Niko Kari: Olen valmis tekemään tavoitteeni eteen mitä tahansa

Suomalainen periksiantamattomuus on ihmevoima, jolla on rakennettu taloja ja voitettu maailmanmestaruuksia. Mutta mitä periksiantamattomuudesta ajattelee nuorten suomalaisurheilijoiden sukupolvi? Esitimme kysymyksen formulakuski Niko Karille.
Kuva: Paul Ricard

Ei piiruakaan periksi

Suomalainen periksiantamattomuus on ihmevoima, jolla on rakennettu taloja ja voitettu maailmanmestaruuksia. Mutta mitä periksiantamattomuudesta ajattelee nuorten suomalaisurheilijoiden sukupolvi? Esitimme kysymyksen formulakuski Niko Karille.

"Tässä maailmassa on oltava vähän yliluottoa itseensä. On uskottava, että on muita edellä sekä henkisesti että fyysisesti. Luotan siihen, että ajan vielä F1-luokassa. Tämä tavoite on mielessäni joka päivä siitä hetkestä kun herään, ja olen valmis tekemään sen eteen mitä tahansa.

Urani kaksi viimeistä vuotta ovat olleet kaikista vaikeimpia. Red Bull -yhteistyön loppuminen tuntui tosi ikävältä, koska se on tärkeä reitti F1:een. Toisaalta F1-Akatemia oli myös raaka koulu, pomo oli kova ja vaativa meitä nuoria kuskeja kohtaan.

Sieltä tuli paljon oppia, mutta myös valtavasti painetta. Ehkä se oli liikaa, sillä aikani alkoivat parantua, kun yhteistyö päättyi.

Kilpa-autoilussa onnistuminen koostuu monista tekijöistä. Kaikille tulee välillä huonoja hetkiä. Silloin olisi mukava saada myös tukea, ei pelkkää kritiikkiä. Siksi on ollut hieno huomata, että ihmiset eivät ole hylänneet minua ja tukea löytyy myös suomalaisista yrityksistä. Ilman sitä ajaminen olisi mahdotonta.

Uskon, että me suomalaiset
olemme henkisesti vahvempia.

Laji on niin kovaa bisnestä, että se heijastuu kaikkeen. Multimiljonäärien pojilla on selkeä etulyöntiasema, sillä he voivat ostaa taakseen kokonaisen tiimin. Mielestäni Formula 1:een tulisi päästä vain taidoilla, ei rahalla. Tilanne ei ole reilu, mutta sen takia haluan työskennellä entistä kovempaa.

Tämä on yksilölaji, jossa pitää luottaa itseensä. Takaiskuja tulee kaikille ja niistä on mentävä eteenpäin ilman, että menetyksiä jää liiaksi funtsimaan. Onnistumiset tuovat aina lisäiskua ja nostavat itseluottamusta. Niitä kohti mennään.

Formulaporukoissa suomalaisten kuskien on sanottu olevan erilaisia. Ehkä meillä on bensaa suonissa. Sanotaan, että suomalaiset taistelevat tiensä radalle ja eteenpäin. Uskon, että me suomalaiset olemme henkisesti vahvempia.

Kimin kanssa olen käynyt parisen kertaa pelaamassa sulista. Häneltä olen oppinut, että kisa on ohi vasta kun maalilippu heiluu. Pienistä kämmeistä ei saa ajaessa hermostua. Jos esimerkiksi auto tai pari pääsee jossain paikassa ohi, ei siitä saa hämääntyä tai alkaa surkuttelemaan tilannetta, vaan on mentävä takaisin hyvään flowhun. Ennen kuin maaliviiva ylittyy, voi tapahtua mitä tahansa.”

Jaa artikkeli