Yrittäminen ei katso ikää – ”Voi voittaa miljoonan tai ei mitään”

Nuori kaksikko puhuu innoissaan liiketoimintamalleista, palvelujen tuotteistamisesta ja liikevaihdon kasvattamisesta. Ei uskoisi, että miehet ovat vasta lukiolaisia. Heidän yhteistyönsä alkoi videopelien maailmassa, ja jatkuu nyt yhteisen yrityksen parissa.

Yrittäjän arjessa

Nuori kaksikko puhuu innoissaan liiketoimintamalleista, palvelujen tuotteistamisesta ja liikevaihdon kasvattamisesta. Ei uskoisi, että miehet ovat vasta lukiolaisia. Heidän yhteistyönsä alkoi videopelien maailmassa, ja jatkuu nyt yhteisen yrityksen parissa.

Vain 19-vuotiaat Atte Pohjanmaa ja Max Kalhama perustivat vuosi sitten Vertics Oy:n, joka tuottaa ohjelmistoja ja tarjoaa konsulttiapua startupeille. Mutta mistä tähän on tultu?

”Faija sanoi, että saat uuden puhelimen, jos koodaat softan, joka auttaa mykkiä ihmisiä puhumaan.”

He ovat tällä hetkellä mukana osakkaina kolmessa startupissa, ja lisää on tulossa kovaa vauhtia.

Atte Pohjanmaa oli tuolloin 12-vuotias. Kiinnostusta tietotekniikkaan oli ollut pienestä pitäen, mutta tämä oli lopullinen sysäys nykyiselle tielle. Sovellus syntyi helposti.

”Se oli käytännössä tekstilaatikko, jonka sisällön koneääni puhui. Sen jälkeen koodiprojekteja alkoi kehkeytyä jatkuvasti”, Pohjanmaa kertoo.

Kalhamaan Pohjanmaa tutustui alun perin netissä. Pojat pelasivat vuosia yhdessä Counter Strike -peliä ja päätyivät myöhemmin sattuman kaupalla samaan lukioon. Yrittäjähenki ja koodaaminen olivat Kalhamallakin verissä, joten he ajautuivat nopeasti yhteisiin hankkeisiin.

Pohjanmaan ensimmäinen oma startup lähti liikkeelle 15-vuotiaana. Kyseessä oli ”arkiaskareiden Über”, Task App, jonka tarkoituksena oli välittää pikkutöitä lähialueen nuorille. Kokemus oli arvokas, sillä Vertics Oy:ssä hän tekee kokonaisvaltaista bisnessuunnittelua ulkopuolisille startup-projekteille.

Yritys tekee ohjelmistoratkaisuja isoillekin firmoille, mutta sen sydän on startup-maailmassa. He ovat tällä hetkellä mukana osakkaina kolmessa startupissa, ja lisää on tulossa kovaa vauhtia.

”Yritämme yhdistää molempien maailmojen parhaat puolet – pitää liikevaihdon tasaisessa kasvussa asiakasmyynnin kautta sekä hyödyntää uusien yritysten kasvukertoimet. Monipuolisuus pitää mielen virkeänä”, Pohjanmaa selittää.

Kaksikko näkee yrittäjyyden sarjana äärettömiä mahdollisuuksia.

”Kyllä tässä on molemmille tullut rekrytarjouksia asiakasprojekteista, mutta niistä on voinut toistaiseksi kieltäytyä kohteliaasti. Työn vaihtelevuus takaa sen, ettei pääse kyllästymään”, Kalhama sanoo.

Koulun puolelta yrittäjänuorukaisiin suhtaudutaan kannustavasti. Päivät ja illat kuluvat pitkälti töissä, joten lukiokurssien suorittamiseen on sovittu vaihtoehtoisia tapoja.

”Niin kauan kun hommat hoidetaan tavalla tai toisella pakettiin, koululla ollaan tyytyväisiä”, Kalhama sanoo.

”Monesti sitä miettii, että jos tähän asti on päässyt ilman lukiotodistusta, mitä viiden vuoden päässä odottaakaan”, Pohjanmaa virkkoo toiveikkaana.

Kaksikko näkee yrittäjyyden sarjana äärettömiä mahdollisuuksia. Pohjanmaan mukaan se on kuin pelaisi lottoa.

”Voi voittaa miljoonan tai ei mitään.”

”Tai sitten voi hävitä sen miljoonan”, Kalhama nauraa.

”Niinpä. Mutta optimistinen ajattelu vie jo aika pitkälle”, Pohjanmaa kiteyttää.

Jaa artikkeli