Oh La La – viinikeräilijää kutkuttavat rhônelaiset

E. Guigal kuuluu Rhônen maineikkaimpiin viinitiloihin. Sen kruununjalokivet, legendaariset La La -tarhaviinit, ovat viiniharrastajien himoitsemia harvinaisuuksia. Kolmatta sukupolvea edustava Philippe Guigal on nyt kirjoittamassa oman, keräilijöitä kutkuttavan lukunsa talon palstaviinisaagaan.

Marcel & Philippe Guigal

Pengerretyt kiviterassit kiemurtelevat epäsäännöllisesti La Moulinen jyrkällä rinnetarhalla. Syrah-köynnökset paistattelevat lempeässä syysauringossa, ja Côte-Rôtien viinitarhojen välissä maisemaa halkovat kapeat serpentiinitiet.

E. Guigalin tarina alkaa näistä Pohjois-Rhônen maisemista. Vuonna 1924 Rhônen laakson viinien maine laahasi tosin kaukana Bordeaux’n ja Bourgognen takana.

”Kun isoisäni Etienne Guigal saapui tänne 14-vuotiaana, alueen vaurauden takana olivat aprikoosiviljelmät, eivät suinkaan viinit. Kilosta aprikooseja maksettiin kuusi kertaa enemmän kuin kilosta rypäleitä”, Philippe Guigal sanoo ja virnistää.

Nykyisin himoittu viininviljelysmaa näillä seuduin maksaa vähintään miljoona euroa hehtaarilta.

Etienne Guigal
Etienne Guigal

Nuorta Etienneä vetivät puoleensa aprikoosien sijaan viinit. Hän alkoi etsiä rinteiltä parhaita kasvupaikkoja. Kyläläiset hehkuttivat nimenomaan La Moulinen amfiteatterin mallista tarhaa, jossa rypäleet pääsivät nauttimaan maksimaalisesta auringonpaisteesta. Yksi tarhan salaisuuksista oli köynnösten korkea ikä. Sen iäkkäimmät köynnökset on istutettu vuonna 1893, suuren Phylloxera-kriisin jälkeen, kun viinikirva oli tuhonnut valtaosan Euroopan viinitarhoista. Tarhalla kasvoi Côte-Rôtie-perinteen mukaisesti sekaisin tummakuorista Syrah’ta ja vaaleaa Viognieria.

Etiennen unelma alkoi kyteä.

Palsta palstalta maailmanmaineeseen

Côte-Rôtien unohdettuihin viineihin ihastunut Etienne Guigal hankkiutui töihin perinteikkäälle Vidal-Fleuryn tilalle ja otti pian tilan johtoonsa.

Vuonna 1946 Etienne oli valmis perustamaan oman viinitilan. E. Guigalin juuret ja ensimmäiset viinitarhat sijaitsevat aivan Côte-Rôtien sydämessä, pienessä Ampuis’n kylässä.

Pitkälti Etiennen uraauurtavan työn ansiosta Côte-Rôtien viinien arvostus alkoi nousta. Työläät, alun perin roomalaisten perustamat rinnepalstat alkoivat taas kiinnostaa viinijuojia. Etienne joutui odottamaan vuoteen 1965 asti saadakseen omistukseensa himoitsemansa La Moulinen tarhan. Ensimmäisen La Mouline -palstaviinin hän tuotti vuonna 1966.

Kun Etiennen poika Marcel Guigal liittyi tilan miesvahvuuteen, vauhti kiihtyi. Guigalit ostivat maata ja laajensivat talon portfoliota. Rhônelaisperheen dynaamisuus alettiin tunnistaa kansainvälisesti.

Viimeisen sinetin talon maailmanmaineelle antoivat 1980-luvulla palstaviinitrilogian tulokkaat La Landonne ja La Turque. Nämä Côte-Rôtie-palstat tuottavat pitkäikäisiä punaviinejä, joiden monumentaalisuuteen ihastui ensimmäisten joukossa amerikkalainen viinikriitikkolegenda Robert Parker. Pitkälti kiitos Parkerin, La La -lempinimen saanut tarhaviinikolmikko nousi nopeasti maailman viiniklassikoiden joukkoon.

”Kolmikosta itselleni erityisen merkityksellinen on La Landonne, sillä isäni istutti palstan syntymäni kunniaksi vuonna 1975”, Philippe Guigal kertoo.

”Isälleni tärkeä taas oli La Turquen tarha, jonka hän itse herätti henkiin. Jyrkkä, hankalasti työstettävä historiallinen rinnepalsta oli hylätty 1930-luvun ja toisen maailmansodan mainingeissa, mutta vuosikerrasta 1985 asti se on täydentänyt La La -kokoelmaamme.”

Neljännen sukupolven La Reynarde

Jokaisella Guigalilla kolmessa sukupolvessa on oma La-viininsä. Myös Philippen vuonna 2010 syntyneille kaksospojille, Charlesille ja Etiennelle, on luvassa oma palstaviininsä. Se tulee Côte-Rôtien harjanteen huipulla sijaitsevalta tarhalta, jonka tunnistaa kookkaasta, penkereitä paikallaan pitävästä kivimuurista.

”Nimesimme palstan Côte-Rôtien ala-alueet Côte Blonden ja Côte Brunen erottavan Le Reynard -joen inspiroimana. Toki nimi oli muutettava feminiinimuotoon ’La Reynarde’, jotta se sopi La La -perheeseemme”, Philippe sanoo nauraen.

La Reynarden osalta jännittävät ajat alkavat olla käsillä. Viiden vuoden mittavan pengerrysurakan ja kiviterassien muuraustöiden jälkeen palstalle istutettiin ensimmäiset Syrah-köynnökset vuonna 2015. Seitsemän vuotta myöhemmin, syksyllä 2022, köynnöksistä poimittiin rypäleet viinimaailman suuresti janoamaan uuteen La-palstaviiniin.

Ensikulausta joudutaan kuitenkin odottamaan vielä muutama vuosi. Viinin pitkän kypsytysajan takia La Reynarde tulee myyntiin aikaisintaan vuonna 2026.

Guigalin upeat rhônelaisviinit joulupöytään

E. Guigal Côtes du Rhône 2018, 16,97 €

Talo on erityisen ylpeä laajalta alueelta sekoitetusta côte-du-rhônestaan. Edullisesta hinnasta huolimatta viini on saanut nauttia poikkeuksellisen pitkästä kypsytyksestä.

Tätä tyypillistä rhonelaissekoitusta hallitsee maanläheisen mausteinen grenache. Kypsä mehevä hedelmäisyys alkaa saada kehittyneitä ulottuvuuksia ja tyylikäs pippurin puraisu tuo viiniin särmää. Raikashappoinen ja harmoninen keskitäyteläinen viini joulupöydän kinkku- tai kalkkunaviiniksi. Kestosuosikki, joka yllättää positiivisesti hinta-laatusuhteellaan.

E. Guigal Saintes Pierres de Nalys Châteauneuf-du-Pape 2016, 50,99 €

Guigalit ovat viime vuosina kiinnostuneet myös Côte-Rôtien ulkopuoleisesta Rhônen laaksosta ja hankkineet omistukseensa Château de Nalysin Châteauneuf-du-Papen ytimestä.

Monelle joulupöydän ainoa oikea viini on runsas ja upean kypsän hedelmäinen châteauneuf-du-pape. Château de Nalysin usean eri ilmansuunnan ja maaperän tarhat takaavat luonteikkaan ja moniulotteisen viinin, joka on juuri nyt oivassa juomaiässä. Tummanpuhuva ja mehevän runsas viini sopii niin joulupöytään kuin talven juhlaville lihapadoille.

E. Guigal Côte-Rôtie Brune et Blonde de Guigal 2019, 79,98 €

Côte-Rôtie Brune et Blonde on Guigalin klassikko, oppikirjaesimerkki tyylipuhtaasta côte-rôtiesta vaativaankin makuun.

Côte-Rôtien molemmilta ala-alueilta tuleva syrah on upean vivahteikas, tuhti ja ikääntymiskykyinen. Viiniharrastaja ihastuu löytäessään pullon pukinkontista. Mustapippurisessa mausteisuudessaan ja ryhdikkyydessään viini on omiaan juustoviininä tai juhlavana pihviviininä. Dekantointi on suositeltavaa.