Salkunhoitaja: Epävarmuus ja luottamus kulkevat nyt käsi kädessä

Sijoittajat seuraavat silmä tarkkana poliittisia tapahtumia Euroopassa. Myös keskuspankkipolitiikan rintamalla tapahtuu, mikä heijastuu maailmantalouteen merkittävällä tavalla.
Kuva: Elvi Rista

”Tilanteet muuttuvat markkinoilla nopeasti”, sanoo Mandatum Lifen salkunhoitaja Mika Heikkinen.

Esimerkiksi noin kuukausi sitten markkinat pitivät USA:n keskuspankin Fedin koronnostolle 20 prosentin todennäköisyyden. Maaliskuun puolivälin alla todennäköisyys nousi yli 90 prosentin.

”Epävarmuutta luovat poliittiset tapahtumat ja keskuspankkien tekemisiä seurataan tarkasti. Rinnalla kulkevat kuitenkin myös valoisammat talousnäkymät, jotka povaavat vihdoin parempia aikoja maailmantalouteen”, Heikkinen jatkaa.

Politiikka vs. talousnäkymät

Poliittisia tapahtumia on nyt monella rintamalla. Iso-Britannian eroprosessi aiheuttaa edelleen epävarmuutta markkinoille. Lisäksi vaaleja pidetään tänä vuonna niin Hollannissa, Ranskassa kuin Saksassakin.

”Vaalitulokset jännittävät normaalia enemmän, sillä gallupeihin ei luoteta enää aivan niin paljon kuin ennen vuotta 2016, jolloin nähtiin vaalipäiväyllätyksiä niin brexitin kuin USA:n vaalien kohdalla”, Heikkinen pohtii.

USA:ssa Trumpin hallinnon päätökset erityisesti yritysveroasteesta kiinnostavat sijoittajia.

”Markkinat odottavat yritysveroasteen laskevan USA:ssa, mikä on vahvistanut markkinatunnelmia. Jos se olisi pienempää kuin mitä odotetaan, esimerkiksi alle 5 prosenttia, markkinat ottaisivat sen todennäköisesti negatiivisesti vastaan.”

Epävarmuuden keskellä yritysten luottamus kuitenkin paranee kohisten.

”Talouspuolella näkyy positiivisinta kehitystä pitkään aikaan. Globaalisti ostopäällikköindeksit (PMI) ovat korkeimmilla tasoillaan vuosiin. Jopa 85 prosenttia indekseistä on yli tason 50, mikä indikoi vahvistuvaa luottamusta.”

Jaa artikkeli