Kruunun kurssipudotus heiluttaa ruotsalaisyhtiöitä

Ruotsin kruunun kurssi on luisunut alkuvuoden aikana alimilleen lähes kymmeneen vuoteen.
Kuvat: iStock

Ruotsin kruunun kurssi on luisunut alkuvuoden aikana alimilleen lähes kymmeneen vuoteen. Eurolla sai toukokuun alussa parhaimmillaan yli 10,6 kruunua. Vielä viime syksynä euro vastasi noin 9,5 kruunua.

Mandatum Lifen salkunhoitaja Mika Heikkinen löytää kolme mahdollista syytä kruunun kurssipudotukselle.

”Ruotsista on tullut viime aikoina heikkoa inflaatiodataa, mikä pakottaa maan keskuspankin jatkamaan edelleen äärielvyttävää rahapolitiikkaansa. Toinen ongelma on, että Ruotsin kotimainen kysyntä on aiempaa heikommissa kantimissa.”, Heikkinen sanoo.

”Kolmas syy on Ruotsin asuntomarkkinoiden tilanne. Asuntojen hinnat ovat kääntyneet laskuun  vuosikausia jatkuneen hintanousun jälkeen ja se tietysti huolettaa monia sijoittajia.”

Kruunun kurssiluisu vaikuttaa monien pörssiyhtiöiden tilanteeseen. Esimerkiksi ruotsalaiset metsäyhtiöt ja konepajat hyötyvät heikosta kruunusta, sillä niiden tuotanto on usein Ruotsissa mutta asiakkaat enimmäkseen Ruotsin ulkopuolella.

Toisaalta heikko kruunu on ikävä uutinen ruotsalaisille kulutustavarayhtiöille, kuten Clas Ohlsonille.

”Kruunun viimeaikainen kurssiliike on poikkeuksellisen suuri. On syytä muistaa, että valuuttakursseilla on tapana palautua usein pitkän aikavälin trendilleen. Sen perusteella kruunun viimeaikainen heikentyminen voi jäädä väliaikaiseksi”, Mandatum Lifen allokaatioratkaisuista vastaava johtaja Carolus Reincke sanoo.