Viikkokatsaus 19.6.2023: Keskuspankkien johdolla kohti kesää

Viime viikolla vietettiin keskuspankkien superviikkoa, kun niin Euroopan, Yhdysvaltojen ja Japanin keskuspankit pitivät korkokokouksensa. Lännessä jatketaan odotetusti haukkamaisissa tunnelmissa, kun taas Aasia porskuttaa omassa rytmissään.

Vaikka viikko oli keskuspankkien korkokokousten värittämä, ei järisyttäviä yllätyksiä kuitenkaan tullut. Korkotaso nousi vain hivenen ja yrityslainojen riskilisät supistuivat. Euro vahvistui suhteessa Yhdysvaltain dollariin tasolle 1,09.

Osakemarkkinat kehittyivät viime viikolla positiivisesti, kun tuottokehitys oli kaikilla keskeisillä markkinoilla positiivisella puolella. Kurssinousua ovat viime aikoina vetäneet muutamat amerikkalaiset teknologiayhtiöt, mikä näkyy kasvufaktorin sekä niiden toimialojen yliperformanssina, joille kyseiset yhtiöt asettuvat. Osakemarkkinoiden nousu on nostanut arvostustasoja. Yhdysvalloissa ollaan markkinan historiallisen keskiarvon yläpuolella P/E-lukujen keskiarvon ollessa noin 20 paikkeilla. Eurooppa on tällä hetkellä alle oman historiallisen keskiarvonsa, kun P/E-lukujen keskiarvo on noin 13. Arvostusero Yhdysvaltojen ja Euroopan välillä onkin merkittävä, mutta selittyy osittain toimialarakenteella, sillä Yhdysvalloissa korkeammin arvostettuja teknologiayhtiöitä on enemmän.

Viime viikon keskeisimpiä datajulkistuksia olivat Yhdysvaltojen ja Euroopan tuoreimmat inflaatioluvut. Yhdysvalloissa toukokuun inflaatio oli +4,0 prosenttia ja energian ja ruoan hinnan muutoksista putsattu ydininflaatio +5,3 prosenttia. Euroalueen toukokuun inflaatio oli +6,3 prosenttia ja ydininflaatio +5,3 prosenttia. Inflaatio siis maltillistuu molemmin puolin Atlanttia, mutta pysyy kuitenkin edelleen selvästi keskuspankkien tavoitetta korkeammalla.

Yhdysvaltojen keskuspankki (Fed) avasi keskuspankkien superviikon keskiviikkoisella kokouksellaan. Fed piti tauon koronnostoista ja jätti rahapolitiikkansa odotetusti ennalleen eli 5,00–5,25 prosentin vaihteluvälille. Markkinoiden huomio kiinnittyikin kokouksesta saatuihin kommentteihin tulevaisuuden näkymistä, jotka olivat hieman odotettua haukkamaisempia. Muun muassa Fedin johtokunnan jäsenten arviot ohjauskoron tasosta nousivat aiempiin arvioihin verrattuna. Jäsenten itsenäisesti antamien arvioiden (niin sanottu dot plot -graafi) mediaani viittaisi vielä kahteen koronnostoon loppuvuoden aikana. Fedin pääjohtaja Jerome Powell korosti kuitenkin tulevien päätösten olevan riippuvaisia tulevaisuudessa saatavasta talousdatasta. Powellin mukaan nyt koronnostoissa otettu tauko antaa keskuspankille aikaa arvioida jo tehtyjen toimien välittymistä talouteen.

Euroopan keskuspankki (EKP) nosti ohjauskorkojaan odotetusti pykälällä. Talletuskoron uusi taso on 3,5 prosenttia ja maksuvalmiusluoton koron 4,0 prosenttia. Markkinat odottivat myös EKP:n kokouksesta erityisesti kommentteja tulevaisuudesta. EKP:n pääjohtaja Christine Lagarde arvioi, että ohjauskorkoa nostetaan uudelleen heinäkuun kokouksessa ja mahdollisesti vielä syksyllä. Lagarden viestiä vahvisti päivitetty inflaatioennuste, jossa ydininflaatioennustetta nostettiin tuntuvasti vuosille 2023–2024. Lisäksi keskuspankki vahvisti aiemmin kommunikoidun suunnitelman keskeyttää arvopaperien osto-ohjelman (APP) myötä ostettujen velkakirjojen uudelleensijoittaminen heinäkuussa. Päätös nopeuttaa EKP:n taseen supistamista.

Japanin keskuspankilta ei tullut muutoksia rahapolitiikkaan. Keskuspankki piti siis ohjauskorkonsa odotetusti nollassa ja jatkaa rahapoliittista elvytystä. Päätöksen jälkeen jeni jatkoi heikentymistään. Vuoden alusta lukien jeni on heikentynyt euroa vastaan noin 10 prosenttia.

Kiinan keskuspankki yllätti markkinat pienellä koronlaskulla. Lisäksi hallinto ilmoitti lisäelvytyksestä maan kiinteistösektorille. Kiinan markkinat reagoivat uutisiin positiivisesti.

Englannin keskuspankki on vuorossa juhannusaaton aattona 22. kesäkuuta. Markkinat odottavat yhden pykälän koronnostoa nykyisestä 4,5 prosentin tasosta 4,75 prosenttiin.

Viikkokatsaus jää kesätauolle ja seuraava katsaus ilmestyy taas elokuussa. Hyvää kesää!

 

Viikon markkinaindikaattorit

 

 

 

Periodi

Edellinen

Ti 20.6

Saksa

Tuottajahinnat v/v

Kesäkuu

4.1 %

Ke 21.6

Britannia

Kuluttajahinnat (v/v)

Toukokuu

8.7 %

Ke 21.6

Britannia

Tuottajahinnat v/v

Kesäkuu

3.9 %

To 22.6

Euroalue

Kuluttajien luottamus

Kesäkuu

17.4

Pe 23.6

Britannia

Vähittäiskauppa v/v

Toukokuu

-3.0%

Pe 23.6

Britannia

Ostopäällikköindeksi

Toukokuu

53.9

Pe 23.6

USA

Ostopäällikköindeksi

Toukokuu

54.5

Pe 23.6

Euroalue

Ostopäällikköindeksi

Toukokuu

53.3

Pe 23.6

Saksa

Ostopäällikköindeksi

Toukokuu

54.3

Lähde: Bloomberg