Viikkokatsaus 12.6.2023: Uinuu, muttei nuku

Viime viikko oli markkinoilla varsin rauhaisa, vaikkakin Yhdysvaltojen tuoreimmat työttömyyskorvausluvut jaksoivat taas hämmentää. Alkavalla viikolla ei kannata turhaa nuokkua, sillä edessä on niin datapläjäyksiä kuin Fedin ja EKP:n kokoukset.

Viime viikko oli uutisvirraltaan varsin vaatimaton. Markkinatunnelmat palasivatkin jälleen lähes uneliaiksi, eikä osakemarkkinoilla nähty globaalisti merkittäviä liikkeitä suuntaan tai toiseen. Poikkeuksen tekivät Kiinan johdolla nousseet kehittyvät markkinat sekä Japani. Korot nousivat hieman Yhdysvalloissa, sen sijaan luottoriskipreemioissa lasku jatkui edelleen. Euro vahvistui hieman dollaria vastaan.

Keskeisimpiä viime viikolla saaduista talousluvuista olivat Yhdysvaltojen sekä Kiinan palvelualojen ostopäällikköindeksit. Yhdysvalloissa luvut yllättivät negatiivisesti, Kiinassa taas positiivisesti. Huomiota herättivät myös viikoittaiset työttömyyskorvausluvut Yhdysvalloissa. Hakemukset nousivat odotettua korkeammaksi ja vahvistivat muutamia viikkoja kestänyttä nousevaa trendiä.

Työmarkkinoiden viilentyminen antaa viitteitä talouskasvun viilentymisestä, mutta toisaalta työttömyyden kasvaessa työntekijöiden neuvotteluvoima palkan suhteen laskee, mikä taas puolestaan hillitsee inflaatiota ja sitä kautta laskee paineita ylläpitää tai jopa kiristää rahapolitiikkaa. Huomionarvoista on kuitenkin, että samaan aikaan avoimien työpaikkojen määrä on Yhdysvalloissa nousussa ja pula työntekijöistä on joillakin aloilla voimakastakin, mikä taas nostaa työntekijöiden neuvotteluvaraa ja sitä kautta inflaatiota. Selkeää kuvaa Yhdysvaltojen työmarkkinoiden suunnasta, saati sen vaikutuksesta inflaatioon ja talouteen onkin nyt vaikea saada. Viime viikon uutinen tulkittiin kuitenkin markkinoilla positiivisesti.

Valtion kirstuntäyttö alkakoon!

Pieniä yllätyksiä viime viikolla saatiin vähemmän seuratuilta Australian ja Kanadan keskuspankeilta. Keskuspankit odotusten vastaisesti nostivat ohjauskorkojaan, vaikka korkojen nostot oli jo ehditty lopettaa. Keskuspankit muistuttivat markkinoita edelleen korkeasta inflaatiosta ja sen taltuttamistarpeesta.

Markkinoiden enemmän seuraamat, eli Yhdysvaltojen keskuspankki (Fed) ja Euroopan keskuspankki (EKP) kokoustavat nyt alkaneella viikolla. Fedin odotetaan pitävän tauko koronnostoista, joskin Yhdysvaltojen tuoreimmat inflaatioluvut tulevat vielä ennen kokousta tiistaina, mikä voi vaikuttaa keskuspankin päätöksentekoon. Kiinnostavaa on myös, miten Yhdysvaltojen velkakaton nosto tulee vaikuttamaan keskuspankin toimiin. Lisävelan ottaminen tulee vähentämään markkinoiden likviditeettiä ja sitä kautta tukee tiukkaa rahapolitiikkaa eli auttaa keskuspankkien kamppailussa inflaatiota vastaan. Toisaalta jos likviditeetti heikkenee merkittävästi, se voi aiheuttaa markkinoilla erinäisiä häiriöitä, mitä keskuspankki ei luonnollisesti halua tapahtuvan. Pidemmällä aikavälillä markkinoiden odotukset ohjauskoron tasosta ovat nousseet hieman ja Yhdysvalloissa puhutaankin nyt tauosta nostojen lopettamisen sijaan.

Sen sijaan EKP:n odotetaan edelleen nostavan ohjauskorkoaan torstaisessa kokouksessaan. Pidemmällä aikavälillä Euroopan maltillistuva inflaatio rauhoittaa koronnosto-odotuksia. Markkinat odottavat kesälle nyt kahta nostoa.

Keskuspankkien lisäksi ensi viikolla kiinnostusta herättävät Yhdysvaltain inflaatioluvut sekä iso kasa muun muassa teollisuuden aktiviteettia kuvaavia lukuja.

Yhdysvaltojen lainanantoa kannattaa pitää nyt silmällä

Pankkien luotonanto hidastuu Yhdysvalloissa. Vaikka finanssikriisi ei näytäkään todennäköiseltä, tilanne on huonon puoleinen, sillä jos lainahanat ovat kiinni, se tulee vähentämään investointeja sekä kulutusta ja sitä kautta hidastaa talouskasvua. Talous käy jo hitaalla erityisesti teollisuussektorilla ja eikä lisää hiivutusta kaivata.

Yrityspuolella pankit eivät toki ole ainoa keino saada lainaa, vaan yksi vaihtoehto on myös markkinaehtoinen rahoitus. Vielä toistaiseksi luottoriskipreemiot, eli mitä yritykset joutuvat lainastaan riskittömän koron päälle maksamaan, ovat olleet varsin maltillisia. Luottoriskipreemioita kannattaa kuitenkin pitää silmällä, sillä jos ne lähtisivät nousemaan, yksi lainanantokanava tukkeutuisi, mikä olisi talouden kannalta huono merkki.
Historiallisesti luotonannon kehitys on ollut yksi osakemarkkinoiden kehitystä ennakoiva mittari ja myös siksi sijoittajien kannattaa pitää se nyt mielessä.

 

Viikon markkinaindikaattorit

 

 

 

Periodi

Edellinen

Ti 13.6

Saksa

Kuluttajahinnat

Toukokuu

-6.1 %

Ti 13.6.

Saksa

ZEW-indeksi, rahoitusmarkkinoiden luottamus

Kesäkuu

-14.0

Ti 13.6.

USA

Kuluttajahinnat

Toukokuu

4.1 %

Ke 14.6.

Euroalue

Teollisuustuotantu v/v

Huhtikuu

0.7 %

To 15.6.

USA

Vähittäiskauppa

Toukokuu

0.0%

To 15.6.

USA

Teollisuustuotanto (k/k)

Toukokuu

0.1 %

To 15.6.

USA

New yorkin teollisuuden luottamus

Kesäkuu

-15.1 %

To 15.6.

USA

Philadelphian teollisuuden luottamus

Kesäkuu

-20.00 %

Pe 16.6.

USA

Kuluttajien luottamus

Kesäkuu

60.5

Pe 16.6.

Euroalue

Inflaatio

Toukokuu

6.1 %

Lähde: Bloomberg