Näin USA:n presidentinvaalit vaikuttavat markkinoihin nyt ja pidemmällä aikavälillä
USA:n presidentinvaalit saivat markkinat syöksykierteeseen, kun Donald Trump yllätti sijoitusmarkkinat voitollaan. Mandatum Lifen Salkunhoidon johtaja Juhani Lehtonen summaa, mitä markkinoilla odotetaan lyhyellä ja pidemmällä aikavälillä.
Lyhyen aikavälin vaikutukset voimakkaita
Vaalituloksen selvitessä keskiviikkoaamuna sijoittajat hakeutuivat pois riskillisistä omaisuuslajeista.
”Ensimmäiset reaktiot markkinoilla ovat olleet riskin myynti. S&P 500 -futuuri kävi jo ”limit down” -tilanteessa (-5 %) aikaisin aamulla Suomen aikaa. Futuuripörssissä ei voida käydä kauppaa sen laskettua yli 5 prosenttia”, Lehtonen sanoo.
USA:n valtionlainojen markkinoilla korot olivat ensin laskussa ja 10-vuotinen laina 1,73 prosentin tasolla, mutta palautuivat eilisille tasoilleen aamun edetessä.
Nyt olisi tärkeää, että Trump ja
hänen kabinettinsa kommunikoivat
päälinjat talouspolitiikalleen
"Nyt olisi tärkeää, että Trump ja hänen kabinettinsa kommunikoivat päälinjat talouspolitiikalleen"
”Vielä eilen varmalta näyttänyt keskuspankki Fedin joulukuun koronnoston todennäköisyys on tippunut 80 prosentista 50 prosenttiin. Valuuttamarkkinoilla Meksikon peso heikentyi voimakkaasti US dollaria (-12 %) vastaan, Kanadan dollari vastaavasti rauhallisemmin -1,8 prosenttia. Itse US dollari heikentyi euroa vastaan -2,2 prosenttia aamulla”, Lehtonen summaa.
Vaalituloksen selvittyä keskiviikkoaamuna myös Euroopan pörssit avasivat laskuun.
”Turvasatamakysyntä laskee aluksi korkoja, mutta Trumpin elvytyspolitiikkalinjauksen mukaan koroilla on kyllä nousupaineita USA:ssa. Yrityslainamarkkinoilla on niin ikään odotettavissa miinusavaus, kun luottoriskilisät levenevät jonkin verran.”
Jos valoisia puolia haluaa etsiä, voivat merkittävät osakemarkkinoiden pudotukset antaa hyvän mahdollisuuden lisätä osakepainoa salkuissa.
Pitkän aikavälin vaikutukset: Epävarmuutta edessä
”Markkinat pitävät ennustettavuudesta ja nyt odotettavissa on merkittävä politiikan suunnanmuutos. Se yksin riittää saamaan markkinat varpailleen”, Lehtonen sanoo.
”Protektionistinen kauppapolitiikka, konservatiivisia arvoja korostava sisäpolitiikka, arvaamattomampi ulkopolitiikka sekä erityisesti USA:n lähitulevaisuuden etuja ajava linja on nyt äänestetty vallitsevaksi. USA:n suhde keskeisiin instituutioihin, YK:hon, NATOon, WTO:hon, NAFTAan, sekä suhtautuminen Pariisin ilmastosopimukseen joutuu nyt tarkastelun alle.”
Toistaiseksi on epäselvää, mitkä Trumpin kampanjan aikaisista linjauksista lopulta pitävät kutinsa.
”Trumpin kampanjassaan esiintuoma tavoite laskea veroja kaikissa tuloluokissa johtaisi toteutuessaan seuraavan 10 vuoden aikana jopa 10 000 miljardin dollarin velkaantumiseen, jos talouden tulopuoli pysyisi suurin piirtein ennallaan. Tämä miltei tuplaisi valtion velkataakan ja nostaisi USA:n velan suhteessa bruttokansantuotteeseen lähelle 130 prosenttia nykyisestä 75 prosentista.”
Velkataakan kasvaminen laskisi lisää USA:n luottoluokitusta, nostaisi korkoja ja heikentäisi dollaria.
”Lisäksi Trumpin viestimä aikomus niin sanotusti rangaista yrityksiä, jotka ovat siirtäneet tuotantoaan USA:n ulkopuolelle, on osakemarkkinoille kysymysmerkki”, Lehtonen sanoo.
Työpaikat ovat vähentyneet valmistavassa teollisuudessa Yhdysvalloissa jo pitkään. Erityisesti Kiina on imenyt korkeammankin jalostusasteen työpaikkoja ja tähän Trumpin kampanja on luvannut puuttua.
”Lähialueiden, eli Meksikon ja Kanadan viennistä jopa 80 prosenttia suuntautuu Yhdysvaltoihin, joten tullien asettaminen ja jopa Pohjois-Amerikan vapaakauppasopimuksen NAFTAn uudelleen neuvotteleminen on painanut näiden maiden valuuttoja.”
”Nyt olisi tärkeää, että Trump ja hänen kabinettinsa kommunikoivat päälinjat talouspolitiikalleen. Selkeä kommunikointi tukisi riskillisiä omaisuuslajeja”, Lehtonen jatkaa.