Viikkokatsaus 2.10.2023: Kohti korkohuippua ja sen yli

Keskuspankit ovat viime viikkoina pitäneet ahkerasti korkokokouksiaan. Millaisia päätöksiä kokouksissa tehtiin? Entä millaisia odotuksia rahapolitiikkaan kohdistuu jatkossa?

Markkinatilanne on viime viikkoina pysynyt verrattain rauhallisena. Keskeisimpinä tapahtumina voidaan pitää keskuspankkien korkokokouksia, joita on pidetty viime viikkoina tiuhaan tahtiin ympäri maailmaa.

Muutoksia markkinoilla on nähty pääasiassa koroissa, jotka ovat nousseet jonkin verran kuluneiden viikkojen aikana. Tämä on puolestaan johtanut hienoiseen laskuun osakemarkkinoilla.

Alkanut viikko näyttää datakalenterin osalta suhteellisen rauhalliselta. Luvassa on kuitenkin ainakin Yhdysvaltojen ostopäällikköindeksien ja syyskuun työmarkkinaraportin julkaisu.

Odotukset rahapolitiikan keventämisestä siirtyneet tuonnemmaksi

Käytännössä kaikki keskeisimmät keskuspankit ovat pitäneet korkokokouksensa viimeisimpien viikkojen aikana. Merkittävimpänä pidetty Yhdysvaltain keskuspankki Fed jätti odotetusti ohjauskorkonsa ennalleen. Keskuspankin jäsenet nostivat kuitenkin kokouksessa arvioitaan ohjauskoron tulevasta tasosta odotettua vahvemman talouskehityksen vuoksi.

Mielenkiintoinen uutinen Fedin kokouksesta on myös se, että keskuspankki nosti talouskasvuennustettaan merkittävästi erityisesti tämän vuoden ennusteen osalta. Aiemman 1,0 prosentin talouskasvuennusteen sijaan Fed nosti ennustettaan 2,1 prosenttiin. Vuodelle 2024 keskuspankki nosti ennustettaan niin ikään 1,1 prosentista 1,5 prosenttiin.

Jos talous tulee kasvamaan odotettua nopeammin, on myös inflaatiopaine kovempi. Tämän vuoksi keskuspankki olettaa, että ohjauskorko tullaan pitämään korkeana jonkin verran pidempään kuin aiemmin odotettiin. Korkotason laskua saadaan yhä siis jäädä odottelemaan.

Atlantin toisella puolella Englannin keskuspankki piti myös ohjauskorkonsa ennallaan – kuitenkin odotusten vastaisesti. Yleinen odotus markkinoilla oli, että ohjauskorko nousisi yhden pykälän eli 0,25 prosenttiyksikköä. Pohjoismaissa Ruotsin ja Norjan keskuspankit päätyivät puolestaan nostamaan ohjauskorkojaan yhdellä pykälällä.

Yleisesti ottaen kaikkien länsimaisten keskuspankkien osalta markkinat odottavat tällä hetkellä, että ohjauskorot pysyvät ennallaan tai nousevat hieman loppuvuoden aikana. Merkittäviä koronnostoja tuskin on siis enää luvassa, ja fokus on siirtynyt jo ennemminkin siihen, milloin ohjauskorkojen laskuja aletaan nähdä ensimmäisten keskuspankkien osalta.

Aiemmin markkinoiden ennusteena oli, että Fed olisi lähtenyt laskemaan ohjauskorkoaan ennen Euroopan keskuspankkia. Tilanne on kuitenkin kääntynyt päälaelleen, kun talouskehitys Yhdysvalloissa on ollut odotuksia vahvempaa, samalla kun Euroopassa kasvu on ollut odotuksia heikompi. Tällä hetkellä markkinoilla arvioidaankin EKP:n vastaavan ensimmäisestä korkojen laskusta, kun sen aika joskus tulevaisuudessa koittaa. Toisaalta odotettuun korkojen laskun aloittamiseen on vielä pitkä aika, ja kuten kuluneen vuoden tapahtumat ovat osoittaneet, voivat tilanteet muuttua merkittävästi lyhyelläkin aikavälillä.

Talouskehitys Euroopassa odotuksia heikompaa

Talouskehityksen osalta kuluneen vuoden aikana on seurattu Yhdysvaltojen ja Euroopan eriäviä polkuja. Yhdysvalloissa talouskehitys on ollut odotuksia vahvempaa, kun taas Euroopassa se on ollut odotettua heikompaa.

Kuluvan vuoden ennuste Yhdysvaltojen bruttokansantuotteelle (BKT) on noin 2 prosenttia, mikä on maalle hieman totuttua maltillisempi kasvuvauhti. Ennuste on kuitenkin muuttunut huomattavasti suhteellisen lyhyessä ajassa, sillä vielä alkukesästä Yhdysvaltoihin odotettiin noin prosentin BKT:n kasvua kuluvalle vuodelle.

Euroopassa samankaltaisia muutoksia ennusteissa ei kuitenkaan ole nähty, vaan ennusteet ovat pysyneet hyvin stabiileina kuluvien kuukausien aikana. Tällä hetkellä Eurooppaan ennustetaan alle prosentin BKT:n kasvua vuodelle 2023 eli tilanne on myös tämän suhteen Yhdysvaltoja murheellisempi.

Positiivisia uutisia euroalueen osalta on kuitenkin näkyvissä inflaation saralla, sillä alueen inflaatio maltillistui syyskuussa odotuksia enemmän. Energian ja ruuan hinnan muutoksista putsattu ydininflaatio oli ennakkotietojen mukaan syyskuussa 4,5 prosenttia, joten hieman ilonaihetta löytyy myös täältäpäin maailmaa.

Viikon markkinaindikaattorit

 

 

 

Periodi

Edellinen

Ma 2.10.

USA

Teollisuuden luottamus (ISM)

Syyskuu

47.6

Ke 4.10.

Euroalue

Tuottajahinnat (v/v)

Elokuu

-7.6 %

Ke 4.10.

Euroalue

Vähittäismyynti (v/v)

Elokuu

-1.0 %

Ke 4.10.

USA

Tehdastilaukset (k/k)

Elokuu

-2.1 %

Pe 6.10.

Saksa

Teollisuuden tilaukset (v/v)

Elokuu

-10.5 %

Pe 6.10.

USA

Maatalouden ulkopuolisten työpaikkojen muutos (k/k)

Syyskuu

187 000