Vire pysyy, kun ei pane hotellia kokonaan kiinni

Hotelli Alma alkoi myydä huoneita etätyöhön ja otti käyttöön digitaaliset avaimet, jotka asiakkaat saavat puhelimiinsa

Kuvassa Juha ja Heidi Ylikoski. Kuvat: Alma Group Hotels Ab

”Täällä me Juhan kanssa istutaan kahdestaan”, Heidi Ylikoski naurahtaa puhelimessa. Hän ja puolisonsa Juha Ylikoski omistavat hotelli Alman Seinäjoella. He ovat lomauttaneet kaikki 15 työntekijäänsä koronan takia.

Kun espanjalaiset matkalaiset peruivat maaliskuun alussa tulonsa, Heidi Ylikoski arveli, että nyt tulee jotain isompaa. Hän marssi Alman keittiön ja pyysi keskeyttämään kaikki ruokatilaukset. Henkilökunnalle pidettiin ensimmäinen info maaliskuun alussa, ja sitten parin päivän aikana käytännössä kaikki varaukset seuraavalle kolmelle neljälle kuukaudelle peruuntuivat. Kalenteri oli tyhjä.

Ylikosket panivat toimeksi.

DJI_0042.jpg”Kävimme heti läpi kaikki kulut. Keskeytimme kiinteistöhuollon ja laskimme lämpöä rakennuksissa. Muutenkin karsimme kaiken, minkä vain voi karsia. Pankin kanssa neuvottelimme niin, että nyt maksamme vain pelkkiä korkoja. Otimme myös lisälainaa, että pääsemme surkeimman vaiheen yli”, Juha Ylikoski kertoo.

”Koronalle ei kukaan mitään voi, täytyy toimia mahdollisuuksien mukaan”, Juha sanoo.

Alkutoimien jälkeen katse kääntyi tiukasti tulevaisuuteen. Syksyksi on jo paljon varauksia, mutta Heidi Ylikoski sanoo, ettei hän vielä usko niiden kaikkien pysyvän.

”Ehkä ensin vuoden varauksiin sitten luotan. Olemme sellaisia, että suhtaudumme muutoksiin rauhallisesti”, Heidi Ylikoski huomauttaa.

Alma sijaitsee Seinäjoen rautatieaseman kupeessa. Vanha rautatieläisten talo jatkaa elämäänsä hotellina ja ravintolana. Almaan kuuluu myös kaksi muuta rakennusta, vanha vesitorni ja uudisrakennus. Heidi Ylikosken veli Petri Pihlajaniemi on kunnostanut rakennukset.

Hotelli- ja ravintolabisnes on rakentunut vähitellen. Se on alkanut Kristiinankaupungista kahvilan pidosta vuonna 2002. Alma-kahvila sai nimensä kristiinankaupunkilaisesta parkkilaivasta. Vuonna 2004 he avasivat kesäravintolan ja vuonna 2006 hotelli Alman Seinäjoelle.

Vuoden alussa hotelli laajeni 52 huoneella 79 huoneeseen, kun Uudeksi torniksi kutsuttu osa avattiin. Huoneiden lisäksi siinä on kokous- ja luentotiloja.

Juhan tausta on kauppatieteissä ja Heidi on opiskellut hallintotieteitä. Hotelli- ja ravintolabisnestä he ovat tehneet jo kohta 20 vuotta. He pitävät vahvuutena sitä, ettei heillä ole alan ammattikoulutusta, sillä se on antanut erilaisen perspektiivin ja ennakkoluulottomuuden.

”Olemme sellaisia, että suhtaudumme muutoksiin rauhallisesti.”

Alman ravintola on tätä kirjoitettaessa ollut kiinni lähes kaksi kuukautta valtion määräämänä. Hotelli on auki.

”Lähes joka yö on ollut joku yöpyjä. He ovat työmatkalaisia, mutta on myös sellaisia, joiden Kanarian-matka on peruuntunut. He ovat tulleet sen sijaan Alman sviittiin. Hääjuhlan peruuttaneet ovat menneet maistraatissa naimisiin ja tulleet sitten meille yöksi”, Heidi kuvailee korona-Suomea.

Ylikosket ovat keksineet, että hotellihuoneita voi vuokrata etätöihin. Se on tuonut jonkin verran lisää asiakkaita. Pakettiin saa halutessaan mukaan juomia ja pikkupurtavaa.

”Voi olla, että jatkamme sitä tulevaisuudessakin. Etätyöpaketteja ovat ostaneet paikalliset ja työmatkalaiset”, Heidi Ylikoski sanoo.

Koronakauden toinen iso innovaatio on ollut mobiiliavainten virittäminen uusiin huoneisiin. Asiakas saa puhelimeensa huoneen avaimeen, joten hän voi mennä huoneeseen suoraan ilman, että koukkaa respan kautta.

”Se on otettu todella hyvin vastaan, eikä niitä Suomessa taida juuri muualla vielä ollakaan”, Juha Ylikoski kertoo.

Kesäksi terassille on tulossa grilli-iltoja ja muita pienemmän mittakaavan tapahtumia. Ideointi on käynnissä koko ajan.

Seinäjoen lähellä on Ähtärin eläinpuisto ja Powerpark-huvipuisto. Ne molemmat voivat olla koronakesänä todella suosittuja matkakohteita.

”Suuntaamme markkinointia kotimaahan”, Heidi Ylikoski sanoo. Kotimaan lomamatkailulle on nyt kovat odotukset.

Bisnes ei tietenkään tuota nyt, mutta Ylikoskien mukaan on henkisesti hyvä, etteivät he sulkeneet hotellia kokonaan. Pysyy vire päällä, kun kaikki ei ole seis. Muita he eivät halua alkaa neuvomaan, koska selviäminen on ”niin tapauskohtaista”, kuten Juha Ylikoski sanoo.

”Pidämme pään kylmänä ja otamme irti kaiken positiivisen.”

Kristiinankaupunki Suite Alma laivan nokka.jpg

Vinkkaa kannustava stoori!
Suomi on täynnä kiinnostavia bisnestarinoita – vinkkaa meille sellainen! Etsimme haastateltavia, joilla on tarina, joka auttaisi muitakin yrityksiä ja bisneksen tekijöitä saamaan hyviä asioita aikaiseksi. Vinkkaa itsesi tai kiinnostava yritys ehdokkaaksi sidosryhmämediamme Life Magazinen artikkeliin täällä.