Viikkokatsaus 14.2.2022: Miten Venäjän mahdollinen hyökkäys Ukrainaan näkyisi markkinoilla?

Yhdysvalloista saatiin viime viikolla jälleen odotuksia korkeampia inflaatiolukuja. Millaisia koronnostoja Yhdysvaltoihin ennustetaan nyt? Miten Venäjän mahdollinen hyökkäys Ukrainaan näkyisi markkinoilla?

Miltä viime viikko näytti yleisesti?

Hintaheilunta voimistui jälleen viime viikon loppua kohden, kun USA:n tammikuun inflaatioluvut ylittivät ennusteet ja Valkoinen talo julkisti tiedustelutietoja, joiden mukaan Venäjä saattaa hyökätä Ukrainaan lähiaikoina. Uutiset aiheuttivat pienen myyntipaineen perjantaina ja nostivat energian hintaa. Hintaheiluntaa mittaava VIX-indeksi päätti viikon tasolle 27 käytyään viikon keskivaiheilla jo normaalina pidetyllä tasolla noin 20:ssä.

Korkotaso oli nousussa Euroopan keskuspankin edellisviikon korkokokouksen jälkimainingeissa.

Jatkoiko Yhdysvaltojen korkea inflaatio edelleen kiihtymistään?

Yhdysvalloista saatiin viime viikon torstaina uusia inflaatiolukuja. Inflaatiolukemat olivat jälleen odotuksia korkeammat: kuluttajahintaindeksin muutos vuositasolla oli tammikuussa +7,5 %, kun konsensusennuste odotti +7,3 prosenttia.

Enemmän keskuspankin fokuksessa oleva ydininflaatio eli energian ja ruoan hinnan muutoksista putsattu ydininflaatio oli myös +6,0 %, mikä on merkittävästi Fedin 2 %:n tavoitetta korkeampi (Euroopassa ydininflaatio on nyt 2,5 % paikkeilla). USA:ssa korkea inflaatio on siis laaja-alaista, eikä yksinomaan korkean energian hinnan aikaansaamaa.

Miten markkinat reagoivat inflaatiouutisiin ja millaisia koronnostoja Yhdysvaltoihin ennustetaan nyt?

Odotettua korkeammat inflaatioluvut kirvoittivat joitakin markkinatoimijoita vaatimaan keskuspankkia lopettamaan arvopaperien osto-ohjelmansa välittömästi ja nostamaan ohjauskorkoaan heti ylimääräisessä kokouksessa sen sijaan, että odottaisi maaliskuun sääntömääräiseen kokoukseen. Keskuspankista saatujen kommenttien perusteella toimet vaikuttavat kuitenkin epätodennäköiseltä, mutta ne eivät toki ole mahdottomia.

Korkomarkkinoiden hinnoittelema koronnostopolku jyrkentyi. Markkinat hinnoittelevat nyt 3-4 koronnostoa jo ennen juhannusta ja yhteensä 6-7 koronnostoa koko vuoden aikana. Maaliskuun kokouksessa markkinat pitävät nyt kahden pykälän eli 0,5 %:n koronnostoa todennäköisempänä kuin 0,25 %:n nostoa. Pidemmän aikavälin inflaatio-odotukset ovat kuitenkin olleet vakaat.

Miten Venäjän mahdollinen hyökkäys Ukrainaan näkyisi markkinoilla?

Valkoinen talo julkisti viime viikolla tiedustelutietoja, joiden mukaan Venäjä saattaa hyökätä Ukrainaan lähiaikoina.

Keskeisin markkinavaikutus tilanteen mahdollisesta eskaloitumisesta tulisi todennäköisesti Venäjää vastaan asetettavien pakotteiden ja mahdollisten vastapakotteiden myötä. Lisäksi häiriöt energian toimituksissa Eurooppaan olisivat mahdollisia. Ukrainan tilanteen jännitteiden kasvu on jo heijastunut muun muassa öljyn hintaan nostavasti.

Toistaiseksi Venäjälle mahdollisesti asetettavia pakotteita ei ole kommentoitu tarkemmin muuten, kuin että ne olisivat mittavia. Täten pakotteiden tai Venäjän mahdollisesti Euroopalle ja Yhdysvalloille asettamien vastapakotteiden vaikutuksia on vielä vaikea arvioida.

Miltä tuloskausi on tähän mennessä näyttänyt, kun yli puolet yhtiöistä on nyt raportoinut Yhdysvalloissa ja Euroopassa?

Vaikka tuloskausi on tällä kertaa jäänyt hieman muiden otsikoiden varjoon, kausi on tähän mennessä ollut odotuksia vahvempi sekä Yhdysvalloissa että Euroopassa. Kasvua on nähty yksittäisten toimialojen tai yhtiöiden sijaan nyt laajalla rintamalla, mikä on ollut positiivinen asia.

Yhdysvalloissa tuloskasvu on ollut +27 %, kun yli 70 % yhtiöistä on raportoinut. Raportoineista noin 77 % on ylittänyt odotukset, mikä on historiallisesti tyypillinen taso. Tuloskasvua raportoineilla on ollut keskimäärin +27 %, mikä on hieman odotuksia parempi. Liikevaihto on kasvanut keskimäärin +16 %, mikä sekin on odotuksia vahvempaa kasvua.

Euroopassa on vastaavasti ylletty +92 % tuloskasvuun, kun lähes puolet (45 %) yhtiöistä on raportoinut. Raportoineista noin 58 % on ylittänyt odotukset, mikä on hieman vähemmän kuin historiallisesti. Raportoineiden tuloskasvu keskimäärin +92 %. Liikevaihto kasvanut keskimäärin +27 %. Euroopan korkeampia kasvulukemia selittää toimialarakenne: suhdanneherkkien toimialojen osuus on suurempi.

Viikon markkinaindikaattorit

 

 

 

Periodi

Edellinen

Ti 15.2.

Saksa

ZEW -indeksi, rahoitusmarkkinoiden luottamus

Helmikuu

51.7

Ti 15.2.

Euroalue

BKT-kasvu, (1. julkaisu, v/v)

Q4

4.6 %

Ke 16.2.

Iso-Britannia

Ostopäällikköindeksi (v/v)

Tammikuu

5.4 %

Ke 16.2.

Euroalue

Teollisuustuotanto (v/v)

Joulukuu

-1.5 %

Ke 16.2.

USA

Vähittäismyynti (k/k)

Tammikuu

-1.9 %

Ke 16.2.

USA

Teollisuustuotanto (k/k)

Tammikuu

-0.1 %

Ke 16.2.

USA

Keskuspankin korkokokouksen pöytäkirja

Tammikuu

-

To 17.2.

USA

Philadelphian teollisuuden luottamus

Helmikuu

23.2

Pe 18.2.

Euroalue

Kuluttajien luottamus (1. julkaisu)

Helmikuu

-8.5

Lähde: Bloomberg