehitys jatkui viime viikolla. Yritysten luottamuksesta kertovat ostopäällikköindeksit vahvistuivat sekä euroalueella että Yhdysvalloissa. Talousdata ylipäätään on Euroopassa ollut odotuksia vahvempaa, mitä selittää osittain Kiinan avautuminen koronarajoituksista sekä toisaalta energian hinnan lasku leudon talven myötä.

Viime vuosina yhdysvaltalaismarkkinoita on totuttu pitämään sijoittajien lemmikkinä, mutta nyt lyhyellä aikavälillä tilanne on muuttunut eurooppalaisosakkeiden hyväksi. Esimerkiksi institutionaaliset sijoittajat ovat nyt selvässä alipainossa yhdysvaltalaisosakkeissa ja vastaavasti vahvassa ylipainossa eurooppalaisosakkeissa. Vastaavaa yhdysvaltalaisosakkeiden alipainoa joutuu hakemaan aina vuodelta 2005 asti. Euroopassa pienyhtiöiden kurssit ovat viime aikoina piristyneet ja Yhdysvalloissa kasvuyhtiöiden osakkeet ovat tehneet täyskäännöksen ylöspäin.

Tuloskausi on Yhdysvalloissa täydessä vauhdissa ja yhdysvaltalaisyhtiöistä noin 28 prosenttia on nyt raportoinut tuloksensa. Toistaiseksi tulokset ovat olleet aavistuksen parempia kuin etukäteen odotettiin, mutta kuitenkin supistuneet edellisvuoteen verrattuna. Yritysten tulokset ovat supistuneet noin yhden prosentin, kun odotuksissa oli kolmen prosentin supistuminen. Keskimääräinen liikevaihdon kasvu on ollut noin +6 prosenttia. Kun samaan aikaan inflaatio on ollut +6,5 prosenttia, liikevaihdon kasvu on ollut kokonaan nimellistä. Viime vuonna hyvin menestyneet raaka-aineyhtiöt ovat raportoineet edellisvuotta heikompia tuloksia raaka-aineiden hintojen laskun ja työvoimakustannusten nousun myötä. Energiayhtiöiden tuloskehitys on ollut vielä positiivista.

Euroopassa tuloskausi on vasta aluillaan. Tähän mennessä saadut tulokset ovat olleet heikonpuoleisia, tosin vasta 10 prosenttia yhtiöistä on raportoinut tuloksensa. Raaka-aineyhtiöiden heikkous näkyy myös Euroopassa.

Keskuspankeilta odotetaan koronnostoja

Nyt alkaneesta viikosta on tulossa keskuspankkien superviikko, kun korkokokouksensa pitävät niin Yhdysvaltojen keskuspankki (Fed) keskiviikkona ja Euroopan sekä Englannin keskuspankit torstaina. Myös datajulkistusten osalta viikosta on tulossa vilkas.

Inflaation hellittämisen myötä markkinoiden odotukset ohjauskoron nostoista Yhdysvalloissa ovat laskeneet. Markkinat odottavat keskiviikon kokouksesta yhden pykälän eli 0,25 prosenttiyksikön ohjauskoron nostoa. Keväälle markkinat hinnoittelevat vielä toista samansuuruista nostoa. Ohjauskoron lakipisteeksi hinnoitellaan tällä hetkellä noin 4,9 prosenttia. Markkinat odottavat Fedin laskevan ohjauskorkoja 2–3 pykälää jo ensi syksynä. Voimakas korkojen lasku kuitenkin oletettavasti vaatisi talouden ajautumista syvempään taantumaan, mikä ei tällä hetkellä näytä todennäköiseltä. Markkinoiden odotukset ohjauskoron pikaisesta laskusta voivatkin olla turhan optimistisia.

Viime eli joulukuun kokouksessa Euroopan keskuspankin (EKP) pääjohtaja Christine Lagarde linjasi keskuspankin jatkavan koronnostoja määrätietoisesti. Torstaisesta kokouksesta odotetaankin kahden pykälän eli 0,5 prosenttiyksikön nostoa ja myöhemmin vielä yhden pykälän nostoa. Ohjauskoron lakipisteeksi hinnoitellaan tällä hetkellä noin 3,3 prosenttia, eli 5–6 pykälän nostoa verrattuna nykytasoon. Viime aikojen kommentoineissa EKP:n keskuspankkiirien riveissä on näkynyt rakoilua. Osa pankkiireista on kommenteissaan toistanut Lagarden viestiä korkeasta inflaatiosta ja sitä myöten tarpeelle nostaa ohjauskorkoja, kun taas osa heistä on korostanut rahapolitiikan datariippuvuutta, hellittävää inflaatiota ja sitä, että päätökset tehdään yksi kokous kerrallaan. Torstain kokouksessa sijoittajat seuraavatkin mielenkiinnolla pehmentääkö Lagarde aiempaa viestiään.

Datajulkistuksista keskeisimpiä ovat tällä viikolla keskiviikkona julkaistavat Euroalueen ennakkotiedot tammikuun inflaatiosta (odotuksissa maltillista laskua: kokonaisinflaatio 9,0 prosenttia ja ydininflaatio 5,1 prosenttia), keskiviikkona julkaistava Yhdysvaltojen teollisuuden luottamusta kuvaava ISM-indeksi (odotus 48,0; edellinen 48,4) sekä perjantaina julkaistava Yhdysvaltojen tammikuun työmarkkinaraportti.

 

Viikon markkinaindikaattorit

 

 

 

Periodi

Edellinen

Ma 30.1

Euroalue

Kuluttajien Luottamus

Tammikuu

95.8

Ti 31.1.

Euroalue

Bkt-kasvu (1. julkaisu, v/v)

Q4

3.7 %

Ti 31.1.

USA

Chicagon ostopäällikköindeksi

Tammikuu

63.1

Ti 31.1.

Saksa

Bkt kasvu (1. Julkaisu, v/v)

Q4

1.2 %

Ti 31.1.

Saksa

Kuluttajien luottamus

Tammikuu

8.6 %

Ke 1.2.

USA

Teollisuuden luottamus (ISM)

Tammikuu

48.4

Ke 1.2.

Euroalue

Inflaatio (1. julkaisu, v/v)

Tammikuu

9.2 %

Ke 1.2.

Maailma

Global manufacturing PMI

Tammikuu

48.6

To 2.2

Euroalue

Keskuspankin korkopäätös

Helmikuu

2.5 %

To 2.2.

USA

Tehdastilaukset (k/k)

Joulukuu

-1.8 %

To 2.2.

Saksa

Teollisuuden tilaukset (k/k)

Joulukuu

0.3 %

Pe 3.2.

Euroalue

Ostopäällikköindeksi (k/k)

Joulukuu

-0.9%

Pe 3.2.

Euroalue

Vähittäismyynti (v/v)

Joulukuu

7.8 %

Pe 3.2.

USA

Maatalouden ulkopuolisten työpaikkojen muutos (k/k)

Tammikuu

223 000

Pe 3.2.

USA

Palvelusektorin luottamus (ISM)

Tammikuu

49.6