Palkitse rohkeasti

Oikein käytetyt tulospalkkiot parantavat yritysten tuottavuutta, lisäävät tyytyväisyyttä ja parantavat yhteistyötä työpaikoilla. Tärkeintä olisi tehdä rohkeasti omannäköisiä palkitsemisjärjestelmiä, kannustaa Mandatum Lifen palkitsemisen palvelujen liiketoimintajohtaja Kiisa Hulkko-Nyman. Se ei ole mahdotonta, vaan järkevää ja tuottavaa.

Kuva: Veikko Kähkönen

Kiisa Hulkko-Nyman tutki väitöskirjassaan suomalaisorganisaatioiden palkitsemisjärjestelmiä. Väitöskirjan mukaan palkitseminen ei aina vaikuta halutulla tavalla.

Tavallinen tarina on, että organisaatiossa on joskus luotu hyvä tulospalkkiojärjestelmä, mutta sen kehittäminen unohtuu.

”Oletetaan, että kerran kehitetty järjestelmä toimii pitkään hyvin. Mutta kun muu maailma, tavoitteet ja strategiat muuttuvat, myös tulospalkkiojärjestelmää pitää päivittää”, Hulkko-Nyman sanoo.

Toinen yleinen kompastuskivi liittyy viestintään.

”Työntekijöiden tiedon tarve aliarvioidaan. Usein ajatellaan, että onhan näistä palkitsemisasioista jo kerrottu ja että intrasta löytyy tietoa.”

Se ei kuitenkaan Hulkko-Nymanin mukaan riitä. Lisäksi tarvitaan ”tosi paljon” keskustelemista, läpikäymistä ja tunnuslukujen seuraamista. Sen jälkeen työntekijät tietävät, mistä palkkiot tulevat.

Työssään Kiisa Hulkko-Nyman auttaa asiakkaitaan tekemään vaikuttavia ja motivoivia palkitsemisjärjestelmiä sekä viestimään niistä oikein. Hän tutki väitöskirjaansa varten 35 palkkiojärjestelmää. Mikä yllätti?

”Kokemus palkkiojärjestelmän sopimisesta yhteen oman organisaation tavoitteiden kanssa vaikutti tulospalkkioiden vaikutuksiin paljon voimakkaammin kuin odotin.”

Jaa artikkeli