Viikkokatsaus 2.11.2021: Mitä EKP viestitti inflaatiosta ja korko-odotuksista?

Millaiset korko-odotukset markkinoilla on? Miten tuloskausi on edennyt? Millaisia tietoja odotetaan FEDiltä tällä viikolla? Lue nämä ja muut kysymykset vastauksineen viikkokatsauksesta.

Millainen tunnelma markkinoilla oli viime viikolla?

Osakemarkkinat nousivat viime viikolla uusin huippuihin. Mennyt viikko oli riskimarkkinoiden näkökulmasta jälleen positiivinen, ja osakkeet nousivat Yhdysvaltojen johdolla. S&P 500 –indeksi sulkeutui perjantaina ensimmäistä kertaa yli 4 600 pisteen. Helsingin pörssi erosi muista länsimaista, koska Suomessa osakekurssit heikkenivät viime viikolla

 

Viime viikon kohokohta oli Euroopan Keskuspankin kokous. Millaista evästä sieltä saatiin?

Keskuspankin virallisen lausunnon anti jäi odotetun vaisuksi. EKP pitää edelleen kiinni näkemyksestään, jonka mukaan inflaatio on markkinahäiriöistä johtuen lyhytaikaista ja tasaantuu ensi vuoden aikana. Korot kuitenkin nousivat kokouksen jälkimainingeissa, kun Lagarde ei kommenteissaan puuttunut nousseihin korko-odotuksiin. Australiassa korot nousivat selvästi, kun keskuspankki höllensi kontrolliaan valtion velkakirjamarkkinoista. Samalla inflaatio-odotukset jatkoivat nousuaan länsimaissa.

Onko markkinoilla sama näkemys korkojen suunnasta kuin EKP:llä? Tihkuiko kokouksesta mitään muita tietoja?

EKP piti torstain kokouksessaan virallisen viestinsä pitkälti ennallaan, eikä muutoksia korkoihin tai osto-ohjelmiin tehty. Tulevaisuudessa pandemian seurauksena perustettua joukkolainojen osto-ohjelmaan tehdään muutoksia. Aikomuksena on lopettaa netto-ostot 3/2022 mennessä.

EKP pysyi linjassaan, jonka mukaan nyt näkyvä inflaatio on pitkälti seurausta tuotantohaasteista, raaka-aineiden kustannuksista sekä kysynnän äkillisestä purkautumisesta. Nyt kysymys kuuluu, onko kyseessä väliaikainen piikki vai pidempi inflaation nousu. EKP:n virallinen viesti on se, ettei noussut inflaatio vielä aiheuta tarpeita rahapolitiikan selvälle kiristämiselle.

Markkinat kuitenkin hinnoittelevat korkojen nousua. Tiedostustilaisuudessa Lagardelta kysyttiin, ovatko markkinat väärässä. Lagarde ei kuitenkaan korjannut markkinoiden kohonneita odotuksia markkinakoroista tuleville vuosille.

Millaisia ovat markkinoiden hinnoittelemat odotukset?

Markkinoiden hinnoittelemissa odotuksissa esimerkiksi euribor-korkojen nousukäyrä näyttää verrattaen jyrkältä. Markkinat uskovat 12 kuukauden euriborin olevan noin 0,20 prosentin tasolla vuoden 2024 loppupuolella. Markkinaodotuksissa nollan prosentin taso saavutettaisiin vuoden 2023 alkupuolella.

Korkojen nousuun liittyy huolia, mutta kannattaa muistaa, että korkojen taso olisi kuitenkin verrattaen matala myös odotusten toteutuessa. Täytyy muistaa, että olemme lähteneet liikkeelle hyvin matalasta tasosta, kun 12 kuukauden euribor on -0,5 prosentin tasolla.

Onko inflaatiossa kyse piikistä vai pitkästä jatkumosta?

Markkinoiden inflaatio-odotukset vaikuttavat jatkuvan sekä Yhdysvalloissa että USA:ssa.

Bloombergin hyödykeindeksi mittaa laajasti erilaisten hyödykkeiden hintoja: esimerkiksi energiaa, metalleja ja pehmeitä hyödykkeitä, kuten ruokaa. Se on noussut jyrkästi keväästä 2020 saakka.

Keskuspankkien viestien perusteella mukaan inflaatiossa on kyse hetkittäisestä koronan jälkeisestä piikistä, josta myös päästään eroon melko nopeasti. On ajateltu, että koronarajoitusten purkamisesta syntyy hetkellinen kysyntäpiikki, joka normalisoituu nopeasti.

Inflaatiokehityksen taustalla on useita syitä. Koronan aikana monien hyödykkeiden kysyntä väheni, jonka vuoksi tuotantolaitoksia jouduttiin sulkemaan. Koronarajoitusten hellittäessä monen hyödykkeen kysyntä palasi nopeasti, eikä kysyntään pystytty vastaamaan. Tämän vuoksi osa tavaroista on loppunut tai niiden hintaa on nostettu.

Ongelmana on nyt myös se, että vaikka tuotanto saadaan käyntiin, ovat myös logistiikkaketjut tukkeutuneet ja kallistuneet. Tällä hetkellä maailmalla on pulaa konteista ja välillä koronatapaukset ovat sulkeneet merkittäviä satamia esimerkiksi Aasiassa. Nämä ovat luoneet todellisia pullonkauloja kuljetuksiin.

Monissa maissa, kuten Yhdysvalloissa, on myös huutava pula tuotanto- ja logistiikka-alan työntekijöistä. Tästä esimerkkinä rekkakuljettajat, joista moni vaihtoi ammattia koronapandemian aikana. Työvoimapulaa ei voi korjata hetkessä, joten moni inflaatioon vaikuttava tekijä on pikemminkin pidempikestoinen ongelma kuin lyhytaikainen piikki.

Tosin inflaatiovauhtiin voi olla luvassa myös helpotusta. Öljyn hinta on tyypillisesti loppuvuonna laskenut ennemmin kuin noussut. Pelkona on, että tänä vuonna normaalirytmi ei toistu.

 

Miten tuloskausi on jatkunut?


Tuloskauden sävy on jatkunut edelleen positiivisena. Euroopassa tulokset ovat kesimäärin 8 % analyytikoiden odotuksia parempia. Markkinat ovat kuitenkin suhtautuneet tuloksiin kriittisesti. Euroopassa pankit ovat jatkaneet vahvaa tuloskuntoaan, teollisuusyritysten myyntiluvut kärsivät raaka-aine- ja komponenttipulasta.

Mihin markkinoiden katse kiinnittyy tällä viikolla?

Alkaneella viikolla markkinoiden polttopiste on Yhdysvaltain keskuspankissa, jonka kokous pidetään keskiviikkona. Kiinasta ja Yhdysvalloista saadaan talouden luottamuslukuja ja Yhdysvalloista lisäksi työllisyyslukuja.

 

 

 

Periodi

Ennuste (BBG)

Vaihteluväli

Edellinen

Ma 1.11.

Saksa

Vähittäismyynti (v/v)

Syyskuu

-

-

0.4 %

Ma 1.11.

USA

Teollisuuden luottamus (ISM-indeksi)

Lokakuu

-

-

61.1

Ke 3.11.

USA

Tehdastilaukset (k/k)

Syyskuu

-

-

1.2 %

Ke 3.11.

USA

Palvelusektorin luottamus (ISM-indeksi)

Lokakuu

-

-

61.9

Ke 3.11.

USA

Keskuspankin korkokokouksen päätös

Marraskuu

-

-

0.00 - 0.25 %

To 4.11.

Saksa

Teollisuuden tilaukset (k/k)

Syyskuu

-

-

-7.7 %

To 4.11.

Euroalue

Tuottajahinnat (v/v)

Syyskuu

-

-

13.4 %

Pe 5.11.

Saksa

Teollisuustuotanto (k/k)

Syyskuu

-

-

-4.0 %

Pe 5.11.

Euroalue

Vähittäismyynti (v/v)

Syyskuu

-

-

0.0 %

Pe 5.11.

USA

Maatalouden ulkopuolisten työpaikkojen määrän muutos

Lokakuu

-

-

194 000

Lähde: Bloomberg