Viikkokatsaus 24.4.: Vaisu viikko osakemarkkinoilla

Markkinoiden viime viikko oli lopulta varsin rauhallinen, vaikka talousdata oli vaihtelevaa. Osakemarkkinoilla ei tapahtunut maailmanlaajuisesti juurikaan muutoksia viikon aikana ja korot nousivat hieman.

Vaisun markkinaviikon merkittävimmiksi tapahtumiksi nousivat yksittäiset talousdatajulkaisut ja keskuspankkiireiden tyypillistä terävämmät lausunnot, jotka olivat korkojen nousun taustalla.

Kiinan, joka on alkuvuoden toiminut merkittävänä maailmantalouden ajurina, bruttokansantuote kasvoi ensimmäisellä kvartaalilla odotettua enemmän. BKT:n nousu kuitenkin johtui pitkälti Kiinan vahvoista sisämarkkinoista, josta maan vahvat vähittäiskauppaluvut myös kertovat. Kiinan talouskehitykseen liittyy nyt kaksi oleellista kysymystä: miten koronarajoitusten purkamisen jälkeen nousuun lähtenyt talouskasvu heijastuu muun maailman markkinoihin ja milloin kehitys alkaa näkyä kiinalaisissa osakkeissa. Vaikutus muuhun maailmaan saattaa olla aiempaa pienempää, mikäli kasvu jatkuu vahvasti palvelusektorin vetämänä. Kiinan osakemarkkinaa taas painavat todennäköisesti pelot geopolitiikasta, joka näkyy erityisesti ulkomaisten sijoittajien haluttomuutena lisätä kiinalaisten osakkeiden painoa salkussaan.

Viime viikon keskeisin datajulkaisu oli perjantaina julkaistut ostopäällikköindeksit Euroopasta ja Yhdysvalloista. Teollisuusluvut pienenivät kaikkialla paitsi Yhdysvalloissa ja palvelusektorin indeksit paranivat kaikilla markkinoilla. Historiallisesti tarkasteltuna luvut eivät lupaa merkittävää talouskasvua mutta eivät myöskään kieli taantumasta.

Britanniasta keskiviikkona saadut maaliskuun inflaatioluvut paljastivat, että maan hinnat nousivat odotettua enemmän. Tästä ei kuitenkaan voida vetää suoria johtopäätöksiä euroalueen tulevista inflaatioluvuista, koska EU-eron vaikutukset painavat edelleen maan taloutta. Britannian inflaatiosta leijonanosa johtui ruoan hinnan noususta, joka voi entisestään pahentua, mikäli Etelä-Euroopassa vallitseva kuivuus johtaa tavallista pienempiin satoihin.

Ensimmäisen kvartaalin tuloskausi on alkanut, mutta Euroopassa on vielä liian aikaista tehdä kattavia johtopäätöksiä. Yhdysvalloissa pankkien tulokset vaikuttavat olevan odotettua parempia, mutta tähän mennessä valtaosa raporteista on tullut isommilta pankeilta, jotka ovat mahdollisesti hyötyneet, kun asiakkaat ovat siirtäneet talletuksiaan pois pienemmistä pankeista. Moody’s on Yhdysvalloissa alentanut yhdentoista paikallispankin luottoluokitusta ja varoittanut kohonneiden rahoituskustannusten vaikutuksesta. Pankkien likviditeettihaasteet vaikuttavat rauhoittuneen, mutta epävarmuuden jatkuessa vaikutukset talouskasvuun jatkuvat negatiivisina.

Applella suurin yksittäisen osakkeen painoarvo S&P 500:ssa yli 30 vuoteen

Yhdysvaltalaisen Applen osakkeen arvo on kasvattanut suhteellista painoarvoaan merkittävästi viimeisen viiden vuoden aikana. S&P 500:n suurimman yksittäisen yhtiön painoarvo indeksissä on viimeisen 30 vuoden ajan ollut keskimäärin noin kolme prosenttia, ja Applen painoarvo on nyt noin seitsemän prosenttia koko indeksistä.

Myös muiden niin sanottujen FAAMG-yhtiöiden (Facebook, Amazon, Apple, Microsoft, Google) yhteenlaskettu painoarvo on noussut: yhteensä yhtiöt vastaavat noin 20 prosentista koko indeksistä. Yhteensä S&P 500 on noussut vuoden alusta noin seitsemän prosenttia, ja FAAMG-yhtiöt pois lukien noin neljä. Kehitys on sikäli mielenkiintoinen, että teknologiayhtiöiden osakkeiden arvojen kehitys ei ole viimeisen vuoden aikana ollut erityisen hyvä. Teknologiayhtiöt reagoivat yleensä voimakkaasti korkoihin ja korkeat korot ovatkin syöneet niiden tuottoja.

Yhdysvalloissa velkakatto aiheuttaa päänvaivaa poliitikoille

Yhdysvaltojen lakiin on kirjattu, että liittovaltion velka-aste ei saa ylittää tiettyä summaa. Velkakatto määrittää rahamäärän, jonka Yhdysvaltain hallitus saa lainata täyttääkseen voimassa olevat lakisääteiset velvoitteensa, mukaan lukien sosiaaliturva- ja terveydenhuoltoetuudet, puolustusmenot, valtionvelan korot, veronpalautukset ja muut maksut. Velkakattoa on vuoden 1960 jälkeen nostettu 78 kertaa väliaikaisesti tai pysyvästi sitä mukaa, kun velan määrä on kasvanut. Tällä hetkellä velkakaton määrä dollareissa on 31,4 biljoonaa. Raja ylitettiin jo tämän vuoden tammikuussa, mutta Yhdysvaltojen valtiovarainministeriö onnistui venyttämään valtiontaloutta niin, että takaraja siirtyi tulevalle kesälle. Tämän hetken arvion mukaan ehdoton raja tullaan ylittämään kesä- tai heinäkuun aikana.

Viime vuosina velkakaton nostoon on löydetty yhteisymmärrys melko kivuttomasti, mutta nyt poliittiset jakolinjat ovat Yhdysvalloissa laajempia kuin pitkään aikaan. Epävarmuutta kuvaavan liittovaltion velan luottoriskinvaihtosopimuksen taso on noussut ennätyskorkealle. Viime kädessä liittovaltion maksukyvyttömyys on edelleen varsin epätodennäköinen skenaario, mutta neuvotteluiden venyessä markkinoiden hermoilu saattaa lisääntyä.

Viikkokatsaus julkaistaan seuraavan kerran 9.5. Hyvää vappua!

 

Viikon markkinaindikaattorit

 

 

 

Periodi

Edellinen

Ma 24.4.

Saksa

Ifo-indeksi, liike-elämän luottamus

Huhtikuu

92.2

Ti 25.4.

USA

Kuluttajien luottamus

Huhtikuu

104.0

Ke 26.4.

Saksa

Kuluttajien luottamus

Toukokuu

-27.5

To 27.4.

Euroalue

Talouden luottamus (ESI)

Huhtikuu

99.8

To 27.4.

USA

Bkt-kasvu (n/n, vuotuistettu)

Q1

2.0 %

Pe 28.4.

Saksa

Bkt-kasvu (n/n, vuotuistettu)

Q1

0.3 %

Pe 28.4.

Saksa

Kuluttajahinnat

Huhtikuu

7.3 %

Pe 28.4.

Euroalue

Bkt-kasvu (v/v, 1. julkaisu)

Q1

1.3 %

Lähde: Bloomberg