Miksi varautua omaan kuolemaan ja miten?
Oma kuolema on läheisille vaikea tilanne, mutta siitä aiheutuvaa työtaakkaa voi helpottaa etukäteen. Kuoleman lisäksi elämän loppuvaiheen päätökset voivat kuormittaa läheisiä. Hoida nämä asiat kuntoon ja vähennä käytännön järjestelyiden aiheuttamaa ylimääräistä työtä.
Kuolemaan varautuminen on epämukava aihe ja moni lykkää sitä eteenpäin. Koskaan ei voi tietää, mitä tapahtuu, mutta nuorena näiden asioiden hoitaminen käy helposti ja sen jälkeen niitä ei enää usein tarvitse miettiä. Voit helpottaa läheistesi taakkaa ja varmistaa esimerkiksi, että varallisuutesi siirtyy eteenpäin haluamallasi tavalla tai että sosiaalisen median tilisi suljetaan. Mitä vanhemmaksi eletään, sitä lähemmäksi kuolema tulee, mutta nuorenakaan ei voi tietää, kuinka paljon aikaa on jäljellä.
Oma kuolema on läheisille vaikea tilanne, mutta siitä aiheutuvaa työtaakkaa voi helpottaa etukäteen. Kuoleman lisäksi elämän loppuvaiheen päätökset voivat kuormittaa läheisiä. Hoida nämä asiat kuntoon ja vähennä käytännön järjestelyiden aiheuttamaa ylimääräistä työtä:
1. Hoitotahto
Hoitotahto määrittää elämäsi loppuvaiheen hoidon, jos et itse enää pysty vaikuttamaan hoitopäätöksiin. Hoitotahdossa ilmaistaan oma toive siitä, millaista hoitoa elämän loppuvaiheessa tehdään. Hoitotahtoon voidaan joutua tukeutumaan, jos olet tajuttomana tai esimerkiksi muistisairas. Näissä tilanteissa hoitohenkilökunnan täytyy kunnioittaa toivettasi hoidosta.*
2. Valtakirja ja edunvalvontavaltuutus
Valtakirjavaltuutuksella voit valtuuttaa toisen henkilön toimimaan puolestasi. Tämä on käytännössä hoitotahdon sijaan muihin asioihin kohdistuva valtuutus, tyypillisesti pankkiasioiden hoitamiseen tai viranomaisten luona asiointiin. Yksilöidyssä valtakirjassa yksilöidään ne nimenomaiset asiat, joita se koskee ja mainitaan valtuutetun henkilön nimi sekä mille ajalle valtuutus on.
Toisin kuin valtakirja edunvalvontavaltuutus on asiakirja, joka tulee voimaan vasta tarvittaessa. Edunvalvontavaltuutus voidaan vahvistaa sillä edellytyksellä, että valtuuttaja ei enää kykene hoitamaan asioita, joita valtuutus koskee. *
3. Henkivakuutus
Henkivakuutus auttaa valitsemaasi edunsaajaa taloudellisesti kuolemasi jälkeen, esimerkiksi puolisoasi arjen pyörittämiseen. Edunsaajalle maksettava kertakorvaus ei vähennä lakisääteisiä korvauksia. Henkivakuutusta voi hakea vaivattomasti netissä. Korvausmäärä tulee mitoittaa tarvepohjaisesti elämäntilanteen huomioiden. Lue miten valita henkivakuutukselle sopiva korvaussumma.
Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.
4. Elinluovutustahto
Elinluovutustahdolla ilmaiset tahdon luovuttaa elimiäsi ja kudoksiasi elinsiirtoihin oman kuolemasi jälkeen. Elinsiirroilla voidaan pelastaa muita henkilöitä esimerkiksi munuais-, maksa-, sydän-, haima- tai suolistosairauksien hoidossa. Oman elinluovutustahdon voi tehdä Omakanta-palvelussa.
5. Testamentti
Testamentin tekemisellä voi vaikuttaa siihen, miten omaisuus jaetaan kuoleman jälkeen. Sinulla on esimerkiksi mahdollisuus ottaa kantaa ennakkoperintöihin, päättää toissijaisista perillisistä, suunnitella verotusta ja sulkea lasten mahdollisten puolisoiden avio-oikeus pois testamentilla saadusta omaisuudesta. Testamentin tekeminen on lähes aina hyödyllistä, sinulle itsellesi ja läheisillesi.
Muista myös sosiaalinen media
Näiden lisäksi on muitakin asioita, joita voi tehdä helpottaakseen läheisiä oman kuoleman jälkeen. Esimerkiksi omille sosiaalisen median kanaville voi nimetä henkilön, joka voi hallinnoida tai poistaa tilin kuolemasi jälkeen. Toisaalta omien virallisten paperien ja dokumenttien järjestäminenkin on yksi asia, joka helpottaa läheisiäsi kuolemasi jälkeen. Kun tärkeimmät asiat on suunniteltu ennakkoon, on läheisillä aikaa surra rauhassa.
Juttu on julkaistu Mandatum Magazinessa alun perin 20.3.2023