Viikkokatsaus 15.8.2022: Jääkö osakemarkkinoiden kesän nousu kanan lennoksi?

Yhdysvaltain inflaatioraportti yllätti positiivisesti – miksi raportti ei kuitenkaan ollut Fedin kannalta positiivisin? Jääkö osakemarkkinoiden kesän nousu kanan lennoksi? Miltä viikko yleisesti näytti markkinoilla? Viikkokatsauksesta löydät vastaukst näihin ja muihin ajankohtaisiin kysymyksiin markkinoista.

Miltä viime viikko yleisesti näytti markkinoilla?

Osakkeet nousivat vahvan loppuviikon ansiosta ja päätyivät lopulta muutaman prosentin plussalle. Vahvimpina jatkoivat Yhdysvallat ja kehittyvät markkinat, eurooppalaisille osakkeille viikko oli vaisumpi. Korkojen laskun lisäksi varsinkin eurosijoittajan näkökulmasta nousua selittää dollarin vahvistuminen.

Taantumapelot pitävät yllä huolia yritysten tuloskehityksestä, mutta korkojen lasku on tukenut arvostuksia. Tuloskausi oli lopulta hyvä.

Korkomarkkinoilla viikko oli lopulta varsin rauhallinen.

Jääkö osakemarkkinoiden kesän nousu kanan lennoksi?

Osakkeiden kaupankäynnin volyymi on tänä vuonna ollut lähes kautta markkinoiden laskeva, erityisesti nyt kesän aikana. Kauppaa on siis käyty suhteessa vähän, erityisesti ottaen huomioon, että Euroopassa ja Yhdysvalloissa kuumin lomakausi on vasta edessä.

Ostajina ovat toimineet nyt pääasiassa systemaattiset strategiat, joiden riskipainot ovat olleet kesään tultaessa matalat (markkinoiden noustessa näitä painoja on jouduttu nostamaan), yritykset, jotka ovat ostaneet takaisin omia osakkeitaan sekä paluuta markkinoille tehneet yksityissijoittajat. Eläkeyhtiöiden ja sijoitusrahastojen osakepainot ovat pysyneet verrattain pieninä.

Osakemarkkinat ovat kesän aikana nousseet ja yleensä nousu pienillä kauppavolyymillä ei ole sijoittajien näkökulmasta yhtä hyvä kuin jos sama tapahtuisi isolla volyymillä. Isot volyymit ja jos mukana on tyypillisesti jähmeämmin muutoksia tekevät sijoittajia, kuten eläkeyhtiöitä ja rahastoja, nousu on usein kestävämmällä pohjalla. Nyt riskinä on, että esimerkiksi huonot uutiset saavat nyt aktivoituneet sijoittajat helpommin myös myymään.

Yhdysvaltain inflaatioraportti yllätti positiivisesti – miksi raportti ei kuitenkaan ollut Fedin kannalta positiivisin?

Viime viikolla saatiin Yhdysvaltojen tuoreimmat inflaatioluvut. Inflaatio oli heinäkuussa 8,5 % verrattuna vuoden takaiseen (odotus 8,7 % ja edellinen luku 9,1 %), eli samoilla tasoilla kuin mitä nähtiin maalis-huhtikuussa. Luku on edelleen korkea, mutta vähemmän kuin odotettiin. Sijoittajat ottivatkin uutiset positiivisesti vastaan ja erityisesti alhaisemmista koroista ja inflaatiosta hyötyvät markkinat, kuten Nasdaq, nousivat.

Suuri vaikutus inflaatioon on ollut öljyn ja bensiinin hinnoilla, jotka ovat viime aikoina laskeneet. Öljyn hintaa on laskenut kysynnän vähentyminen ja toisaalta hinnan laskussa on voinut olla pientä palautumista aiemmasta ylireagoinnista Ukrainan sodan syttymiseen.

Inflaatioraportin syvempi purku kuitenkin osoittaa, että varsinkin pidemmän aikavälin huolet inflaation hiipimisestä mm. asumiseen ovat edelleen relevantteja. Asumisen kustannukset ovat edelleen korkeita ja eivät siis ole lähteneet taas laskuun toivotulla tavalla, vaikkakin jotain merkkejä hidastumista on näkyvissä. Myös ruuan hinta on pysynyt korkeana. Niin asumisesta kuin ruuasta ei voi tinkiä ja korkeat hinnat syövät kuluttajien halua sekä kyvykkyyttä kuluttaa muualla, mikä puolestaan vaikuttaa negatiivisesti talouskasvuun.

Yhdysvalloissa pienyritykset ovat kertoneet aikovansa nostaa hintoja vähemmän kuin edellisten kuukausien aikana, mikä viittaisi siihen, että inflaation lasku tulee jatkumaan. Taustalla voivat kuitenkin olla kysynnän vähentyminen kuluttajien käytettävissä olevien varojen vähennyttyä sekä vastaava varaston täyttymisongelma, josta mm. Walmart on raportoinut, mikä ei taas ole positiivinen uutinen.

Vaikka Fedin näkökulmasta inflaation nousun taittuminen onkin hyvä asia, se on siis kuitenkin vasta ensimmäinen liike oikeaan suuntaan eikä keskuspankilta odoteta nyt suuria liikkeitä.

Miltä talous nyt yleisesti näyttää?

Talousluvut ovat vaihteeksi yllättäneet lievän positiivisesti viimeisten viikkojen aikana. Teollisuustuotanto on ollut odotettua vahvempaa ja tuorein työllisyysraportti Yhdysvalloista oli vahva.

Myös viime viikolla saatu kuluttajien luottamus osoittaa piristymisen merkkejä. Perjantaina saatu Michiganin yliopiston kuluttajien luottamusta mittaavan indikaattorin tuorein luku ylitti odotukset (55,1, kun odotus oli 52,1). Ottaen huomioon, että viimeksi keväällä saatu luku oli kaikkien aikojen matalimmalla tasolla (51,5), nyt saatu tulos oli erityisen positiivinen. Kuitenkin kuluttajien odotus tulevasta inflaatiosta oli nousussa, kun se edellisen kyselyn perusteella oli laskussa.

Suunta on siis positiiviseen päin, mutta yksittäisistä luvuista ei kuitenkaan vielä kannata tehdä suuria johtopäätöksiä.

 

Viikkon markkinaindikaattorit

 

 

 

Periodi

Edellinen

Ti 16.8.

Saksa

ZEW-indeksi, rahoitusmarkkinoiden luottamus

Elokuu

-53.8

Ti 16.8.

USA

Teollisuustuotanto (k/k)

Heinäkuu

-0.2 %

Ke 17.8.

Euroalue

Bruttokansantuote (n/n, 1 julkaisu)

Q2

0.7 %

Ke 17.8.

USA

Vähittäismyynti pl. autot (k/k)

Heinäkuu

1.0 %

Ke 17.8.

USA

Keskuspankin korkokokouksen pöytäkirja

Heinäkuu

-

Lähde: Bloomberg