Fearless Finns: Fysiikkaharjoittelu kotona leirien välissä

Uusimassa alppihiihdon maajoukkueen Fearless Finns -blogin kirjoituksessa Riikka Honkanen kertoo miten huippu-urheilija treenaa. Levin maailmancupiin valmistautuvan Riikan normaaliin viikkoon mahtuu erilaisia harjoituksia intervallitreenistä kehonhuoltoon.

Kuvat: Veera Koskelainen

Mandatum Lifen kumppani, alppihiihdon naisten maajoukkue, kirjoittaa kauden aikana viikottaista Fearless Finns -blogia Mandatum Lifen verkkosivuilla. Joukkueeseen kuuluu kaudella 2020-2021 Riikka Honkanen, Erika Pykäläinen, Rosa Pohjolainen sekä tällä hetkellä kuntoutusprosessia läpikäyvä Nella Korpio. Blogissaan urheilijat kertovat kilpailuista, harjoituksista sekä siitä, millaisia muutoksia poikkeuksellinen vuosi on tuonut uralle. Kaiken taustalla on alppimaajoukkueen periksiantamattomuus, kyky uusiutua, ja polttava halu pitää kiinni tavoitteista.

Kun tulen kotiin korkeanpaikan leiriltä, teen yleensä heti seuraavana päivänä hieman kovemman treenin koska saan silloin korkealla olemisen hyödyt irti. Tähän toimii minulle erittäin hyvin esimerkiksi intervallijuoksut portaissa.Riikka_fearlessfinns_1.jpg

Kotona leirien välissä harjoittelen tosi monipuolisesti. Viikon harjoitusohjelmaani kuuluu voimatreenejä jaloille, intervalleja juosten ja hyppien portaissa, erilaisia koordinaatio- ja taitoharjoituksia, keskivartalotreeniä, peruskestävyyslenkkejä ja tietenkin huoltavaa harjoittelua. Jaksotan harjoittelukovuutta myös eri lailla ollessani kotona. Kotona pystyn treenaamaan vähän kovempaa fysiikkaa kuin leireillä, koska mukana ei ole laskemista. Lepoa pidän kaksi päivää viikossa, jotta keho myös ehtii palautua ennen seuraavaa leiriä.

Syksyn alussa oli vähän hankalaa, koska karanteenin vuoksi en voinut mennä salille kun tulin reissusta. Salin sijasta tein treenejä ulkona ja kotona sisätiloissa. Viime kerralla pystyin mennä salille muutaman päivän päästä Suomeen tulon jälkeen, koska kävin koronatesteissä heti lentokentällä ja siitä muutaman päivän päästä uudelleen ja molemmat tulokset olivat negatiivisia.

Rytmitän päivän harjoitukset yleensä niin, että ajoitan aamuun voimatreenit, intervallit ja koordinaatio- ja taitoharjoitukset. Iltapäivällä teen lenkit ja huoltavat harjoitukset. Eli päiväni voi esimerkiksi alkaa punttisalilla ja loppua huoltavalla harjoituksella. Jalkojen voimatreeneissä olen keskittynyt nyt yhdenjalan voimantuottoon. Eräs tehokas treenimuoto on harjoitus, jossa teen yhden jalan kyykkyjä ensin hitaalla ja sitten normaalilla tahdilla erilaisilla lisäpainoilla. Treenaan myös yhden jalan koordinaatiota ja nopeutta. Intervalliharjoituksissa teen muun muassa portaissa 45 sekunnin mittaisia luistelu-, tasa- ja sivuloikkasarjoja. Huoltavissa harjoituksissa olen keskittynyt muun muassa kehittämään kehon heikkouksia, joita fysioterapiassa on tullut esille.

Nyt olen taas suksilla ja harjoittelemme Levillä Rosan kanssa Levin Maailmancupia varten. Keskiviikkona rinteessä oli kovat olosuhteet, mutta torstai aamuna satoi räntää ja rinne oli yön aikana pehmentynyt. Silti on ihan ok fiilis taas laskea Suomessa pitkästä aikaa!

- Riikka

Riikka_fearlessfinns_2.jpg

Jaa artikkeli