Omistaja ja henkilöstö samassa leirissä: ”Halusimme luoda palkitsemismallin, johon kaikki pääsevät mukaan”

Asiantuntijayrityksen tärkeimpään voimavaraan, henkilöstöön, panostaminen näkyy pienempänä henkilöstövaihtuvuutena sekä parempana työnantajakuvana. Näin uskoo kyberturvayhtiö Nixu, joka toi työntekijänsä omistajiksi pörssilistautumisen myötä.
Kuvat: Juha-Ensio Halonen

Case Nixu

Asiantuntijayrityksen tärkeimpään voimavaraan, henkilöstöön, panostaminen näkyy pienempänä henkilöstövaihtuvuutena sekä parempana työnantajakuvana. Näin uskoo kyberturvayhtiö Nixu, joka toi työntekijänsä omistajiksi pörssilistautumisen myötä.

”Toista kertaa järjestetyssä henkilöstön osakeannissa 100 työntekijää Suomessa, Ruotsissa ja Hollannissa päätti ryhtyä yhtiön omistajiksi”, kertoo Nixun toimitusjohtaja Petri Kairinen.

Omistajuus kannustaa sisäiseen yrittäjyyteen

Yrityksissä kiinnitetään nyt huomiota koko henkilöstön palkitsemisasioihin. Yritysvastuu ja sitä kautta henkilöstövastuu ovat asioita, joihin menestyvä yritys panostaa. Eikä ole lainkaan sattumaa, että koko henkilöstön palkitsemisella on vaikutusta myös yrityksen tulokseen.
 
Nixun toimitusjohtaja Petri Kairinen kertoo, että matalahierarkkisessa asiantuntijayrityksessä henkilöstö on vähintään yhtä tärkeä kuin johto.

”Emme halunneet luoda kahta leiriä: omistajat ja henkilöstö. Optiot toimivat paremmin pienen joukon palkitsemisessa, mutta halusimme mallin, johon kaikki pääsevät mukaan. Siksi päädyimme tuomaan koko henkilöstölle mahdollisuuden omistaa yhtiötä”, Kairinen sanoo.

Nixun ratkaisu oli koko henkilöstölle suunnattavat osakeannit sekä Palkkiorahasto. Ne lisäävät motivaatiota ja herättävät ajattelemaan omistaja-arvoa. Tällöin myös henkilöstö pääsee hyötymään menestyksen tuomasta mahdollisesta arvonnoususta.

”Kun omistaa osan yrityksestä ja omat ansiot paranevat työnantajan tehdessä parempaa tulosta, niin onhan se konkreettista ja motivoivaa”, Kairinen jatkaa.

Nixun strategia on olla paras työpaikka voimakkaasti kasvavan tietoturva-alan ammattilaisille, jolloin koko henkilöstölle suunnattu Palkkiorahasto sekä osakeanti parantavat työnantajamielikuvaa ja kertovat henkilöstövastuusta. Henkilöstömäärä on tänä vuonna noussut jo yli kolmensadan.

”Toimiva palkitseminen on aina yrityksen oman organisaatiokulttuurin ja tavoitteiden näköistä”, Kairinen uskoo. Mukaan kannattaa valita palkitsemisratkaisuja ja henkilöstöetuja, joita työntekijät todella arvostavat.

Käytännön resepti: näin työntekijästä tulee omistaja

Osakesäästöohjelmat ja palkkiorahastot ovat tyypillisimmät tavat henkilöstön omistajuuden kasvattamiseen. Osakesäästöohjelmassa työnantaja pidättää työntekijän luvalla osan palkasta osakkeiden ostoon. Palkkiorahastossa henkilöstön bonuksia sijoitetaan rahastoon, joka puolestaan sijoittaa yhtiön osakkeisiin. Palkkiorahasto on yrityksen näkökulmasta helppo hallinnoida ja henkilöstölle edullinen tapa säästää ja sijoittaa.

”Henkilöstö päätti Palkkiorahaston perustamisesta. Siinä tulospalkkiot voi halutessaan sijoittaa rahastoon, joka sijoittaa Nixun osakkeisiin. Tällä hetkellä suurin osa henkilöstöstä hyödyntää tätä mahdollisuutta”, Kairinen kertoo.

Rahasto sijoittaa lähes kaikki varansa Nixun osakkeeseen, jolloin henkilöstö kokee, että tämä on heidän yhtiönsä. Se tuo työhön merkityksellisyyttä, joka on koettu Nixussa motivoivaksi ja kannustaa yhteistyöhön.

”Sisäiseen yrittäjyyteen kannustaminen saa aikaan sen, että henkilöstö ottaa enemmän vastuuta yhteisestä tekemisestä ja yhteisten tavoitteiden saavuttamisesta. Palkkiorahasto on tehnyt palkitsemisestamme entistä vaikuttavampaa ja arvostetumpaa”, Kairinen summaa.

Jaa artikkeli