Poiminnat osakesijoittajalle: ”Markkinoilla hyvä syksy”

Miltä loppuvuosi näyttää osakesijoittajalle? Osakejohtaja Janne Holtari nimeää osakemarkkinoiden onnistujat läheltä ja maailmalta.
Kuvat: Tomi Parkkonen

Pienet ja keskisuuret yritykset Euroopassa

Janne Holtari on tavannut syksyn aikana kymmeniä eurooppalaisia pieniä ja keskisuuria yrityksiä.

”Markkinoilla oli hyvä syksy ja viesti yrityksiltä on ollut luottavaista. Vaikka Euroopassa on nähty hyvin maltillista talouskasvua, pienet ja keskisuuret yritykset ovat pystyneet sopeutumaan hyvin ja löytämään orgaanista kasvua haastavammassakin markkinatilanteessa”, Holtari sanoo.

Matalan koron ympäristössä pienet ja keskisuuret yritykset kasvavat myös yritysostojen avulla.

”Matalan koron ympäristössä hyvät yritykset saavat lainarahaa edullisesti. Se auttaa liiketoiminnan kasvattamisessa.”

Kehittyvät markkinat alkoivat
vakaantua keväällä pitkän
aliperformanssin jälkeen.

 Yrityskauppojen lisäksi sijoittajat odottavat lähestyvää tuloskautta.

”Myös tuloksien osalta ollaan rauhallisin mielin. Jos tulosvaroituksia olisi merkittävissä määrin tullakseen, niitä olisi kuulunut jo.”

Eurooppalaisille pienille firmoille tämä vuosi on ollut melkoista vuoristorataa. Vuosi alkoi huolilla Kiinan talouskasvusta. Markkinahermoilua seurasi korjausliike, mutta pian Iso-Britannian ero EU:sta vei markkinaa jälleen alas.

”Brexitin jälkeen pieniin ja keskisuuriin eurooppalaisiin yrityksiin sijoittava korimme on tullut 20 prosenttia ylös. Nämä markkinadipit ovat erinomaisia ostopaikkoja sijoittajalle”, Holtari muistuttaa.

Suomi pärjäsi

Pohjoismaista sijoittajaa ilahduttaa tällä hetkellä myös kotimarkkinoiden hyvä performanssi.

”Pohjoismaiset osakemarkkinat ovat kehittyneet eri tahtiin tänä vuonna. Suomi on ollut Pohjoismaista vahvimpia. Syklisten osakkeiden, kuten perusteollisuuden, pärjääminen viime aikoina on siivittänyt Suomen markkinoita hyvään nousuun”, Holtari sanoo.

Vientiyrityksiä tukevat myös kehittyvien markkinoiden piristyneet näkymät.

Suomi on ollut Pohjoismaista
vahvimpia.

”Kehittyvät markkinat tuovat tällä hetkellä paljon hyvää globaalin sijoittajan salkkuun, mutta se välittyy myös eurooppalaisiin ja varsinkin suomalaisiin yrityksiin viennin kautta. Kehittyvien markkinoiden piristyminen on vientiyrityksille pelkkää plussaa.”

Kehittyvät markkinat kauhovat kärjessä

Kehittyvät markkinat alkoivat vakaantua keväällä pitkän aliperformanssin jälkeen.

”Tämän vuoden aikana kehittyvät markkinat ovat pärjänneet osakemarkkinoista parhaiten. Sitä on tukenut yritysten parantuneet tuloskasvunäkymät sekä sijoitusrahavirrat”, Holtari sanoo.

”Kehittyvien markkinoiden pärjääminen on hyvin tärkeää Euroopalle, sillä noin kolmannes yritysten liiketoiminnasta tulee kehittyviltä markkinoilta”, Holtari jatkaa.

Jaa artikkeli