Markkinat epäilevät suurten teknologiayhtiöiden arvostuksia

Kuvat: iStock Photos

Suuret teknologiayhtiöt - esimerkiksi someyhtiö Facebook, verkkokauppa Amazon, suoratoistopalvelu Netflix sekä Googlen emoyhtiö Alphabet - ovat olleet viime vuosien kurssiraketteja.

Edellä mainituista yhtiöistä kovin pörssinousija on ollut Netflix, jonka osakekurssi on noussut viidessä vuodessa yli tuhat prosenttia. Muiden internetjättien viiden viime vuoden kurssinousut mitataan sadoissa prosenteissa.

Aivan viime kuukausien aikana näiden yhtiöiden kurssikehitys on kuitenkin jäänyt selvästi muuta markkinaa vaisummaksi. Esimerkiksi Amazonin kurssi on notkahtanut yli kymmenen prosenttia ja Facebookin kurssi yli 15 prosenttia alkuvuoden huippulukemista.

”Teknologiayhtiöt ovat johtaneet nousumarkkinaa jo vuosikausien ajan. Viime kuukausien aikana sijoittajat ovat kuitenkin alkaneet pohtia suurten teknologiayhtiöiden korkeiksi kohonneita arvostustasoja sekä yhtiökohtaisia ongelmia”, Mandatum Lifen salkunhoitaja Topias Kukkasniemi sanoo.

Esimerkiksi Facebook on ollut viime kuukausina tietovuotokohun keskellä. ”Markkinoiden pelkona on kuluttajadatan käytön rajoittaminen lainsäädännöllisin toimin, mikä voisi hankaloittaa teknologiayhtiöiden nykyisiä liiketoimintamalleja”, Kukkasniemi arvioi. 

Amazonin kurssi on puolestaan heilunut samalla kun Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on kritisoinut yhtiötä kovin sanankääntein.

”Suuret internetyhtiöt olivat jo aiemmin alipainossa allokaatiosalkuissamme, mutta laskimme maaliskuussa niiden painoa entisestään”, Kukkasniemi kertoo.

Kukkasniemen mukaan teknologiasektorilla riittää kuitenkin mahdollisuuksia suurten internetyhtiöiden varjossa.

”Laajasti katsoen näemme paljon mahdollisuuksia teknologia-alalla. Teknologiasektorille mahtuu paljon muitakin yhtiöitä kuin vain ne suurimmat ja kuuluisimmat internetyhtiöt”, Kukkasniemi muistuttaa.

Mandatum Life pitää allokaatiossaan osakkeet neutraalipainossa painottaen Skandinavian alueen ja Euroopan osakemarkkinoita. Sen sijaan esimerkiksi valtionlainat ja kehittyvät korkomarkkinat ovat huhtikuun alussa selvässä alipainossa.

Jaa artikkeli