Onko yrityksesi defensiivinen vai syklinen?
Tasaisen kassavirran ja suhdanteissa keikkuvan yrityksen fiksu rahoitus on erilaista, Mandatum Lifen salkunhoitaja Mika Heikkinen sanoo.
Yrittäjillä on yleensä jotakuinkin selvillä, miten oma yritys käyttäytyy suhdanteissa. Suhdanneherkkyyden perusteellisesta analysoinnista on yrityksille hyötyä, kun ne suunnittelevat esimerkiksi rahoitustaan.
Miten määritellään defensiivinen ja syklinen yritys, Mandatum Lifen salkunhoitaja Mika Heikkinen?
”Defensiivisyys tai syklisyys riippuu siitä, kuinka paljon talouden suhdannevaihtelut vaikuttavat yrityksen toimintaan. Defensiiviseen yritykseen ne vaikuttavat vähemmän. Suhdanneherkät yritykset ovat syklisiä. Jaottelu on hyvin perinteinen, ja saman toimialan sisällä voi olla molempia.”
Mihin sijoittajat käyttävät tätä jaottelua?
”Sen avulla haetaan oikeaa riskin ja tuoton yhdistelmää. Defensiivisen osakkeen riski on pienempi. Syklisten osakkeiden kurssit heiluvat yleensä enemmän suhdanteiden mukana. Niissä on isompi riski, mutta myös kasvuprosentit ovat nousuissa suurempia kuin tasaisen kassavirran defensiivisillä yrityksillä.”
Mihin yritys voi käyttää jaottelua?
”Kun yritys analysoi, mihin se sijoittuu defensiivinen–syklinen-akselilla, se pystyy hallitsemaan riskejä järkevästi. Kaikki lähtee riskienhallinnasta.”
Miten defensiivisyys vaikuttaa yrityksen rahoitukseen?
”Defensiivinen yritys pystyy usein kantamaan enemmän velkaa, koska sen liiketoiminta on ennustettavaa. Sen tulos pysyy todennäköisesti tasaisella tasolla, joka voi olla matalakin. Silloin velanhoitoa on helppo suunnitella.”
Mitä on hyvä ottaa huomioon syklisen yrityksen rahoituksessa?
”Sykliselle yritykselle olisi hyvä, että sen kustannuspuoli olisi joustava. Se pienentää syklisen yrityksen riskiä: kulut joustavat, kun tulot vaihtelevat. Kyse on myös toimintaan sidotusta pääomasta. Syklisyys yhdistettynä jäykkään kustannustasoon ja esimerkiksi siihen, että rahaa on paljon kiinni varastossa, ei kuulosta hyvältä. Tämän voi ottaa huomioon sekä yrityksen että yrittäjän omassa riskienhallinnassa.”
Voiko pandemian vaikutuksia yrityksiin analysoida tämän jaottelun avulla?
”Tilanne on erikoinen, sillä tähän ei ole juuri voinut varautua, vaikka riskeihin olisikin varautunut yleisesti. Pandemiahan tuli ikään kuin talouden ulkopuolelta. Alhainen kustannustaso ja käyttöpääomataso helpottavat, jos yrityksen liikevaihto on pienentynyt voimakkaasti. Nyt on akuuttivaihe, jossa yritykset reagoivat kriisiin. Myöhemmin näemme, alkavatko yritykset esimerkiksi kasvattaa varastojaan toimitusriskien takia, jolloin käyttöpääomaa sitoutuisi aiempaa enemmän.”