Tulospalkkiot kasvavat palkkiorahastossa

Palkkiorahastojen määrä on kasvanut ripeästi viime vuosina. Eikä suotta, sillä rahallinen palkitseminen motivoi työntekijöitä. Tulosperusteiset palkitsemisjärjestelmät ovat yksi parhaista keinoista tuoda yrityksen strategia käytäntöön. 

Kuva: Ilkka Saastamoinen

Pari sataa yritystä Suomessa tarjoaa henkilöstölleen mahdollisuuden säästää tulospalkkiot rahastoon. Jo 41 prosenttia isoista suomalaisista pörssiyrityksistä on ottanut sen käyttöönsä.

Mandatum Lifen palkitsemisen palveluiden liiketoimintajohtaja Kiisa Hulkko-Nyman luonnehtii Palkkiorahastoon eli henkilöstörahastoon säästämistä helpoksi tavaksi varautua tulevaisuuteen. 

Kiisa Hulkko-Nyman_1.jpg
Kiisa Hulkko-Nyman
Kuva: Tomi Parkkonen

”Siinä ei tarvitse itse osata sijoittaa. Rahaston hallitus määrittelee sijoitusstrategian tai tarjoaa jäsenille valittavaksi strategian kahdesta vaihtoehdosta”, Hulkko-Nyman kertoo. 

Sijoitettavat rahat ovat tulospalkkioita ja usein sellaista rahaa, jolle ei ole juuri nyt käyttöä. 

”Niiden varaan ei ehkä lasketa päivittäistä kulutusta. Rahat menevät Palkkiorahastoon suoraan, eli ne eivät edes käy omalla tilillä. Voi olla psykologisesti huojentavaa, ettei tarvitse päättää, mihin niitä siirtelisi”, Hulkko-Nyman huomauttaa. 

Palkkiorahasto tuo henkilöstön tilille suuremman osuuden palkitsemiseen käytettävistä varoista kuin jos ne maksettaisiin esimerkiksi henkilökohtaisina tulospalkkioina. Palkkiorahastoon siirrettävistä varoista ei makseta työnantajasivukuluja. 

Työntekijän nostamasta osuudesta 20 prosenttia on aina verovapaata. Lopuista menee ansiotulovero. Nostetusta summasta ei peritä sosiaaliturvamaksuja. Sijoitustoiminnan tuotoista ei mene veroja niin kauan kuin varat pysyvät rahastossa eli korkoa korolle -ilmiö kasvattaa tuottoja.

Kiisa Hulkko-Nyman

”Omistajuuden tunne on vahva motivaattori"

Rahastojen toiminta määritellään henkilöstörahastolaissa: rahastojen pitää sijoittaa tuottavasti mutta turvaavasti. Se tarkoittaa useimmiten hyvää, hajautettua salkkua. Rahaston voi perustaa, jos yrityksessä on vähintään kymmenen työntekijää ja käytössä palkkiomalli. 

Palkkiorahasto voi sijoittaa myös yrityksen omaan osakkeeseen. Silloin pitää miettiä, kuinka iso osa koko sijoitusvarallisuudesta kannattaa sijoittaa yhtiön omaan osakkeeseen. 

”Palkkiorahastossa täytyy olla helposti irrotettavia varoja, koska työntekijät saavat nostaa sieltä halutessaan vuosittain rahaa. Tai sitten joku voi vaihtaa työpaikkaa, jolloin rahastosta maksetaan hänelle kertynyt osuus.” 

Työnantajan näkökulmasta Palkkiorahasto on keino työntekijöiden sitouttamiseen. 

”Omistajuuden tunne on vahva motivaattori, silloin yhtiön menestys kiinnostaa enemmän”, Hulkko-Nyman sanoo. 

”Kasvuyrityksissä omistajuus tuo mahdollisuuden hyötyä kunnolla. Toki se on riskikin.” 

Mandatumin palkitsemisen palvelut ovat laajentuneet vuosien varrella. Kysyntä on kasvanut, sillä oikein toteutettu palkitseminen parantaa tuottavuutta Mandatum on Suomen johtava palkitseminen yritys, joka voi suunnitella ja toteuttaa sekä johdon ja avainhenkilöiden osakepohjaiset kannustinjärjestelmät että koko henkilöstön palkkaus- ja palkitsemisjärjestelmät.