Asunnonvälittäjä mylläsi alan käytännöt uusiksi

Alussa kahden pariskunnan unelmalle paremmasta kiinteistönvälityksestä riitti epäilijöitä. Ylimääräisen työn tekeminen jokaisen myytävän asunnon eteen on kuitenkin osoittautunut toimivaksi konseptiksi.
Kuvat: Arttu Mustonen
Kuten niin moni yritys, myös kiinteistönvälitysliike Bo LKV syntyi perustajiensa omasta tarpeesta.
 
Tuomas Mäkelä ja Anna Ritakallio-Mäkelä olivat tehneet asunto- ja kiinteistösijoittamista yli kymmenen vuotta. Kun tuli asuntojen myymisen aika, he eivät löytäneet mieleistään asunnonvälitysliikettä. Markkinointi ei ollut näyttävää, ja kuvatkin olivat keskinkertaisia.
 
”Ajattelimme, että varmasti joku muukin kokee, että tätä työtä on Suomessa tehty niin sanotusti vähän vasurilla”, Tuomas Mäkelä kertoo. Kiinteistönvälitystä on potkittava eteenpäin, pariskunta päätti, ja sai mukaansa myös ystävänsä Anssi ja Sirena Kivirannan. Yhdessä nelikko perusti Turkuun oman yrityksen tammikuussa 2015.
 
”Kun kerroimme ideasta ystäville ja tutuille ja oikeastaan melkein kenelle vain, niin kyllähän jengi piti meitä ihan hulluina. Lähdemme alan ulkopuolelta toimialalle, joka on varmasti yksi kilpailluimmista Suomessa”, Mäkelä sanoo.

Bo LKV:n välityspalveluun kuuluu asuntojen stailaaminen, ja myytäviä asuntoja myös kalustetaan kuvia ja näyttöjä varten. Asuntoja markkinoidaan näyttävillä kuvilla asuntoportaalien lisäksi laajasti myös sosiaalisessa mediassa. Kaikki tämä kuuluu välityspalkkioon, ja jokainen asunto saa saman kohtelun.

”Hintaan on mahdollista tarjota enemmän palvelua, koska meillä asuntojen kiertonopeus on suurempi kuin muilla”, Mäkelä sanoo.

Mäkelän mukaan ekstratyö kannattaa, sillä sen ansiosta asunto myydään nopeammin ja siitä saadaan parempi hinta.
”Kun asuntoilmoitus erottuu siitä tuhansien asuntojen massasta, jotka kilpailevat potentiaalisten ostajien huomiosta, saamme ihmiset paremmin liikkeelle näytöille”, Mäkelä perustelee.

Yritys on kasvanut kolmessa vuodessa nollasta sataan työntekijään, ja toimipisteitä on nyt Turussa, Helsingissä, Espoossa, Tampereella sekä Naantalissa. Ouluun avautuu uusi toimipiste vielä toukokuun aikana ja Lahteen syksyllä.

Ensimmäisenä toimintavuotena Bo LKV:n liikevaihto oli 1,2 miljoonaa ja viime vuonna jo noin 7 miljoonaa euroa. Tänä vuonna ensimmäisen kvartaalin myynti on ollut kolminkertainen edelliseen vuoden vastaavaan verrattuna, ja yritys odottaa, että tämän vuoden liikevaihto kipuaa noin 14 miljoonaan.

Kilpailu nostaa laatuvaatimuksia

Mäkelän mukaan asuntomarkkinoilla on eletty pitkään nousukautta, ja asunnot ovat aiemmin liikkuneet melko hyvin huolimatta siitä, kuinka välitysliikkeet ovat tehneet omaa työtään. Digitaalisessa maailmassa vanhoilla menetelmillä ei kuitenkaan enää pärjää.

”Se on valitettavasti saattanut ajaa eräänlaiseen laiskuuteen, kun ei ole tarvinnut dramaattisesti kehittää toimintaa pärjätäkseen kohtuullisesti. Toimintaympäristön muutos sekä osaltaan myös Bo ovat tuoneet tähän muutoksen. Välitysliikkeen on mielestäni luotava asiakkailleen maksimaalinen lisäarvo pärjätäkseen tulevaisuudessa”, Mäkelä sanoo.

Hänen mielestään koko alalle tekee hyvää, että mukaan tulee uusia dynaamisia toimijoita.

”Jokainen joutuu nostamaan rimaa kilpailun koventuessa. Omana missionamme on muuttaa koko välitysalaa paremmaksi ja nostaa pysyvästi koko välitysalan laatustandardeja Suomessa.”

Jaa artikkeli