Uskaltaako osakkeisiin enää sijoittaa?

Osakemarkkinat ovat nousseet Yhdysvalloissa kohta vuosikymmenen ja Euroopassakin nousu on ollut viime vuosina jyrkkää. Uskaltaako osakemarkkinoille enää sijoittaa?
Kuvat: Tomi Parkkonen

Osakemarkkinat ovat nousseet Yhdysvalloissa kohta vuosikymmenen ja Euroopassakin nousu on ollut viime vuosina jyrkkää. Uskaltaako osakemarkkinoille enää sijoittaa?

”Osakkeet ovat olleet historiallisesti likvideistä omaisuuslajeista tuottoisimmat. Osakemarkkinat ovat tarjonneet sijoittajalle pitkällä aikavälillä noin kahdeksan prosentin vuotuista tuottoa. Muiden omaisuuslajien, esimerkiksi velkakirjojen ja kiinteistöjen, tuotto on jäänyt osakkeita vaatimattomammaksi, mutta näidenkin omaisuuslajien tuottokehitys on ollut erinomaista viime vuosikymmenen aikana.

Tosin tarkasteltavaksi valittu aikaväli vaikuttaa kuvaan huomattavasti. Osakemarkkinoillakin on koettu vuosikausia kestäneitä heikkotuottoisia jaksoja. Esimerkiksi finanssikriisissä Yhdysvaltain osakemarkkinat laskivat puolentoista vuoden aikana yli 50 prosenttia.

Pitkäjänteisen, tuottohakuisen sijoittajan kannattaa siis edelleen suosia  osakesijoituksia.

Lopulta osakesijoittajan kärsivällisyys on kuitenkin palkittu ja  osakemarkkinoiden nousukaudet ovat paikanneet heikkotuottoisten jaksojen aiheuttamat kolhut sijoittajan varallisuudelle. Maaliskuussa Yhdysvaltain S&P 500 -osakeindeksi oli osingot mukaan luettuna noin 130 prosenttia vuoden 2007 huippuja ylempänä. Näin siitä huolimatta, että matkan varrelle sattui modernin historian pahin pörssiromahdus.

Pitkäjänteisen, tuottohakuisen sijoittajan kannattaa siis edelleen suosia  osakesijoituksia. Lyhyellä tähtäimellä markkinatilanne on haastavampi. Osakekurssit ovat nousseet jyrkästi viime vuosina, muun muassa keskuspankkien suuren elvytyksen seurauksena. Sijoittajan ei kannata odottaa osakemarkkinoilta lähivuosina samanlaista tuottoa mitä viime vuosina on nähty.

Moni asia viittaa siihen, että saatamme olla markkinasyklin jälkipuoliskolla.  Korkomarkkinoilla nähtiin vuodenvaihteessa selvä liike ylemmäs. Korkojen nousu on usein ennakoinut käännettä myös  osakemarkkinoilla. Mandatum Lifen hallinnoimissa sijoitustuotteissa olemme pienentäneet sijoitusten osakemarkkinaherkkyyttä asteittain vuoden 2017 keväästä alkaen.”

Jaa artikkeli