Vahvimmat uivat vastavirtaan: nämä eurooppalaiset yritykset pärjäävät

Eurooppalaisten yritysten palautuminen on alkanut hyvin Brexit-shokin jälkeen. Mandatum Lifen osakejohtaja Janne Holtarin mukaan heinäkuun tuotot pienissä ja keskisuurissa eurooppalaisissa yrityksissä olivat erinomaiset.
Kuvat: Tomi Parkkonen

Eurooppalaisten yritysten palautuminen on alkanut hyvin Brexit-shokin jälkeen. Mandatum Lifen osakejohtaja Janne Holtarin mukaan heinäkuun tuotot pienissä ja keskisuurissa eurooppalaisissa yrityksissä olivat erinomaiset.

”Pieniin ja keskisuuriin eurooppalaisiin yrityksiin sijoittava korimme European Small & Mid Cap nousi heinäkuussa kaikkiaan lähes 7 prosenttia ja Brexitin jälkeen elokuun 12. päivään tultaessa jopa 15 prosenttia. Markkinat nousivat heinäkuussa Euroopassa kautta linjan, mikä on huomionarvoista esimerkiksi siihen nähden, että samaan aikaan poliittinen epävarmuus nosti päätään harmillisten tapahtumien, kuten terrori-iskujen ja Turkin vallankumousyrityksen takia”, Holtari pohtii.

Vaikka Brexit löi kovaa, pienet nousivat voimakkaasti

Holtari korostaa, että hyvät yritykset ovat paikallisen markkinaturbulenssinkin jälkeen pidemmällä aikavälillä edelleen hyviä sijoituskohteita.

”Brexitin jälkeen omistuksiamme pienissä ja keskisuurissa yrityksissä Iso-Britanniassa lyötiin kovaa. Samojen yritysten nousu oli sitäkin vahvempaa, kun pahin shokki oli ohi. Loppupeleissä hyvä liiketoiminta ja vakaa markkina-asema näkyvät osakekursseissa ennemmin tai myöhemmin.”

"Pienten ja keskisuurten yritysten tuloskasvuodotus ja maltillinen arvostus näyttäytyvät erityisen houkuttelevina."

Toisen kvartaalin tuloskausi on muutoinkin sujunut pelättyä paremmin. Loppuvuodelle tuloskasvuodotukset ovat Euroopassa vaatimattomat, mutta pienille ja keskisuurille yrityksille jopa 6 prosentin luokkaa.

”Ensi vuoden ylisuuret +13 % odotukset joutuvat leikkuriin loppuvuoden aikana. Tässä ympäristössä esimerkiksi pienten ja keskisuurten yritysten tuloskasvuodotus ja maltillinen arvostus näyttäytyvät erityisen houkuttelevina.”

Etsi edullista Euroopasta

Tuloskasvuodotusten ollessa matalalla Holtari kehottaa katsomaan arvostustasoa ja yrityksen kykyä kasvaa. Euroopan pienissä ja keskisuurissa yrityksissä on suuremmat tuloskasvuodotukset laajaan eurooppalaiseen indeksiin nähden.

”Suuremmat yhtiöt ovat enemmän kiinni yleisessä talouskehityksessä. Pienemmät yritykset pystyvät voimallisemmin omilla teoillaan vaikuttamaan liiketoimintansa menestykseen”, Holtari sanoo.

"Loppupeleissä hyvä liiketoiminta ja vakaa markkina-asema näkyvät osakekursseissa ennemmin tai myöhemmin."

Kasvuyrityksille ominaista on myös kasvu yritysostojen ja erikoistumisen kautta. Vahva omistuspohja on pienille ja keskisuurille yhtiöille tyypillistä.

”Omistajan sitoutuminen pitkäjänteiseen omistaja-arvon kasvattamiseen on sijoittajalle äärimmäisen tärkeää. Pienemmissä yrityksissä vahva johtajuus tai perheomistajuus on usein hyvä asia. Yhtiön johdolla ja sijoittajalla on tällöin yhtenevät intressit yhtiön menestyksen suhteen.”

Holtari on suosinut mm. saksalaisia ja espanjalaisia kiinteistöyhtiöitä, joita tukee matala korkotaso ja verrattain alhaiset hinnat. Hän näkee kehityksen pidemmällä aikavälillä houkuttelevana.

Kesän markkinatapahtumista on tarkkaan seurattu myös pankkien stressitestejä varsinkin, kun eurooppalainen pankkisektori on ollut paineessa kesän aikana.

”Stressitestit olivat lopulta positiiviset. Parin vuoden takaiseen tilanteeseen verrattuna pankkien pääomat ovat kehittyneet vakaampaan suuntaan. Silti muutaman ongelmapankin tilanteen ratkaiseminen olisi koko sektorille tärkeää.”

Jos haasteet saadaan ratkottua, pankkien painuneet osakekurssit voivat olla sijoittajalle myös mahdollisuus.

”Loppuvuodesta pankeissa voi olla oston paikka”, Holtari pohtii.

Kiinnostuitko? Lue lisää European Small & Mid Cap -sijoituskorista »

Jaa artikkeli