Suomen nopeimman juniorin arjessa

Pikajuoksun huippulupaus Samuel Purola on syystäkin urheilumaailman kiinnostuksen kohteena. Kovista kisatuloksista huolimatta vasta 17-vuotias oululaisurheilija viettää yllättävän tavallista arkea.
Kuvat: Antti J. Leinonen

Pikajuoksun huippulupaus Samuel Purola on syystäkin urheilumaailman kiinnostuksen kohteena. Kovista kisatuloksista huolimatta vasta 17-vuotias oululaisurheilija viettää yllättävän tavallista arkea.

Opiskelua ja treenaamista kaksoisveljen kanssa

Upeilla suorituksillaan kohauttanut Purola on viime kaudellaan tehtaillut Suomen ennätyksiä 17-19 -vuotiaissa useammalla matkalla. Viime kaudelta on näyttää myös junioreiden EM-hopea (100m) ja pronssi (200m). Kovien suoritusten lomassa ei aina muista, että Samuel käy vasta lukion toista vuotta. Kisamatkojen ja kovan harjoittelun väliin sovitetaan läksyt ja muut harrastukset.

”Harjoituksia kertyy noin viidet viikossa. Pääasiassa harjoituksia tehdään lähellä kotia”, Oulun Pyrintöä edustava Samuel kertoo. Nuorukaisen tavoitteena on suorittaa lukio neljässä vuodessa.

Kovien suoritusten lomassa ei aina muista, että Samuel käy vasta lukion toista vuotta.

Puroloilla eletään urheilija-arkea, sillä neljän lapsen perheessä jokaisen harrastuksiin kuuluu urheilu. Urheilutaustaa löytyy myös vanhemmilta, sillä valmentajaisä Mika Purola ja äiti Soile (o.s. Ruunaniemi) kilpailivat aikoinaan. Myös Samuelin kaksoisveli Eeli kilpailee pikajuoksun parissa.

”Veljen kanssa harjoittelu maistuu paremmin. On mukavaa, kun treeneissä on juttuseuraa”, Samuel kertoo.

Monipuolisesti lapsuutensa urheillut Samuel on harrastanut nuorempana myös painia ja jalkapalloa.

”Jalkapallo sai jäädä yläasteiässä, kun lajivalinnaksi valikoitui pikajuoksu”, Samuel kertoo.

Veljekset edelleen pelailevat yhdessä. Kotoa löytyy biljardipöytä ja videopelejä, joiden parissa aika kuluu huippu-urheilun tasapainoksi.

”Tykkään myös soittaa rumpuja, musiikkimakuni on aika monipuolinen”, Samuel hymähtää.

Hiljaa hyvä tulee

Valmentaja-isä Mika Purola on pitänyt tärkeänä, ettei poikien treenikalenteri liialti täyty matkustusta vaativista harjoitteluleireistä, sillä koulun ja kisamatkojen lomassa levollekin on jäätävä sijaa.

”Oulussa on erinomaiset puitteet harjoittelulle. Hallille on lyhyt matka koululta ja tavoitteena on olla kotona hyvissä ajoin, jotta aikaa jää myös läksyille”, isä Mika Purola sanoo ja korostaa, että harjoittelussa on mentävä urheilijan oman jaksamisen ja tunnon mukaan.

Kisamatkoja nuorelle lahjakkuudelle kertyy väkisinkin. Kausi alkoi Helsingin Liikuntamyllyssä 200 metrin hallikisalla ja jatkui kotiseudulla, kun Samuel juoksi 60 metrin alkuerissä ennätyksensä 6,75 Pohjois-Suomen avoimissa pm-halleissa Oulussa. Loppukilpailun hän voitti ajalla 6,77. Seuraavaksi on tarkoitus juosta Jyväskylässä. Samuel kertoo viihtyvänsä kisoissa: urheilijoiden keskuudessa vallitsee hyvä yhteishenki.

Vaikuttavaan kisamenestykseensä Samuel suhtautuu hyvin tyynesti ja mutkattomasti.

”Kaikki urheilijat kannustavat toisiaan kisoissa hyviin suorituksiin”, Samuel kertoo.

Vaikuttavaan kisamenestykseensä Samuel suhtautuu hyvin tyynesti ja mutkattomasti. Hän kertoo jatkuvan kehittymisen olevan hänelle tärkeää.

”Tavoitteena on uusia omat ennätykset kaikilla matkoilla. Seuraavaksi tavoitteena on finaalipaikka nuorten MM-kisoista, jotka järjestetään Tampereella heinäkuussa”, Samuel kertoo rauhalliseen tapaansa.

Se olisikin ensimmäinen kerta, kun suomalainen pikajuoksija yltää sileällä finaaliin nuorten MM-kisoissa.

Jaa artikkeli