Viikkokatsaus 6.3.2023: Osakkeet nousivat, inflaatio ei ota laskeakseen

Markkinoilla viikko kääntyi lopulta positiiviseksi, kun osakkeet Euroopassa, Yhdysvalloissa ja kehittyvillä markkinoilla nousivat plussalle. Kiinan talous jatkaa nopeaa toipumistaan rajoitteista, vaikka geopoliittista ruuvia ollaan kiristämässä Tyynenmeren molemmin puolin.

Vaikeasti alkanut markkinaviikko kääntyi duurivoittoiseksi osakkeiden käännyttyä nousuun Euroopassa, Yhdysvalloissa ja kehittyvillä markkinoilla loppuviikosta. Yhdysvallat ovat kirineet hieman Eurooppaa kiinni osakemarkkinoilla, mutta eroa on vielä kurottavana. Korot laskivat hieman loppuviikosta, mikä nosti esimerkiksi yhdysvaltalaisen Nasdaq-indeksin arvostusta.

Isossa kuvassa korot ovat kuitenkin nousussa, mikä on painanut etenkin euromääräisten valtionlainojen arvostuksia. Samaan aikaan osakemarkkinoiden riskipreemiot ovat laskeneet todella alhaisiksi kuvastaen korkomarkkinoiden tuotto-odotusten houkuttelevuutta suhteessa osakkeisiin. Osakkeiden riskipreemiot ovat laskeneet kolmesta syystä: tulosodotukset ovat jääneet jumiin paikoilleen, riskitön korko on noussut selvästi ja viimeisten kuukausien aikana myös osakkeiden hinnat ovat nousseet.

Jotta osakkeiden riskipreemiot ja tuotto-odotukset kääntyisivät taas nousuun, yhden kolmesta skenaariosta on toteuduttava:

  • osakkeiden hintojen on laskettava
  • yritysten tulosten tai tulosodotusten on noustava
  • riskittömän koron on laskettava

Inflaatio pysynyt odotuksia korkeampana

Vuoden alussa markkinoilla laajalti vallinnut uskomus oli, että vuoden 2023 markkinatarina keskittyisi inflaation sijaan talouskasvuun. Narratiivin vaihdos johtui siitä, että inflaatio kääntyi laskuun syksyn huippulukemista ja hintojen uskottiin jatkavan tasaantumistaan alkaneen vuoden aikana.

Inflaatio ei kuitenkaan ole laskenut odotusten mukaisesti. Euroalueen tammikuun inflaatio oli 8,5 prosenttia vuositasolla, kun odotus oli 8,2. Luvut eivät tue markkinoilla laajalti hinnoiteltua tarinaa, jonka mukaan hintojen nousu hidastuisi takaisin kahden prosentin tavoitetasoon vuoden loppuun mennessä. Soppaa saentaa palveluiden voimakkaasti noussut inflaatio, joka on tyypillisesti ”tahmeampaa”, eli pidempään korkeana pysyvää, kuin tavaroiden hintojen inflaatio. Euroopan hintojen nousu on aiemmin pistetty yksinomaan energian hintojen nousun piikkiin, mutta se on nyt syytä unohtaa.

Kiinassa talousaktiviteetti kiihtyy

Kiinan talous on jatkanut avautumistaan syksyllä lepoon lasketun nollakoronapolitiikan myötä. Viime viikolla maasta saadut ostopäällikköindeksiluvut yllättivät markkinat positiivisesti niin palvelu- kuin tuotantosektoreilla nousemalla korkeimmilleen sitten koronapandemian alun. Ostopäällikköindeksit koostuvat yritysten ostopäälliköille tehtyjen kyselyiden tuloksista ja kuvaavat yritysten tuotantoa, uusia tilauksia, työllisyystasoa ja muita olennaisia indikaattoreita.

Myös lento-, laiva- ja julkisen liikenteen vilkkautta kuvaava data kertoo, että ihmiset ovat lähteneet liikkeelle kodeistaan Kiinassa. Uutiset ovat hyviä sekä Kiinan että maailman taloudelle, sillä Kiinan vahva kasvu piristää myös haasteiden kanssa painivien länsimaiden talouksia. Kiina on myös siitä hyvässä tilanteessa, että inflaatio ei ole lähtenyt kiihtymään sen talousalueella. Se tarkoittaa, että mikäli maa kohtaa kapeikkoja elpyvän talouskasvun tiellä, se voi rauhassa elvyttää ilman pelkoa hintojen karkaamisesta.

Samaan aikaan geopoliittista tilannetta ja suurvaltojen välisiä suhteita viilentävät Ukrainan sodan korostamat jakolinjat ja viime aikojen sääpalloselkkaukset.

Alkanut viikko tarjoilee Euroopan tuloskauden jälkimaininkien lisäksi teollisuustuotanto- ja työllisyyslukuja Yhdysvalloista.

 

Viikon markkinaindikaattorit

 

 

 

Periodi

Edellinen

Ma 6.3.

Euroalue

Vähittäismyynti (v/v)

Tammikuu

-2.8 %

Ma 6.3.

USA

Tehdastilaukset (k/k)

Tammikuu

1.8 %

Ti 7.3.

Saksa

Teollisuustilaukset (k/k)

Tammikuu

3.2 %

Ke 8.3.

Saksa

Teollisuustuotanto (k/k)

Tammikuu

-3.1 %

Ke 8.3.

Saksa

Vähittäismyynti (v/v)

Tammikuu

-6.6 %

Ke 8.3.

Euroalue

Bruttokansantuote (v/v)

Q4

2.3 %

Pe 10.3.

USA

Maatalouden ulkopuolisten työpaikkojen muutos (k/k)

Helmikuu

517 000

Lähde: Bloomberg