Helppoutta ja huolettomuutta sijoittamiseen

Katja Helkala ei ole koskaan itse innostunut sijoittamisesta, vaan käyttää aikansa mieluummin omiin intohimoihinsa. Itselle sopiva tapa sijoittaa löytyikin digitaalisen varainhoidon palvelusta, jonne kolmen vuoden aikana säästöjä on kertynyt kuin huomaamatta.

36-vuotias Katja Helkala kuvailee itseään herkästi innostuvaksi ja spontaaniksi. Välillä hän löytää itsensä savityökurssilta, joskus miniryijyä väsäämässä tai äkkilähdöllä maailmalta. Tätä varten hän on aina ollut myös kova säästämään. Sijoittamisesta ei kauppatieteiden maisteri ole kuitenkaan koskaan innostunut.

”Minulle on aina ollut tärkeää pitää raha-asiat kunnossa. Jo opiskeluaikoina laitoin palkasta aina heti osan säästötilille. Sijoittamiseen taas en ole jaksanut perehtyä. Yleisellä tasolla toki on kiva seurata talousuutisia, mutta itse sijoittaminen ei kuulu intohimoihini, enkä halua käyttää siihen aikaa”, Helkala kertoo.

Helkala säästikin vuosia vain säästötilille, mutta mietti pitkään, että ei ole järkevää pitää rahoja vain tilillä makaamassa inflaation syötävänä. Kipinä sijoittamisen aloittamiseen syttyi kolme vuotta sitten, kun Helkala näki sosiaalisessa mediassa postauksen Mandatumin digitaalisesta varainhoidosta. Mandatum oli hänelle jo ennestään tuttu ja Digitaalinen varainhoito kuulosti sopivalta tavalta sijoittaa. Lopulta päätös aloittaa sijoittaminen olikin helppo.

”Sijoittaminen tuntuu työläältä ja toisaalta huolettaa, onko oma ymmärrys ja osaaminen sellaisella tasolla, että voisin itse tehdä päätöksiä vaikka eri osakkeiden välillä. Siksi halusin ulkoistaa sijoittamiseni niin, että ammattilainen tekee sen minun puolestani. Mandatum oli minulle ennestään tuttu, ja oli sellainen tunne, että voin luottaa heihin. Katsottiin sitten asiantuntijan kanssa minulle sopiva sijoittamisen avaimet käteen -ratkaisu.”

Helkalalle valittiin hänen tilanteeseensa, tavoitteisiinsa sekä riskinottohalukkuuteensa sopivin vaihtoehto Mandatumin digitaalisen varainhoidon viidestä allokaatiokorista, jonne hän säästää ja sijoittaa kuukausittain.

Stressitöntä sijoittamista

Helkalalle on tärkeää, että hänen sijoittamisen ratkaisunsa on helppo ja huoleton tilanteessa kuin tilanteessa.

”Minulla on asuntolaina ja vaihteleva, provisioon perustuva, kuukausipalkka. Lisäksi eri elämäntilanteiden myötä voi tulla myös kaikenlaisia muita muutoksia. Siksi minulle on tärkeää, että sijoittamisesta ei tulisi stressiä. Että en joudu esimerkiksi sitoutumaan johonkin tiettyyn kuukausittain sijoitettavaan summaan, ja olisin pulassa, jos jotain sattuisikin.”

Välillä Helkala pienentää kuukausittain sijoittamaansa summaa, ja välillä taas sijoittaa tavallista enemmän, mikä minäkin kuukautena parhaalta tuntuu. Oli summa mikä tahansa, hän pitää sen sellaisena, ettei se kuormita arkea.

”Sijoitan summan, jonka voisi helposti hassata vaikka ulkona syömiseen. Mutta nyt kun minulla on ollut digitaalisen varainhoidon palvelu kolme vuotta käytössä, on sinne yhtäkkiä kertynyt iso summa huomaamatta.”

 

Joustavan sijoitussumman lisäksi Helkalalle oli tärkeää, että sijoitetut varat olisivat tarvittaessa myös helposti käytettävissä. Ihan mihin vain hän ei kuitenkaan ole ajatellut sijoituksiaan käyttää.

Mitä varten Helkala sitten sijoittaa?

”En ajattele, että säästän eläkettä tai muuta sellaista varten. Mutta koska minulla on mahdollisuus laittaa rahaa säästöön, teen niin. Sijoittamalla ei tarvitse stressata siitä, että inflaatio syö rahat. Nostan niitä sitten, jos on tarve esimerkiksi isompaa asuntoa varten, mutta käyttörahana arkeen tai juhlaan on sitten se säästötili.”

Nyt kun sijoitusvuosia on jo useampi takana, onko sijoituskärpänen iskenyt jo Helkalaankin?

Innolink on työntekijöittensä omistama yhtiö ja Helkalakin kertoo ostaneensa työnantajansa osakkeita. Digitaalisen varainhoidon sijoituksiaankin hän kertoo seuraavansa sovelluksen kautta useamman kerran viikossa. Mutta muuten sijoittamisen sijaan Helkala keskittyy edelleen mieluummin asioihin, joille itse syttyy. Hänen sijoittamisensa saa mieluummin hoitaa joku, jota sijoittaminen kiinnostaa.

 

Kuka?

  • Katja Helkala
  • 36-vuotias, alun perin Jyväskylästä, mutta asuu nykyisin Helsingissä. Toimii asiakaspäällikkönä Innolinkillä markkinatutkimuksen ja tiedolla johtamisen alalla.
  • Intohimoina matkustaminen ja ruokahifistely, niin ravintoloissa kuin itse tehtynä. Innostuu helposti. ”Kun jotain tehdään, se tehdään täysillä.”