Viikkokatsaus 18.9.2023: EKP:n kyyhkymäinen koronnosto ennakoi korkohuipun saavuttamista

Inflaatiotaso kääntyi pitkästä aikaa takaisin nousuun Yhdysvalloissa öljyn hinnan kohoamisen takia. Dollari jatkoi vahvistumistaan euroa vasten, ja EKP nosti ohjauskorkonsa euroajan korkeimmalle tasolle.

Viime viikko oli markkinoiden näkökulmasta tapahtumarikas. Euroopan Keskuspankki EKP nosti ohjauskorkojaan 25 korkopisteellä, eli 0,25 prosenttiyksiköllä. EKP:n talletuskorko on nyt 4,0 prosenttia, korkeampi kuin kertaakaan sitten euron käyttöönoton vuonna 1999.

EKP:n viime viikon korkokokouksesta odotettiin markkinoilla pikemmin haukkamaista taukoa kuin nyt saatua nostoa. EKP:n pitää kuitenkin todennäköisesti alkaa laskea ohjauskorkoaan nopeammalla aikataululla kuin Yhdysvaltojen keskuspankki Fedin. Mikäli talouskasvu jatkuu hitaana tai negatiivisena, poliittinen paine korkojen laskua kohtaan kasvanee Euroopassa. Tällä hetkellä markkinoilla ennustetaan EKP:n laskevan ohjauskorkoaan ensimmäisen kerran jo loppukeväästä. Siksi nyt nähtyä koronnostoa kuvailtiin markkinoilla kyyhkymäiseksi.

Huomionarvoista on, että EKP:n yksittäisten jäsenten antamat viestit ovat olleet ristiriidassa keskenään. Tämän takia keskuspankin markkinoille suunnattu kokonaisviesti on jäänyt hieman epäselväksi.

Yhdysvaltojen kuluttajahintaindeksi ei tarjoillut suuria yllätyksiä

Yhdysvaltojen kuluttajahintaindeksi nousi elokuussa edelliskuusta 3,7 prosenttia (odotus 3,6, heinäkuussa 3,2). Nousu johtui hyvin pitkälti öljyn ja polttonesteiden voimakkaasta noususta kesäkuun tasolta. Ruoan ja energian hinnasta puhdistettu, niin sanottu ydininflaatio puolestaan laski odotusten mukaisesti 4,3 prosenttia edelliskuusta.

Vaikka kokonaiskuvassa hintaindeksi oli odotusten mukainen ja Fed seuraa ensisijaisesti ydininflaation kehitystä, öljyn hinnan merkittävä nousu on silti huomionarvoinen asia. Öljyn hinta on historiallisesti korreloinut vahvasti pohjahintoihinkin, koska polttoaineen hinta vaikuttaa logistiikkaketjujen ja toimitusten kautta yleiseen hintatasoon.

Koska Yhdysvaltojen talous vetää tällä hetkellä paljon Eurooppaa paremmin ja koska työmarkkinat ovat edelleen kireät, Fedillä ei ole kiirettä oman ohjauskorkonsa laskussa. Keskuspankin puheenjohtaja Jerome Powell kertoi elokuussa Fedin navigoivan tähtien mukaan pilvisen taivaan alla viitaten talous- ja inflaationäkymien utuisuuteen. Powellin odotetaan ilmoittavan ohjauskoron pysyvän ennallaan tämän viikon keskiviikon korkokokouksessa.

Kiinan talous elpyy hitaasti

Kiinan teollisuustuotanto ja vähittäismyynti ovat kasvaneet odotuksia nopeammin loppukesän aikana. Teollisuustuotanto nousi elokuussa 4,5 prosenttia ja vähittäismyynti 4,6. Talousvaikeuksissa painivan maan viranomaiset, etenkin keskuspankki PBC, ovat tehneet tukitoimia vain vähitellen, mistä varsinkin läntisillä markkinoilla on oltu pettyneitä. Yksittäiset toimet kuitenkin kasaantuvat, ja niillä voi ajan kuluessa olla suurikin positiivinen merkitys maan talouskasvun näkökulmasta.

Viime viikolla PBC lisäsi talouden tukitoimiaan alentamalla pankkien varantovaatimusta 0,25 prosenttiyksiköllä (nyt 7,4 prosenttia). Toimen ennustetaan lisäävän rahoitusjärjestelmän likviditeettiä ja helpottavan siten pankkien liikkumavaraa.

Mitä seurata tällä viikolla?

Alkanut viikko tarjoaa sijoittajille ainakin runsaasti keskuspankkitoimintaa. Yhdysvaltojen korkokokous järjestetään keskiviikkona, Sveitsin, Ruotsin, Norjan ja Englannin keskuspankkien kokoukset torstaina ja Japanin perjantaina. Sveitsin, Ruotsin ja Norjan keskuspankkien osalta odotukset ovat noin 50/50 sen suhteen, nostavatko ne ohjauskorkoaan vai pitävätkö sen nykyisellä tasolla. Englannin keskuspankin odotetaan nostavan ohjauskorkoaan 0,25 prosenttiyksiköllä ja Japanin keskuspankin odotetaan jatkavan löysää korkopolitiikkaansa ja säilyttävänsä nykyisen korkotason.

Lisäksi loppuviikosta julkaistaan euroalueen kuluttajaluottamusluvut sekä euroalueen ja Yhdysvaltojen yhdistetyt ostopäällikköindeksit.

Viikon markkinaindikaattorit

 

 

 

Periodi

Edellinen

Ke 20.9.

USA

Keskuspankin korkopäätös

Syyskuu

5.25 % - 5.5 %

To 21.9.

Euroalue

Kuluttajien luottamus, (1. julkaisu)

Syyskuu

-16.0

Pe 22.9.

Saksa

Yhdistetty ostopäällikköindeksi (1. julkaisu)

Syyskuu

44.7

Pe 22.9.

Euroalue

Yhdistetty ostopäällikköindeksi (1. julkaisu)

Syyskuu

47.0

Pe 22.9.

USA

Yhdistetty ostopäällikköindeksi (1. julkaisu)

Syyskuu

50.4

Lähde: Bloomberg