Viikkokatsaus 14.8.2023: Toisenlaisia ongelmia

Rauhalliset kesätunnelmat jatkuvat markkinoilla. Yhdysvaltojen inflaatioluvut kääntyivät nousuun ja ohjauskorkojen laskeminen näyttää taas hieman kaukaisemmalta. Kiinassa ollaan hyvin erilaisissa tunnelmissa, kun maa painii deflaation kanssa.

Kesä vietettiin varsin rauhallisissa tunnelmissa eikä elokuukaan ole alkanut turhan vauhdikkaasti. Globaalin osakemarkkinan nousu on viime viikkoina hieman hyytynyt ja toimialojen väliset tuotot ovat tasaantuneet. Korkomarkkinoilla on nähty viime aikoina enemmän liikehdintää sen jälkeen, kun luottoluokitusyhtiö Fitch laski Yhdysvaltojen luottoluokitusta AAA-luokasta AA+-tasolle ja liittovaltio itse viesti lisäävänsä valtionlainojensa tarjontaa.

Viime viikolla saatiin tuoretta tietoa Yhdysvaltojen inflaatiotilanteesta. Heinäkuun inflaatioluvut olivat hieman alle odotusten, mutta kuitenkin edellistä kuukautta korkeampia. Näyttäisikin siltä, että inflaation lasku kohti keskuspankin (Fed) kahden prosentin tavoitetta on ainakin hetkellisesti siirtynyt tauolle. Ydininflaatio laski hieman kesäkuusta ollen 4,7 prosenttia (4,8). Tarkemmin lukuja tarkastellessa voi saada tukea niin oletukselle inflaation kiihtymisestä kuin päinvastoinkin eikä inflaatiopolku eteenpäin ole selkeä. Alkuvuoden toiveet korkojen laskun aloittamisesta Yhdysvalloissa jo tänä syksynä näyttävätkin nyt kaukaisilta. Markkinat odottavat Yhdysvaltojen keskuspankin pitävän silti seuraavassa, eli syyskuun, kokouksessa taukoa korkojen nostoista. Ensi vuodelle markkinat hinnoittelevat viisi korkojen laskua. Jos inflaatiopaine kuitenkin pitää pintansa tai jopa kasvaa syksyn aikana, odotuksia korkojen laskuista jouduttaneen säätämään alaspäin. Perjantaina saadun datajulkistuksen mukaan tuottajahinnat olivat nousussa, mikä ei ainakaan omalta osaltaan lupaile helpotusta inflaatiotilanteeseen.

Idässä taas ollaan päinvastaisten huolien äärellä, kun viime viikon datajulkaisun mukaan talousmahti Kiina ajautui deflaatioon. Maan palautuminen koronapandemiasta on ollut odotuksia hitaampaa. Palvelussektori on pärjännyt kohtalaisesti, mutta erityisesti teollisuuspuolen menestys on ollut varsin heikkoa eikä kiinteistömarkkinoidenkaan tilanne ole kummoinen. Lisäksi investoinnit Kiinaan ovat pienentyneet merkittävästi. Suuria valtiollisia elvytystoimia ei kuitenkaan olla vielä nähty, vaikka kohdennettuja toimia on tehty.

Yhdysvalloissa tuloskausi on jo loppusuoralla. Yleisesti ottaen tulokset ovat tulleet alas viime vuoteen verrattuna, mutta pysyneet odotuksia parempina. Sijoittajat eivät ole kuitenkaan juuri odotuksia ylittäneitä yhtiöitä palkinneet, ja ennakoitua heikommin pärjänneitä taas on rangaistu ankarasti. Erityisesti teknologiayhtiöiden arvostustasoon on leivottu paljon odotuksia eikä pettymyksiä parane tuottaa. Euroopassa tuloskautta on vielä jäljellä pidemmälti. Alkuvuodesta yritykset raportoivat vielä varsin vahvoja tuloksia, mutta toisella kvartaalilla suunta on viime vuoteen verrattuna alaspäin. Alkuvuoden aikana vahvasti pärjänneiden luksusyhtiöiden raportteja odotetaan edelleen.

Viikon markkinaindikaattorit

 

 

 

Periodi

Edellinen

Ti 15.8.

Saksa

ZEW-indeksi, rahoitusmarkkinoiden luottamus

Elokuu

-14.7

Ti 15.8.

USA

Vähittäismyynti, pl. autot (k/k)

Heinäkuu

0.3 %

Ke 16.8.

Euroalue

Bruttokansantuote (n/n, 1. julkaisu)

Q2

0.3 %

Ke 16.8.

Euroalue

Teollisuustuotanto (v/v)

Kesäkuu

-2.2 %

Ke 16.8.

USA

Teollisuustuotanto (k/k)

Heinäkuu

-0.5 %

Ke 16.8.

USA

Keskuspankin korkokokouksen pöytäkirja

Heinäkuu

-

Lähde: Bloomberg