Työntekijästä omistajaksi – terveysteknologiayritys uudisti palkitsemisstrategiansa

Terveysteknologiayritys Revenio perusti palkkiorahaston, joka sijoittaa pääosan varoistaan yhtiön omiin osakkeisiin. ”Halusimme vahvistaa sitoutumista yrityksen tavoitteisiin ja palkita henkilöstöä taloudellisesta menestyksestä”, kommentoi Revenion talousjohtaja Robin Pulkkinen. Taloudellisen menestymisen myötä myös organisaatiokulttuuri vahvistui.

Osaaminen ratkaisee pelin

Suomalainen Revenio toimii kansainvälisillä markkinoilla. Henkilöstön osaaminen on tulevaisuuden liiketoiminta-alueella tärkeää, sillä yhtiö pyrkii terveysteknologioillaan kansainväliseksi edelläkävijäksi tekemällä pitkäjänteistä tutkimustoimintaa ja tuotekehitystä eri terveysteknologian alueilla.

”Revenio tavoittelee terveysteknologiassa vahvaa kasvua. Omistajuuden jakaminen kiinnosti meitä, sillä ammattitaidon tueksi ja kasvun aikaansaamiseksi on oltava tehokas palkitsemisen malli, joka lisää sitoutumista yrityksen tavoitteisiin”, Pulkkinen kertoo.

Henkilöstön lukumäärä on noin 40. Yhtiön liikevaihto oli yli 23 miljoonaa 2016.

”Palkitsemismallin uudistaminen aloitettiin vuonna 2015. Eri vaihtoehtoja punnittaessa päädyimme Palkkiorahastoon, sillä se tuntui helpommalta ja ketterämmältä vaihtoehdolta koko henkilöstön omistajuuden toteuttamiseen kuin suorat osakejärjestelyt.”

Palkkiorahastossa henkilöstö voi rahastoida saamiaan tulospalkkioita. Koska rahasto sijoittaa pääosin yhtiön omiin osakkeisiin, tulee henkilöstöstä yhtiön omistajia.

Lähtöruudussa panostettiin ketteryyteen

Pulkkisen mukaan omistajuuden hyödyt olivat helppoja kiteyttää henkilöstölle.

”Palkkiorahaston perustamisesta päättää henkilöstö ja näin ollen rahasto on henkilöstön omistama. Omaa varallisuutta ei tarvita, vaan rahastoon maksetaan yrityksen maksamia tulospalkkioita”, Pulkkinen konkretisoi.

Palkkiorahasto sijoittaa rahaston pääomaa yrityksen osakkeeseen rahaston hallituksen linjaaman sijoitusstrategian mukaisesti. Näin henkilöstö pääsee nauttimaan yrityksen arvonkehityksestä rahasto-omistuksen kautta.

Omistamiseen liittyvän elementin lisäksi rahastoon liittyy tehokkaaseen säästämiseen liittyviä etuja. Henkilöstölle rahastoidut palkkiot ovat käteisenä maksettua tulospalkkiota järkevämpi ratkaisu. Rahastoon maksetaan bruttomääräisiä palkkioita, joista ei ole maksettu palkansivukuluja. Näin ollen sijoitusvarallisuus on selvästi isompi kuin esim. osakesäästöohjelmassa, joissa sijoitetaan palkkioita verojen jälkeen. Pitkällä aikavälillä rahasto onkin erittäin tehokas säästämisen väline. Lisäksi se on erittäin joustava – pääomaa voi nostaa vaikka joka vuosi ja jokaisesta nostosta 20 prosenttia on verovapaata.

”Teimme rahastoinnin vapaaehtoiseksi henkilöstölle.  Yli puolet henkilöstöstä on rahastoinut palkkioitaan”, Pulkkinen kertoo.

Myös yrityksen näkökulmasta omistajuus Palkkiorahaston kautta on ollut hyvä valinta. Se antaa hyvää työnantajamielikuvaa, mutta on myös taloudellisesti järkevä ratkaisu.

Jaa artikkeli